I forrige uke hevdet tidligere Asker og Stabæk-spiller Lisa-Marie Woods i en blogg at en av hennes tidligere lagvenninner var utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser av treneren.

Spilleren hun sikter til er Leni Larsen Kaurin, og klubben er Stabæk.

Overfor Budstikka forteller Larsen Kaurin sin historie, om kontakten med treneren, om blomster, e-poster og et «gavekort» fra treneren med erotisk omgang med ham selv.

Budstikka har dokumentasjon på at gavekortet eksisterer og har samtidig opplysninger om at Larsen Kaurin skal ha tatt dette opp med sportslig leder for kvinner.

LES OGSÅ: NFF: – Alvorlig sak der alle fakta må på bordet

KOMMENTAR: Den feilslåtte gaven

Uaktuelt med forhold

– Jeg skrev under for Stabæk sommeren 2012. Interessen fra Øyvind (Eide, den nå 32 år gamle hovedtreneren, red.anm.) startet ganske tidlig etter at jeg kom til klubben. Vi så hverandre på treningsfeltet nesten daglig, og vi hadde litt omgang også utenfor treningsfeltet.

– Til å begynne med syntes jeg det var hyggelig med oppmerksomheten og komplimentene, men etter hvert ble jeg også kontaktet ganske heftig over sms, e-post og litt håndskrevne greier. Blant annet fikk jeg en e-post med en lenke til VG Nett sine sider om sex og samliv, hvor Øyvind var modell i flere illustrasjonsbilder.

Bildene av den avkledde treneren ble brukt til å illustrere artikler om sex. For Leni var det ingen tvil om hva treneren ønsket seg:

– Jeg ønsket ikke det samme, forteller Leni, og fortsetter:

– Under et restaurantbesøk i november (2012, red.anm.) kom servitøren med en bukett roser. Jeg fikk inntrykk av at servitøren og de rundt oss oppfattet dette som en forlovelsessituasjon, noe jeg var veldig ukomfortabel med. I tillegg fikk jeg et hjemmelaget gavekort på «erotisk massasje med happy ending», og det var veldig overraskende. Min reaksjon ble nok annerledes enn hva han hadde håpet på, men der og da tenkte jeg ikke mest på han, men på mitt eget ubehag og hvordan jeg skulle takle dette.

– Han var tross alt treneren min, og jeg hadde overhodet ikke de samme intensjonene som han. Jeg var bare opptatt av å finne en måte å svare på, som skulle ødelegge minst mulig for alt det som skulle skje fremover. Men dette var bare starten på det vanskelige klimaet som utviklet seg, og som for min del bare ble verre og verre ettersom han ikke la ballen død, sier Larsen Kaurin.

– Hva gjorde du da?

– Jeg forsøkte å beskytte meg selv ved å unngå ham utenfor treningsfeltet og der det var flere til stede, fordi jeg syntes hele situasjonen var ubehagelig. Jeg gikk og tenkte på det hele tiden.

Oppsøkte psykolog

– Jeg vet nå jeg burde sagt fra til andre tidligere, men det er lett å være etterpåklok. Etter EM (sist sommer, red.anm.) ble jeg mer preget av hele situasjonen. Frem til da hadde jeg vært mye på landslagssamlinger, ikke følt ubehaget like mye på kroppen, sier fotballspilleren og fortsetter:

– Jeg tok kontakt med psykolog og var langt nede. Psykologen rådet meg til å snakke med treneren, men jeg maktet det ikke. Vi var midt i sesongen, og jeg hadde ikke lyst til å lage noe oppstyr for laget. Da var det mer aktuelt å slutte, noe jeg også vurderte. Når man spiller på et lag som vinner alt, og har en trener som de fleste liker, er det ikke så lett å si fra om noe slikt.

– Hadde jeg spilt på et dårligere lag, som ikke kjempet om gull i serie og cup, og med en mindre populær trener, så hadde jeg nok kanskje forholdt meg litt annerledes til det, og snakket tidligere. Uansett bestemte jeg meg på høsten for å bare kjøre på. Jobbe hardt på trening og vise at jeg var den gode spilleren for laget likevel, forteller hun.

Leni opplevde det som at treneren begynte å behandle henne annerledes i lagsituasjoner.

– Jeg kjente at han tok andre beslutninger vedrørende min rolle og oppgaver på laget enn før. I cupfinalen fikk jeg ikke starte. Ikke slapp han meg innpå i løpet av kampen heller.

Gikk til sportslig leder

– Da sesongen var nesten ferdig bestemte du deg for å ta opp situasjonen din med sportslig leder i Stabæk, Richard Jansen. Hvorfor gjorde du det?

– Jeg ville gi han en forklaring på hvorfor jeg hadde vært innesluttet og ikke bidratt som humørspreder på samme måtte som tidligere. Dette hadde plaget meg lenge, og jeg ville fortelle min historie og trøblete situasjon. Vi møttes, og jeg fortalte om mye av det som hadde skjedd, og jeg ga han også det hjemmelagde gavekortet på sex-massasje. Han kommenterte ikke så mye da. Jeg tror han ble litt målløs, men mitt inntrykk var at han først ble ganske sjokkert, mener 32-åringen.

– I samme møte fortalte han meg at etter samtaler med trener, hadde klubben bestemt seg for å ikke ville forlenge kontrakten min. Begrunnelsen som ble gitt, var at de skulle forynge stallen.

– Før vi gikk fra hverandre, ga han meg beskjed om at han skulle vurdere dette, og ba om lov til også å få være direkte med treneren om dette. Det fikk han lov til av meg. Jeg hadde jo valgt å gå til han for å få hjelp i en sak jeg ikke lengre klarte å håndtere selv. Avtalen var at vi skulle vi snakkes nærmere. Etter dette har tiden gått, og jeg har ventet, men ikke hørt noe før «saken» har kommet i media.

– Skjer altfor ofte

– Du skjønner at når du går til media med dette nå, vil mange tenke at det er fordi du er bitter over at du ikke fikk forlenget kontrakten med Stabæk?

– Det er jeg innforstått med. Men fordi jeg vet at min situasjon ikke er enestående, og at slike ting antagelig skjer altfor ofte, så velger jeg å stå frem. Både fordi jeg vil gjøre det lettere for yngre spillere som har enda mer å tape, men også for min egen selvrespekts skyld. Jeg har nemlig også opplevd at en tidligere lagvenninne, riktignok ikke i Stabæk, ble utsatt for det samme. Den gang kom all belastningen på henne, mens hverdagen til treneren ikke endret seg, hevder Larsen Kaurin og fortsetter:

– Jeg håper jo på, nå som jeg har fått min egen erfaring, et større fokus på dette problemet innen idretts- og arbeidslivet. Kvinneidrett spesielt, men sikkert bare fordi det er der jeg kommer fra. Man blir usikker og sårbar når en person i maktposisjon i forhold til din egen utvikling, ikke slutter med seksuelle tilnærmelser. Mange tenker sikkert bare på det som et kompliment, men da skulle de gjerne prøvd å konsentrere seg om en karriere, hvor både hode og kropp må være på plass samtidig for å lykkes. Det er ikke lett. Jeg klarte det til slutt ikke. Men jeg er glad for at jeg ikke valgte det andre alternativet, sånn for letthets skyld.

– Jeg tror faktisk det skal bli litt bedre nå fremover, når jeg slipper skjule så mye. Generelt sett håper jeg at alle som ikke er likeverdige i et arbeidsforhold uansett forstår at et nei må være nei hvis sjefen blir avvist etter han eller hun har valgt å gå over den grensen som de fleste anbefaler at man ikke bør gå over.

– Hva tenker du om din egen fotballkarriere nå?

– Det ønsker jeg egentlig ikke å kommentere. Men jeg trodde jo ikke under EM at jeg skulle være ferdig som fotballspiller bare noen måneder etterpå. Men for å prestere på topp med det jeg har drevet med, så må både psyke og samhold og glede være til stede. Jeg er ikke helt der nå, sier hun.

Vil ikke kommentere

Budstikka oppsøkte mandag Øyvind Eide på Stabæk-treningen, men han ville ikke snakke med avisen. Tirsdag fikk Eide oversendt Larsen Kaurins anklager på sms. I tillegg har Budstikka forsøkt å få tak i Eide via telefon og sms – uten resultat.

I går fortalte styreleder Espen Moe i Stabæk Fotball at Øyvind Eide var kjent med spillerens historie, men ikke ønsket å komme med kommentarer eller tilsvar.