Skip to main content

– Strømregningen smerter langt inn i hjerteroten

Bærums Skiklub gjorde hoveddelen av snølegging i desember. Nå frykter de den skyhøye regningen som kommer i januar. Idrettsforbundet venter fortsatt på svar om strøm-støtte også for idrettslag.

Bærums Skiklub gjorde hoveddelen av snølegging i desember. Nå frykter de den skyhøye regningen som kommer i januar. Idrettsforbundet venter fortsatt på svar om strøm-støtte også for idrettslag. 

Foto: KARL BRAANAAS

Idrettslagene sparer strøm så godt de kan, men enkelte frykter strømregning på opp mot 800.000 for desember. Nå ber de på knærne om hjelp.

– Vi fikk et forvarsel i november. Da var regningen på 350.000 kroner, sier driftsleder i Kirkerudbakken, Hans Kristiansen. 

Det er Bærums Skiklub som driver bakken. Kristiansen sier at det var i desember de gjorde hoveddelen av snøleggingen i bakken. Da var i tillegg strømmen betydelig dyrere enn i november. Det betyr at regningen som kommer i januar nok blir dobbelt så høy og antagelig en god del til. 

– Vi kommer til å få veldig høy regning – vi har aldri vært i nærheten av noe sånt før og som klubb er vi sårbare, innrømmer Kristiansen. 

Han sier at de vanligvis trenger 400 timer med snøproduksjon for å snølegge anlegget, men at de i år har klart å redusere det med 100 timer på grunn av spesielt gunstige snøleggingsforhold. 

Likevel sier han rett ut at han frykter regningen som kommer i januar. 

– Vi håper å få hjelp. Det har kjempemye å si for oss, kommenterer han. 

Hans Kristiansen i Kirkerudbakken klarte å spare inn 100 timer på snøleggingen av bakken denne vinteren.

Hans Kristiansen i Kirkerudbakken klarte å spare inn 100 timer på snøleggingen av bakken denne vinteren. 

Foto: KARL BRAANAAS

Gruer seg

Lommedalens Idrettslag drifter alpinbakke, idrettshall og kunstgressbane med undervarme.

– Jeg gruer meg veldig til regningen for desember. Det smerter langt inn i hjerteroten, sier daglig leder, Marianne Fjelberg.

Hun forteller at strømforbruket i idrettshallen blir trukket fra driftsbidraget de får av Bærum kommune i 2022. Undervarmen på fotballbanen ble slått av 15. desember og skrudd på igjen 2. januar for å spare. Fem dager med snølegging av skibakken i november kom alene på 150.000 kroner. 

Den neste regningen blir skyhøy. Og idrettslag får ikke strømstøtten som husholdninger og boligsameier til forbruket i desember til og med mars. 

– Når vi får ekstreme ekstrakostnader for å tilrettelegge anleggene, går pengene fort i en ellers slunken klubbkasse, sier Fjelberg. 

Hun sier de ikke har rukket å diskutere konsekvensene av de høyere kostnadene. 

Marianne Fjelberg i Lommedalen og de andre idrettslagene får ikke samme strømstøtte som private husholdninger og boligsameier.

Marianne Fjelberg i Lommedalen og de andre idrettslagene får ikke samme strømstøtte som private husholdninger og boligsameier. 

Foto: KARL BRAANAAS

Non profitt-organisasjoner

Stabæk varmer opp to kunstgressbaner. I tiden før og under julen skrudde de av oppvarmingen på begge banene, samt mesteparten av varmen i klubblokalene i brakkene på Nadderud. Klubben har nå behov for å varme opp begge banene, men vurderer å gå over til å bruke kjemikalier for å holde banene spillbare – fordi det er billigere, ifølge daglig leder Jon Tunold. 

– Jeg fikk jo et sjokk da jeg fikk min personlige strømregning. Jeg tror også idrettslag og andre får sjokk nå, sier Tunold. 

Han legger til at han mener Staten nå bør vurdere å gi strømstøtte til flere. 

– Dette blir beintøft og en enorm kostnad for oss. Myndighetene bør se på veldedige og nonprofit-organisasjoner på samme måte som private. Vi kommer til å blø kraftig. 

Tunold anslår at Stabæk i et normalår har strømregning på vel 700.000 kroner. Nå blir altså prisene mye høyere. 

Rune Singstad i Asker Skiklubb forteller at også de skrudde av undervarmen på Føyka i desember. Banen varmes opp med gass, som også er betydelig dyrere enn tidligere og Singstad anslår at de sparte mellom 150.000 og 200.000 på ikke å varme opp banen i desember. 

Diskuteres i Bærum

Leder i hovedutvalg for miljø, idrett og kultur i Bærum, Dag Egil Strømme (H), sier han har sympati for idrettslagenes bekymringer.

Han lover at det kommer til å bli diskutert politisk i januar. 

– Noen har snakket sammen om en Bærums-pakke med hovedfokus på strøm. Jeg kan ikke love noe, men vil snakke sammen med våre budsjettpartnere.

Idretten har fått tilsagn om 1 million i årlig driftstilskudd i den neste fireårsperioden. Denne har ifølge Strømme ikke fått noen tydelig merkelapp. Han mener uansett at det er behov for å se på strømtilskudd som et eget punkt.

Strømme sier også at han synes det vil være interessant å følge opp innspillet om idretten og nonprofit-organisasjoner bør få tilsvarende strømstøtte som private husholdninger og boligsameier.

– Å få tredobling av utgiftene er ikke noe man bare takler uten form for assistanse, kommenterer han.

Idrettsforbundet på saken

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Nils Einar Aas, sier de skjønner problemstillingen godt og er helt enige i at noe må gjøres. 

I midten av desember sendte derfor Idrettsforbundet et brev til Kulturdepartementet, Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet hvor de ber om at det kommer på plass en ordning som kompenserer for de økte kostnadene. 

– Vi har ikke fått svar ennå, men har hørt at det ikke er langt unna, forteller Aas. 

Han legger også til at de har fått forsikringer om at Fremskrittspartiet vil ta saken opp i spørretimen på Stortinget. 

– Vi venter i spenning på tilbakemelding. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.