– Det handler om å innse at man har tatt feil. Stake ut en ny kurs, sier Olai Stensland Lillevold.

Fossum-løperen snurrer rundt på orienteringskartet og fester blikket på et tre ikke langt unna. Etter få sekunder har han orientert seg. Han vet på meteren hvor han er. Og hvor han skal.

Den nybakte EM-mesteren for juniorer tilbringer 500 timer i Oslomarka årlig og mener det nye forslaget om 8 nye naturreservater er utformet uten tanke med dem som bruker marka.

LES OGSÅ: Ønsker ikke å gjøre orientering ulovlig

– Jeg er veldig glad for at man vil verne skogen, men jeg synes ikke noe om at man vil stenge områder for idrett som ikke skader naturen, sier han.

Fylkesmannen har siden 2012 arbeidet med å opprette 18 nye naturreservater etter naturmangfoldsloven. Det gir et enda strengere vern enn markaloven.

– Orientering er ikke skadelig

Formålet er å verne friluftsopplevelsen for folk som er opptatt av gammel skog. Blåfjell i Asker, Garlaushøgda i Bærum og Ringiåsen i Vestmarka er alle foreslått som naturreservater.

Til sammen utgjør de et område på litt over 3126 dekar. Det er like over tre kvadratkilometer. 

I paragraf 3 heter det imidlertid at «bruk av naturreservatet til teltleirer, idrettsarrangementer eller andre større arrangementer er forbudt.» Formuleringen fikk Fossum, Asker og en rekke idrettsklubber i Oslo til å sette kaffen i halsen.

– Jeg fikk sjokk. Jeg skjønner ærlig talt ikke hva de driver med, for orientering skaper ikke skader i naturen, sier leder i Asker Orientering, Karoline Andersen.

LES OGSÅ: EM-gull til Fossum-løpere

Hun sikter til svensk og finsk forskning som har fastslått at skader på naturen etter orienteringsarrangement er «tilnærmet lik null».

Også Håkon Løvli i Asker setter spørsmålstegn ved verneforslaget.

– I utgangspunktet er det strålende at skogen skal vernes, men dette er veldig strengt. Jeg skal ikke bruke ordet meningsløst, men jeg ser ingen god begrunnelse for at vi ikke skal kunne løpe gjennom området, sier Løvli som legger til at norgesmesterskapet i september ikke ville vært mulig å gjennomføre med de nye reglene.

– Naturlig bruk må fortsette

Han opplyser at områdene som skal vernes ikke er spesielt store, men både han og sportslig leder i Fossum, Leif Størmer, er redde for at de kan bli stengt ute av deler av marka.

– Tanken er skremmende og på meg virker det som om planen er å få lignende vern på flere steder, sier Størmer som håper og tror at høringsforslaget vil endres slik at friluftslivet kan fortsette i marka slik det er i dag.

– Jeg tenker at det er fornuftige mennesker der ute som vil la naturlig bruk av skogen få fortsette, sier han.

Forrige uke fikk de støtte av Oslo Friluftsråd som mener idrettsrestriksjonene ikke er i tråd med markaloven.

Les flere sportnyheter fra Budstikka

Anne Marie Viksla hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier de vil se på mulighetene for å gjøre naturreservatene mer tilgjengelige for idrett.

– Det er ikke hensiktsmessig å forby orientering eller idrett i alle områdene. Jeg kan ikke love noe permanent, men vi skal se hva vi får gjort med områdene som er mest attraktive, sier Viksla.