Skip to main content

Stabæk-supporter straffes ikke etter å ha ropt «jævla fiskesame»

ROPTE «JÆVLA FISKESAME»: Et medlem av Stabæk Support ropte «jævla fiskesame» under kampen mot Bodø/Glimt søndag. Dette bildet er tatt av supportergruppen under kampen mot Bodø/Glimt.
ROPTE «JÆVLA FISKESAME»: Et medlem av Stabæk Support ropte «jævla fiskesame» under kampen mot Bodø/Glimt søndag. Dette bildet er tatt av supportergruppen under kampen mot Bodø/Glimt.

Hverken Stabæk Support eller klubben selv vil utestenge supporteren som ropte «jævla fiskesame» under kampen mot Bodø/Glimt forrige helg. Det får Bodø By-redaktør Børre Arntzen til å reagere.

Ifølge supporterleder Bjørnar Posse Sandboe skal tilskueren ha beklaget utropet kort tid etter, og Sandboe har i etterkant pratet med personen om hendelsen.

– Jeg var ikke til stede under kampen, men har undersøkt saken i ettertid. Personen det gjelder skrek først «jævla fiskebonde» etterfulgt av «jævla fiskesame». Deretter ropte han «glem det siste, det var bare tull», forteller Sandboe om situasjonen som oppsto under kampen mot Bodø/Glimt søndag.

Selv kaller Sandboe utropet umusikalsk, men er uenig i at «jævla fiskesame» er rasistisk.

– Noen kan oppfatte dette som rasisme, andre ikke. Personen det gjelder får ingen reaksjoner utover at jeg har tatt en prat med ham og hørt at han erkjenner at dette ikke er en retning vi vil bevege oss i, og vi har aldri vært inne på tanken om utestengelse, sier Sandboe, som mener hendelsen ikke er et tegn på holdningsproblemer i gruppen:

– Vi har ikke problemer med rasisme, homo- eller kvinnehets i Stabæk Support, og jeg hadde vært mer bekymret dersom dette var et gjentagende problem. Vi skal fortsette arbeidet med at vår primære jobb er å støtte Stabæk med følelser og engasjement, og tidvis minne hverandre på hvor grensen bør gå.

LES OGSÅ: Antirasistisk senter: – Kan defineres som rasisme

 

SUPPORTERLEDER: Supporterleder Bjørnar Posse Sandboe pratet med tilskueren etter kampen. FOTO: PRIVAT
SUPPORTERLEDER: Supporterleder Bjørnar Posse Sandboe pratet med tilskueren etter kampen. FOTO: PRIVAT

Reagerte

Det var redaktør i avisen Bodø By, Børre Arntzen, som onsdag kveld reagerte sterkt i en kommentar publisert på Avisa Nordlands nettside.

Søndag så han eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt på tv – og reagerte på rop fra tilskuerne han tidligere har hørt flere ganger på Nadderud stadion.

– Jeg har fulgt Bodø/Glimt tett i mange år, og har vært til stede på Nadderud flere ganger. Dessverre er ikke dette første gang jeg hører det blir ropt hets rettet mot samer på den arenaen, sier Arntzen, som ber supportergruppen, Stabæk og Norges Fotballforbund om å ta tak i det han omtaler som «rasisme på bærumsk».

– Engasjement fra tribunen er fantastisk, men du kan ikke bruke same som skjellsord og jeg vil oppfordre Stabæk til å bruke anledningen til å gjøre det klart at det ikke tolereres, sier Arntzen.

Supporterleder Sandboe kjenner seg ikke igjen i at samehets er et gjentagende problem.

– Jeg har sett mange kamper på Nadderud siden jeg var bitteliten i Tommy & Tiger’n-klubben, og ikke opplevd at samehets eller rasehets har vært et problem med unntak av noen opptrinn i 2003 noen år før jeg kom inn i styret, sier Sandboe og fortsetter:

– Jeg er overbevist om at kritikken som nå kommer fra Arntzen og Antirasistisk Senter er i god hensikt, og jeg støtter oppunder den naturlige reaksjonen at man vil beskytte den svake part mot den onde. Men det viktigste her er at vi er trygge på at det ikke er rasistiske holdninger i gruppen vår. Dette ble ropt én gang, fra én person, som umiddelbart erkjente at det ikke var helt passende, sier Sandboe.

LES KOMMENTAREN TIL BØRRE ARNTZEN HER: Rasisme på bærumsk: – Din jævla fiskesame!

 

REDAKTØR: Børre Arntzen, Bodø By
REDAKTØR: Børre Arntzen, Bodø By

Ingen reaksjoner fra Stabæk

Stabæk-leder Jon Tunold forteller at de er fornøyd med opprydningen Stabæk Support har gjort, og at klubben derfor ikke vil foreta seg noe utover det.

– Dette skal selvfølgelig ikke forekomme, og slik vi forstår det er det snakk om én person som selv har beklaget dette. Vi føler supportergruppen har ryddet opp i dette fint selv, og ser ingen grunn til å utestenge personen fra Nadderud, sier Tunold.

– Hvor går grensen for hva man kan si fra deres tribuner?

– Det er selvfølgelig en vanskelig sak, og det er nedlatende ord som kommer ut. Det viktigste er at supportergruppen og personen selv har erkjent at dette ble feil, sier Tunold.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.