Skip to main content

Toppen nådd for langrenn – men jentene blir flere

SKIMORO: Årskullene er fortsatt fulle, men ikke overfulle. I alderen 6–25 år er det flere jenter i Akershus Skikrets enn noen gang siden 2000. Her fra Bærums Skiklubs bakkesprint.BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

Det er ikke lenger ventelister for å begynne med langrenn. Ledere i idrettslagene antyder at det kan henge sammen med at turrennene ikke opplever samme hysteri som for et par år siden.

– For noen år siden måtte vi innføre begrensninger i gruppene. Det hadde vi ikke opplevd før. For to-tre år siden måtte vi ha ventelister i inntaksperiodene. Det løste seg alltids i løpet av sesongen, og barna kom som regel alltid inn etter hvert, sier sportslig leder i Fossum, Frode Martinussen.

Klubben har fortsatt jevn og god tilstrømning og 100–150 løpere i hvert kull, men ventelistene er borte.

– Vi ser at vintrene er blitt kortere, snøen kommer senere. Det er en nedgang i deltagere i turrennene. Vester-Gyllen hadde ikke så stor pågang som for noen år siden, Thorleif Haugs Minneløp og Birken har opplevd nedgang. Engasjerte foreldre fører ofte til aktive barn. Dersom ikke så mange foreldre er aktive og går på ski, kan det føre til lavere rekruttering, anslår Fossum-lederen.

LES OGSÅ: Kathrine Harsem mener mange klubber syr puter under armene på unge talenter

LES OGSÅ: Sølv til Bærums-gutt i NM  

Størst nedgang over 26 år

Statistikk fra Norges Skiforbund (se egen grafikk) viser en topp for langrenn etter ski-VM i Holmenkollen i 2011. Nedgangen fra 2012 er tydeligst i aldersgruppen over 26 år. I jenter 6–12, 13–19 og 20–25 år er det imidlertid flere løpere enn noen gang på 2000-tallet.

Under Bliz-rennet for to uker siden, Hoslerennet sist helg og Seksløperen på Gullhaug onsdag var det flere jenter enn gutter påmeldt i 10-årsklassen.

LES OGSÅ: Ser mot stafetten

LES OGSÅ: Tapte medalje med to tiendeler

Foreldre må bidra

I Holmen har de ikke ventelister. Ifølge sportslig leder Henrik Pay sier de at har du et barn som vil gå på ski, er du hjertelig velkommen. Men da må du også være klar for å hjelpe til og bidra.

– Jeg har et inntrykk av at i stedet for å gå turrenn så følger foreldrene barna opp i større grad. Vi har sagt at alle er velkomne så lenge foreldre bidrar. Det har gitt en tillitsstamme. Vi har hatt en stabil masse og ingen store opp- og nedturer. Vi utelukker ingen, men inkluderer alle og er tidlig inne for å involvere foreldre.

Pay nevner at Holmen har et spesielt stort 2005-kull og mener at det henger sammen med store barnekull generelt.

Tallene fra Skiforbundet viser trenden i norsk idrett generelt – at frafallet setter inn i 13-årsalderen. Holmen-lederen forteller at de er kjerringa mot strømmen.

Hindrer frafallet

– Vi har faktisk klart å øke antall utøvere i alderen 13–16 år. Vi tilrettelegger for at alle inkluderes og at bredde og topp går hånd i hånd. Jeg tror det er ekstremt viktig. I år ryktes det også at Holmen har et bra opplegg – det gjorde at det kom noen utenfra. Dessuten har vi klart å beholde de som normalt sett ville sluttet, ved at vi har tatt kontakt med dem. Det er morsomt at de nå er blitt fryktelig motiverte.

Pay sier også at de ser et gledelig oppsving blant jentene.

– Guttene har vi fortsatt. Spørsmålet om spesialisering kommer i den alderen. Jeg er tilhenger av allsidighet opp til 15–16. Da blir det etter hvert ikke tid til annet enn ski, sier Holmen-lederen som legger til at han mener det gjøres veldig mye godt arbeid i skiklubbene i Asker og Bærum.

Saken fortsetter under bildeseriene.

Bildeserie: Langrenn på Eidjordet

Se bildene fra Vester-Gyllen

– Markerte utøvere har en effekt

Haslum-leder ser ikke bort fra at oppsvinget på jentesiden har sammenheng med Marit Bjørgen, Therese Johaug og resten av landslagets suksess.

– Klart man har en effekt når man har markerte utøvere. Skal en idrett bli populær må vi ikke nødvendigvis ha bare gode resultater, men også profilerte utøvere, sier sportslig leder i Haslum, Ole-Petter Pollen.

Han trekker paralleller til da Torbjørn «Biri’n» Løkken drev kombinert. 

– Da var det fullt av folk som heiet på ham. Da langrenn begynte etterpå, gikk folk hjem.

Haslum har nesten 450 løpere – 40 i hvert årskull. I gruppen 15–16 år er det 60 – med en god blanding av gutter og jenter.

– Det er kjempebra. Da de startet var det en liten base, så kom VM og vi fikk noen flotte og snørike vintre. Det var mange pluss-signaler, og det betyr helt klart noe, sier Pollen som påpeker at Haslum er bevisste på at det ikke bare er «ekstremt morsomt å løpe seg halvt i hjel på ski», men at lek og samlinger er viktig.

– Det henger sammen, miljøene og profilerte utøvere på toppen.

Se bildene fra kretsmesterskapet i langrenn

Sjekk hvem som ble kretsmester på ski  

Seks klubber samarbeider

Seks klubber i Asker og Bærum har gått sammen for å holde juniorløperne lenger. Det er blitt en suksess.  I fjor startet Bærums Skiklub, Jardar og Bærums Verk og Hauger samarbeidet Team Vestmarka. Denne sesongen har Jutul, Lommedalen og Haslum også kommet med.

Team Vestmarka er for løperne som går over i juniorklassen fra 17 år og oppover.

– Alle klubbene skal være med for å unngå at løperne må bytte klubb. Hvis noen bytter klubb så faller de som er igjen i gamleklubben fra, kommenterer styreleder i Team Vestmarka Dag Helland-Hansen.

I underkant av 50 løpere er med i teamet som kom i gang som en toppidrettssatsing. Men ifølge Helland-Hansen går slett ikke alle renn på toppnivå. 

– Litt under halvparten er med og går norgescup. Litt av poenget er at vi har lagt opp et dobbelt opplegg. Mange i gruppen er ikke konkurranseløpere. De utfyller miljøet. Man kan også bare være med på langrennstrening. Hele tanken er å få med så mange som mulig inn i juniorklassen og så langt vi klarer vi gjennom junioralder, sier han.

LES OGSÅ:

Dette har ikke Holmen gjort siden 80-tallet: – Setter oss på kartet

Slik smører du skiene til barna dine  

Helland-Hansen forteller at Jardar også har et opplegg som ligger ytterligere et hakk under for dem som kun vil gå på ski. De som ikke går renn av dem som er i Team Vestmarka er typisk de som har gått aktivt på ski og vil være med videre, men som ikke vil satse hardt lenger.

Helland-Hansen sier opplegget har gjort at det er flere juniorløpere.

– I hvert fall i Jardar. Der er det 30 juniorer i år, det har ikke skjedd før. 20 er i Team Vestmarka og 10 er med i den andre gruppen. Mange av disse ville sluttet for to-tre år siden.

Langrennslederen mener også det er positivt at det er blitt langrennslinje på Dønski videregående.

– Da tror jeg vi får med flere. Flere av dem som bare synes det er gøy å gå på ski.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.