Norsk Regnesentral har regnet ut sannsynlighet for at det går veien søndag og Stabæk rykker opp.

Den siste serierunden er spilt 10.000 ganger på datamaskin og ifølge Norsk Regnesentral er det 59,7 prosents sjanse for at Stabæk blir nummer to på tabellen og rykker direkte opp.

Sannsynligheten for kvalifiseringsplass blir da 40,3 prosent. Sannsynligheten for å vinne kvalifiseringsrunden blir i følge Norsk Regnesentral 13,6 prosent, mens sannsynligheten for opprykk er 66,5 prosent.

Styrketall

Sjefsforsker Anders Løland skriver dette i en redegjørelse for hvordan de har kommet frem til tallene:

– Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall, samt at det tas hensyn til hjemmebanefordel. Styrketallene er faste over hele sesongen, det tas altså ikke hensyn til formutvikling. Videre er (den relative) hjemmebanefordelen den samme for alle lag.

LES OGSÅ: - Godset gir ikke Stengel tilbud

Styrketallene og hjemmebanefordelen er ukjente størrelser (parametre) som tallfestes (estimeres) ved hjelp av resultatene i kampene som er spilt.

Her tas det hensyn til hvilke lag som har spilt mot hverandre, slik at en seier over et godt lag er bedre enn en (like stor) seier over et dårligere lag. Målskåren betyr også litt, slik at en stor seier er bedre enn en ettmålsseier.

Spilles 10.000 ganger

Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet ut fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10.000 ganger på datamaskinen, og tabellsituasjonen gjøres opp tilsvarende 10.000 ganger.

Ut fra dette beregnes det hvor mange ganger Stabæk kommer på første plass, andre plass og så videre, og tilsvarende for alle lag, som igjen gir sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag. Det samme gjøres for enkeltkamper.

LES OGSÅ:

Deretter har vi spilt kvalifiseringsrunden i 1. divisjon 10 000 ganger. Vinneren av denne kvalifiseringsrunden møter så laget som ender opp på 14. plass i eliteserien. Basert på de siste årenes kvalifiseringsrunder har vi antatt at utfallet av denne siste kampen er som mynt og kron; 50 % sannsynlighet for at 1. divisjonslaget slår ut eliteserielaget.