Ishockeyklubben var forlatt og glemt i 20 år. Så dukket denne kameratgjengen opp

10 ÅR SENERE: Foran Einar Løvseth (til venstre) og Garth Smestad, bak Fredrik Gravem Nilsen (til venstre), Jørgen Billington, Simen Paulgaard og Per Ferdinand Stensund (til høyre) spilte hockey sammen da de var yngre. Nå har de vekket gamle Eiksmarka Ishockey til liv igjen, 20 år etter at klubben gikk i dvale.  FOTO: SIMEN SOLUM WAAGSETHER

10 ÅR SENERE: Foran Einar Løvseth (til venstre) og Garth Smestad, bak Fredrik Gravem Nilsen (til venstre), Jørgen Billington, Simen Paulgaard og Per Ferdinand Stensund (til høyre) spilte hockey sammen da de var yngre. Nå har de vekket gamle Eiksmarka Ishockey til liv igjen, 20 år etter at klubben gikk i dvale. FOTO: SIMEN SOLUM WAAGSETHER

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi har savnet garderobekulturen som vi hadde da vi var små, sier spillende trener Garth Smestad.

DEL

JAR IL - EIKSMARKA 2-5

På dette laget er det viktigere å være god i garderoben, enn god ute på isen, ler Garth Smestad, Eiksmarkas spillende trener.

På starten av 2000-tallet var han en del av et Frisk Asker-lag som tok imot det som nå er landets fremste hockeyspiller, Mats Zuccarello. Zuccarello kom som eneste Oslo-gutt inn på hockeylinjen til NTG. Sammen formet kompisgjengen en av de beste årgangene Frisk har sett.

Ville finne tilbake gleden

Ti år senere har flere fra den samme kompisgjengen gått sammen for å puste liv i Eiksmarka Ishockeyklubb, som sovnet stille inn i 1994.

Eiksmarka er en klubb alle foreldrene våre enten har spilt for, eller spilt mot. Det gjør det selvfølgelig ekstra spesielt for oss å bidra til at trøyen blir brukt igjen, sier Smestad, som torsdag kveld ledet laget ut på isen til et skikkelig lokaloppgjør mot Jar IL – det første offisielle av sitt slag på flere tiår.

Vi har savnet garderobekulturen som vi hadde i juniortiden. Den gang var vi en sammensveiset gjeng som pratet det samme hockeyspråket, og som gjerne ble sittende igjen en halvtime ekstra for å prate skit om alt mellom himmel og jord, forteller Smestad.

Flere av spillerne tok steget fra junior og opp i landets øverste liga, men gradvis trappet de fleste ned. Dermed handlet alt om å finne en arena hvor de kunne fortsette med sporten de elsker.

– Vi prøvde oss som et type farmerlag i Jutul, men kravene der ble for store, med mange treninger og for mye konkurranse om plassene, forteller Smestad.

– Med familie og jobb skjønte vi fort at vi var for gamle til å kjempe mot unge juniorspillere om plassene, sier han.

– Perfekt nivå

Dermed startet planene om å vekke Eiksmarka til live igjen, og i sommer meldte de klubben inn i seriesystemet for første gang på 20 år.

– Brødrene Stadsvik skal ha mye av æren for at dette har kommet i stand, sier Smestad.

Her har vi funnet en gjeng og et nivå som er perfekt for å kunne drive med hockey slik vi vil, selv om noen av oss kanskje holder et høyere nivå enn norsk 3. divisjon, ler han.

Ifølge treneren er det målvakt Simen Paulgaard som er lagets stjerne.

– Simen har alltid vært et supertalent, og er egentlig altfor god for dette nivået. Han har spilt for nesten samtlige aldersbestemte landslag, og har mye av æren for at vi topper tabellen. For å si det slik; Vi legger oss ikke ned for å blokke skudd. Med Simen tar vi heller et skritt til siden så han ser pucken litt bedre, humrer Smestad.

Klubben, som leder sin 3. divisjonsavdeling, har imidlertid ikke noen planer om opprykk.

– Det viktigste for oss er at vi slipper å reise langt, og vi har gitt beskjed til forbundet om at de bare kan kaste oss ut om vi må begynne å ta fly til bortekamper. Dette er et perfekt nivå for oss, sier Smestad.

– Drømt om dette i 17 år

Spillende nestleder Nicolay Stadsvik sørget for at laget har beholdt en 50 år gammel logo, opprinnelige draktfarger og den gamle hjemmegarderoben.

 – Faren min har en fortid i klubben, og for meg har det i 17 år nå vært en drøm å vekke klubben til live igjen. Når flere av mine hockeyvenner kom i en alder hvor det var dags for å trappe ned, var det et perfekt tidspunkt for oss å sette i gang, sier Stadsvik, som spilte gårsdagens kamp mot Jar IL.

Prosjektet med å starte opp et hockeylag er kostbart, og klubben antok at de ville være avhengig av drøyt 25 spillere for å få ting til å gå rundt.

Gjennom fjoråret ble det arrangert treninger og treningskamper, før de i sommer besluttet å bli en del av seriesystemet. Det koster spillerne drøyt 5.500 kroner i sesongen.

Vi har beholdt en 50 år gammel logo, og beholdt grunnfargene på draktsettet. I tillegg er den gamle garderoben på Eiksmarka tatt i bruk. Vi har fått høre fra klubbens veteraner at de setter pris på at vi har gjort dette for å bevare tradisjonene, sier Stadsvik.

Vant lokaloppgjøret

I lokaloppgjøret mot Jar IL, det første offisielle på flere tiår, var lenge jevnspilt - og lagene gikk til pause på stillingen 2-2. Foran over 100 tilskuere i Jar Isforum stakk Eiksmarka i fra i siste periode, og vant til slutt med tre mål.

Dermed topper Eiksmarka 3. divisjon øst avdeling B, tre poeng foran Jar IL på en femteplass.

Artikkeltags