Sender 12-åringer til "VM" i Portugal

Norsk fotballakademi lar de beste 12-åringene få delta på "VM" for yngre lag. I den daglige treningen deler de inn spillerne etter hvor gode de er. ILLUSTRASJONSFOTO: KARL BRAANAAS

Norsk fotballakademi lar de beste 12-åringene få delta på "VM" for yngre lag. I den daglige treningen deler de inn spillerne etter hvor gode de er. ILLUSTRASJONSFOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Norsk Fotballakademi (NFA) topper lag og deler inn treningsgruppene etter nivå. – Det må til for å utvikle toppspillere, sier ansvarlig for akademiet, Terje Lübeck.

DEL

I dag setter 22 12-åringer seg fra Norsk Fotballakademi seg på flyet til Portugal for å delta i det akademiet kaller "VM" for yngre lag. De er valgt ut av en gruppe på 80 spillere, som i fire år har trent med et mål for øye; nemlig denne turneringen. De som får være med, er plukket ut kun etter ferdigheter og i forhold til lagsammensetning. Her er det toppet lag som gjelder.
– Selvfølgelig blir de som ikke får være med til Portugal skuffet, men de fleste reagerer med å trene mer og vi er veldig nøye med å forklare dem hvorfor de ikke får være med og også si hvilke muligheter de har, sier Terje Lübeck.

- Dette opplegget er klart imot det jeg og NFF står for, sier Andreas Morisbakk, konsulent i NFF. Han har jobbet som utviklingssjef NFF i 32 år.

- Dette er flott, skriver Askers varaordfører Ole Jacob Johansen i Budstikkas debattforum.

Hva mener du? Si din mening!


Som plaster på såret får de som ikke er gode nok til å være med til "VM", tilbud om å delta i Dana Cup til sommeren. Lübeck har i løpet av de fire årene i fotballakademiets historie, ikke opplevd noe negativt i forbindelse med uttaket til den gjeve turneringen.
– Det har ikke vært noen som har sluttet og jeg har heller ikke fått noen reaksjoner fra foreldre i forhold til at vi tar med de beste spillerne.

Store tap

Det er fjerde året NFA deltar i turneringen i Portugal. Her møtes noen av verdens beste klubblag for yngre spillere og laget fra Norge har fått kjørt seg skikkelig.
– De to første årene tapte vi med ti mål mot Benfica, mens nå er vel forskjellen nede i syv mål, så vi nærmer oss litt hele tiden, forteller Lübeck.
– Men er det ikke litt brutalt for en gjeng med 12-åringer å tape så stort?
– Vi mener at dette er en del av utviklingen. Målet med turen er læring og opplevelse, ikke resultater. Spillerne er forberedt på hva som møter dem og det er viktig å se hvor lista ligger hos de beste. Dessuten er det å tape noe av læringsprosessen.

De beste trener sammen

Tilbudet fra NFA er et tillegg til klubbfotballen og de som er med kan velge om de vil være med på en til tre treninger i uka. På treningene er det veldig fokus på teknikk og motorikk og spillerne fordeles i grupper etter nivå.
– Vi mener at har man alle spillerne i samme gjeng, ødelegger vi for utviklingen. Ser vi at en spiller henger etter, blir han eller hun flyttet ned, mens en som dominerer i sin gruppe, blir flyttet opp. Når dette skjer, sørger vi for å snakke med den enkelte spilleren og forklare hvorfor. I motsetning til mange andre, mener vi at ungene tåler en slik konkurranse, forklarer Lübeck.

Artikkeltags