Skip to main content

Thomas (15) er blind, men skyter likevel

MIDT I BLINKEN: Thomas Peelen (15) er blind, men er likevel svært treffsikker. 15-åringen stortrives med å skyte på blink, og er norgesmester i skyting i sin klasse og deltok også i en mix-finale under siste stevne han deltok i. Mix-klassen besto av de åtte beste guttene og jentene, uavhengig av alder og funksjonshemning eller om de skjøt stående eller sittende.  ALLE FOTO: KARL BRAANAAS
MIDT I BLINKEN: Thomas Peelen (15) er blind, men er likevel svært treffsikker. 15-åringen stortrives med å skyte på blink, og er norgesmester i skyting i sin klasse og deltok også i en mix-finale under siste stevne han deltok i. Mix-klassen besto av de åtte beste guttene og jentene, uavhengig av alder og funksjonshemning eller om de skjøt stående eller sittende. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

Thomas Peelen (15) og Emil Moore-Carlsen (11) driver begge med skyting for blinde og stortrives med sporten.

– Jeg synes det er ganske kult at en med de utfordringene som jeg har kan være med på sånt, sier Thomas henrykt.

Også Emil stortrives med å skyte på blink, og er klar på hvorfor han nå deltar for fullt.

– På grunn av den store mestringsfølelse, forteller Emil.

Hos Vestre Bærum Salongskytterlag spiller det ingen rolle om du er blind eller svaksynt. Her får nemlig alle lov til å skyte.

– Det er rett og slett fordi funksjonshemmede er et satsingsområde for oss, og fordi blinde ofte faller utenfor i forhold til annen idrett. Vi har ganske mange medlemmer med ulike funksjonshemninger i klubben, sier Lars B-Osa i Vestre Bærum Salongskytterlag.

LES OGSÅ: Har fått ja til skytebane

Klubben var først ute da utstyret for skyting for blinde ble tilgjengelig på det norske markedet i november i fjor. B-Osa er stolt over at klubben nå kan gi et tilbud til de fleste som ønsker å skyte på blink.

TO MEDLEMMER: Emil Moore-Carlsen og Thomas Peelen er foreløpig de eneste som driver med blindeskyting i Vestre Bærum Salongskytterlag.
TO MEDLEMMER: Emil Moore-Carlsen og Thomas Peelen er foreløpig de eneste som driver med blindeskyting i Vestre Bærum Salongskytterlag.

– Uavhengig av funksjonshemning eller om man skyter stående eller sittende, så er det full integrering i konkurranser og på treninger. Det er dette som er unikt med skyttersporten. Det spiller ingen rolle hvilket handikapp du har. Her skyter du og konkurrerer på lik linje med alle andre, fastslår han.

LES OGSÅ: Fossums kurs i skiskyting fulltegnet på 11 minutter

Bjørndalen er forbildet

Emil Moore-Carlsen og Thomas Peelen er foreløpig de eneste som driver med blindeskyting i Vestre Bærum Salongskytterlag. Emil er klassifisert som blind, men har et restsyn på ca. 2 prosent og ser farger og kontraster samt mørke ting med hvit bakgrunn på 2 meters avstand. For han var skyting på blink et helt naturlig valg.

SKISKYTING: Emil (11) har vært opptatt av skiskyting helt siden han var tre år gammel, og har Ole Einar Bjørndalen som sitt store forbilde.
SKISKYTING: Emil (11) har vært opptatt av skiskyting helt siden han var tre år gammel, og har Ole Einar Bjørndalen som sitt store forbilde.

– Ole Einar Bjørndalen er det store forbildet. Da Emil var tre år gammel ville han heller lytte på skiskyting enn barne-tv, og når vi gikk på langrennstur, så la han seg ned hver tiende meter i skytestilling, sier Emils mor, Linda Moore-Carlsen, som skryter av opplegget til skyteklubben.

– Det har gitt ham en enorm mestringsfølelse. Nå er han bare fornøyd hvis han treffer på de to innerste ringene på skyteskiven, og han skal slå sine egne rekorder hele tiden. Skyting i Paralympics er målet nå, legger hun til.

LES OGSÅ: Skiskytterarena er ikke godkjent – sikter nå inn mot tillatelse

Thomas Peelen er regjerende norgesmester i klassen. Han er klassifisert som blind, men har et restsyn på ca. 10 prosent på det ene øyet. 15-åringen har ifølge faren et voldsomt pågangsmot og lar seg ikke styre av at han nesten ikke ser.

LYDSIKTE: Utstyret består av en vanlig luftrifle med et lydsikte på selve riflen. Denne sikter man mot en diodelampe på skyteskiven.
LYDSIKTE: Utstyret består av en vanlig luftrifle med et lydsikte på selve riflen. Denne sikter man mot en diodelampe på skyteskiven.

– Til tross for noen utfordringer så skal han være med på det meste som de andre gjør, sier faren,

LES OGSÅ: Kristian (22) drømmer om verdenstoppen i skiskyting

Lydsikte

Teknologien er ifølge Lars B-Osa enkel og lett å lære, og baserer seg på lyd.

– De skyter med helt ordinære luftrifler. Det som skiller seg fra vanlig skyting er at det sitter et lydsikte på selve riflen. Med denne sikter man mot en diodelampe som sitter på selve skyteskiven, fortsetter B-Osa, som ikke er redd for skudd på avveie med den nye satsingen.

– Disse gutta er ganske treffsikre, så det er ikke noe problem. I tillegg har de samme opplæring som alle andre i sikkerhetsrutiner og håndtering av våpen. Skyteskiven er litt større enn vanlig, men de skyter ikke så mye dårligere enn de andre, avslutter B-Osa, som sier klubben gjerne tar imot flere blinde og svaksynte.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.