Foreldre reagerer mot Stabæk-ledelsen – lar bredden betale for elitesatsing

FINANSIERES AV BREDDEPENGER: Stabæk Håndball har en vanskelig økonomi, og en økning i breddelagenes treningsavgift går blant annet til å finansiere satsingen til elitelaget.

FINANSIERES AV BREDDEPENGER: Stabæk Håndball har en vanskelig økonomi, og en økning i breddelagenes treningsavgift går blant annet til å finansiere satsingen til elitelaget. Foto:

Det ulmer i Stabæk Håndball. Økte avgifter og flere dugnader får foreldre til å rase mot styret – som innrømmer at breddepenger går til å dekke klubbens elitelag.

DEL

Og slik vil det fortsette å være, men ifølge styreleder Jon Willmann betaler bredden mindre av eliteregningen i år enn i fjor.

Flere foreldre Budstikka har vært i kontakt med de siste dagene, forteller om treningsavgifter som har blitt økt med flere tusen kroner og dugnader som blir vanskeligere å gjennomføre – eller dyrere å betale seg ut fra. Flere melder også om manglende informasjon fra styret rundt pengebruken i klubben. Budstikka vet at klubbens mangeårige leder i håndballskolen, Anki Lian Spanic, forlot sin rolle etter årets sesong, grunnet uenigheter med styret.

Blant foreldrene som reagerer, er håndballmoren Ira Johanna Molaug. Hun ga seg som oppmann for et av klubbens yngre lag våren 2016 – mye grunnet det hun oppfattet som et økende økonomisk press fra styret.

LES OGSÅ: Trener nektet å ta styreleder i hånden etter siste kamp

– Subsidierer eliten

– Jeg trakk meg fordi jeg aldri følte at det var noen stopp på de økte avgiftene og salgsdugnadene, og da var det vanskelig å stå i vervet. Jeg følte heller ikke at vi fikk informasjonen vi etterspurte når vi lurte på hvor pengene fra bredden gikk, og at mye forsvant til eliten. For meg blir styret for grådige, sier Molaug, som mener det er vanskelig for foreldre å si stopp, ettersom man ønsker at barna skal kunne bli i miljøet med vennene.

Styreleder Jon Willmann innrømmer at de økte treningsavgiftene i stor grad har subsidiert elitesatsingen i klubben, men at styret jobber for å gjøre bidraget mindre.

– Det er et faktum at bredden subsidierer elitesatsingen. Men dette elementet har blitt redusert betydelig det siste året, og skal ytterligere ned, sier Willmann.

– Betyr det at de økte avgiftene skal tilbake på sitt gamle nivå?

– Nei, det vil de ikke gjøre.

– Betyr det at elitespillerne må forvente å gå ned i lønn?

– Ikke nødvendigvis, men vi skal redusere kostnadene på elite, sier Willmann, som i disse dager er i forhandlinger med flere spillerne om nye kontrakter.

Blant tiltakene som nevnes for å kutte kostnader, er å knytte elitespillere til roller i akademiet.

Årsaken til de økte avgiftene kommer av klubbens vanskelige økonomiske situasjon. Januar 2016 fortalte styreleder Jon Willmann at de blant andre tiltak hadde satt opp medlemmenes treningsavgift med 50 prosent i gjennomsnitt, en avgift som for flere lag allerede var på ca. 4.000 kroner. Den gang uttalte han at det hadde vært reaksjoner på økningen, men at han selv satt igjen med et inntrykk av at det var forståelse for tiltaket – og at klubbens trener og fasiliteter kunne forsvare økningen.

LES OGSÅ: Stabæk spiller i eliteserien neste sesong

Høyere avgift – samme tilbud

Willmann presiserer at han stadig mener det er forståelse for økningen blant medlemmene – men er tydelig på at det sportslige tilbudet til de yngre lagene ikke har blitt bedre – selv om avgiftene har økt.

– Det gjør vi noe med kommende sesong. Damelagets nye trener skal ha et overordnet sportslig ansvar fra de yngste lagene og hele veien opp til elitelaget, slik at vi får en rød tråd i det sportslige.

Torsdag var nærmere 30 personer var til stede da Stabæk Håndball forsøkte å arrangere årsmøte. Et medlem reagerte på innkallingen, og krevde at møtet ble hevet før det startet.

Da styreleder Jon Willmann skulle starte møtet, tok to medlemmer til orde og kritiserte styret for mangelfull innkallelse til årsmøtet. Styret hadde kommet med en innkallelse på klubbens hjemmeside, men manglet saksliste, regnskap og mulighet for medlemmene til å komme med forslag til saker.

Styret ba først om en ti minutter lang pause for å diskutere saken, og forsøkte å fortsette møtet etter dette. Forsøket ble ikke godt mottatt, og etter en kort prat blant styremedlemmene, ble det besluttet å heve møtet. I salen var det svært delte meninger om hendelsen, og det ble tilløp til ampre scener i kantinen på Nadderud Arena – da forslagsstillerne forlot salen. Et nytt årsmøte planlegges nå om to uker.

– Jeg har forståelse for at medlemmene ønsker at alt skal være i orden, men føler at det er drøyt å kreve at møtet heves, sier styreleder Willmann, som innrømmer at innkallelsen var mangelfull.

– Er det ikke viktig at prosedyrer blir fulgt?

– Jeg har respekt for at medlemmene ønsker at ting blir gjort skikkelig, sier Willmann.

PS: Forslagsstiller ønsker ikke kommentere saken.

Artikkeltags