Skip to main content

Reiste halve jorden for å hoppe på Tyrvinglekene

Johannes Strømhaug fra Tyrving hoppet stav under Tyrvingelekene. Han hadde reist helt fra USA for å konkurrere på Nadderud stadion. 

Johannes Strømhaug (19) har en pers på 5 meter og ti centimeter i stav. Men han reiste halve jorden rundt for å hoppe på Tyrvinglekene.

– Dette er den første gangen jeg er i Norge for å være med på Tyrvinglekene. Det er litt morsomt. Jeg har ikke sett noe slikt i USA, sier Tyrving-utøveren Johannes Strømhaug.

At han i det hele tatt er med i Tyrving, er litt spesielt. For 19-åringen har bodd i USA nærmest hele sitt liv. Da han var fem måneder gammel flyttet familien over til USA, og siden har de bodd der.

– Men jeg konkurrerer for Tyrving. Det er litt spesielt. Når jeg er med på konkurranser i USA, der jeg går på college, konkurrerer jeg for Tyrving og college mitt, sier han.

– Jeg synes det er gøy å konkurrere med alle de unge utøverne. Slik er det ikke i USA, der begynne man ofte ikke med friidrett før barna er 12–13 år, og det meste er gjennom skolen. Jeg synes den norske modellen er vel så bra.

Håper på junior-EM

Han og familien pleier å ha feriene hjemme i Norge hvert år. I år bruker han mer av Norges-tiden sin på friidrett enn tidligere. Han skal trene med Tyrving og målet er å kvalifisere seg til junior-EM i Sverige i Juli. Da må han over fem meter og ti centimeter. Det burde ikke være umulig for 19-åringen. Han har allerede en personlig rekord på 5.10 (innendørs).

– Jeg har et litt lite treningsgrunnlag, men det er ikke usannsynlig at jeg klarer det, sier han.

På sikt har han større ambisjoner. Han drømmer om en mulighet til å konkurrere i store mesterskap for Norge. 

– Det er klart jeg gjør det. Jeg studerer medisin ved siden av på Cornell University i USA, og det er et krevende studie. Men på sikt tror jeg at jeg kan ha mulighet til å kvalifisere meg til noen store mesterskap, sier han.

Han legger ikke skjul på at det krever mye trening og beinhard jobbing om han skal klare de målene.

– Nå trener jeg tre timer hver dag, ved siden av studiene. Det er sprinttrening, styrketrening og mye teknikk. Men de aller beste i verden trenere mye mer. Jeg har mye gå på. Men jeg er villig til å ofre mye for å klare det, sier han.

Norsk og engelsk

Johannes Strømhaug har bodd nesten hele sitt liv i USA. Men han prater fortsatt norsk, dog med en liten gebrokken knekk.

– Når jeg er hjemme sammen med familien i USA, prater vi norsk hele tiden. Ellers går det i engelsk. Jeg prater nok bedre engelsk enn jeg gjør norsk, ler han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.