– Vi føler at dette fremstår som en hevnaksjon fra NFF mot ulovlig blussing, og at de med dette innfører sanksjoner mot de supportergruppene som har fulgt reglene, sier Bjørnar Posse Sandboe. Han er talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA), og også en aktiv medlem av Stabæk Support.


Det var i forkant av helgens styremøte i NSA at supporteralliansen fikk signaler om at NFF ikke lenger ville tillate organisert pyroteknikk på tribunene i 2013. Det var lovlig i 2012. Det som har fått NSA til å reagere, er at NFF ikke kommuniserte med NSA i det hele tatt før avgjørelsen ble tatt.

Overraskende

– Dette kom veldig overraskende på oss. Vi har fått signaler på at dette har fungert veldig bra, sier Posse Sandboe. Han tror at det var støyen rundt oppgjøret mellom Vålerenga og Lillestrøm på Ullevaal i fjor, som gjorde at NFF valgte å gå til dette skrittet. I den kampen hadde VIF fått godkjent blusser, men det ble også brukt ulovlige fyrverkeri under kampen som ble utsatt i 16 minutter på grunn av bråk.


– Vi synes det er veldig problematisk at vi (supporterne) ikke er blitt kontaktet i forkant av denne beslutningen. Med det signaliserer NFF at supporterne ikke er anerkjent som en interessent i norsk fotball, raser Bjørnar Posse Sandboe.
Ifølge Wikipedia representerer NSA nærmere 40.000 fotballtilhengere.
– Dette ble avgjort bak lukkede dører, der vi ikke var invitert, sier Posse Sandboe.
 

Fortsetter uansett

Fotballforbundet vil gi supporterne tillatelse til å gjennomføre pyroteknikk på indre bane, det vil si utenfor selve tribunen. Det omtales som såkalt «Tinnsoldatblussing». Noe som supporterne ikke synes er noe særlig.
– I våre øyne er vår plass på tribunen, og det er der arrangementet skal være. Hvis man skal stå på indre bane med en bøtte med sand, har det ingen ting med tribunekultur å gjøre, sier Bjørnar Posse Sandboe.


Stabæk Support gjennomførte tre pyrotekniske arrangementer i 2012-sesongen. Det var i serieåpningen mot Aalesund og i hjemmekampene mot Sogndal og Rosenborg.
– Vi har god erfaring med slike arrangementer, og der vi søker på forhånd har vi godkjennelse fra brannvesen, politi, arenaeier og arrangør. I siste instans kommer NFF, sier NSA-talsmannen.

Stemning


– Det er kanskje ikke alle på tribunen som synes det er like morsomt?
– Jeg tror de fleste liker et stemningsskapende tiltak. Erfaringsmessig har det vært få skader - og meg bekjent ingen så lenge de lovlige arrangementene har vært gjennomført slik de var planlagt. Et lovlig arrangement står også bedre rustet til å informere og sette opp sikkerhetssoner, slik at alle som befinner seg i nærheten er komfortable med hva som skal skje, sier han.


– Tror du supporterne nå kommer til å gjennomføre ulovlige pyrotekniske arrangementer på kampene?
– Jeg kan ikke uttale meg om hva de enkelte klubbene kommer til å gjøre. Jeg kan heller ikke si hva vi kommer til å gjøre i Stabæk. Men på generelt grunnlag vil jeg si at pyroteknikk er kommet for å bli i norsk supporterkultur. Og det går ikke bort ved et forbud, sier Bjørnar Posse Sandboe. 

- Det er fortsatt lov med bluss på indre bane. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere denne saken, sier arrangementskonsulent i NFF, Lars Stensby. Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, svarte ikke på Budstikkas henvendelser.