Skip to main content

Redd 6 av 10 håndballspillere forsvinner

Sportssjef Tobias Borthen i Øvrevoll Hosle håndball skulle ha et nystartet herrelag i 5. divisjon i år. Han aner ikke hvordan det ser ut når de får lov til å spille igjen.

Sportssjef Tobias Borthen i Øvrevoll Hosle håndball skulle ha et nystartet herrelag i 5. divisjon i år. Han aner ikke hvordan det ser ut når de får lov til å spille igjen. 

Foto: TRINE JØDAL

Håndballforbundet engster seg for at nesten 60 prosent av spillerne over 20 år kan komme til å slutte. I ØHIL aner de ikke om det nystartede herrelaget overlever. 

– Vi frykter at frafallet i idretten blir enormt, sier generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund.

Mandag jublet han over at barn og ungdom igjen får lov til å trene som normalt. Langerud og de andre idrettslederne Budstikka har snakket med er enige om at barn og ungdom har vært det aller viktigste.

Samtidig har ikke voksne over 20 år kunnet drive med breddeaktivitet som normalt siden i mars. Ifølge Håndballforbundet er ca. 27.000 håndballkamper utsatt eller avlyst, omtrent 12.000 av dem er i breddehåndballen for voksne. 

Rundt 11.000 spillere i seriene fra 2. til 6. divisjon, samt spillere som er 20 år og eldre, har ikke trent med nærkontakt siden 12. mars 2020, ifølge Langerud. Han legger ikke skjul på at de uroer seg for de langsiktige samfunnsmessige konsekvensene. 

– Vi har tall som tyder på at frafallet kan være nesten opp mot 60 prosent her, bekrefter generalsekretæren.

Ca. 11.000 håndballspillere fra 2. divisjon og nedover har ikke trent med nærkontakt siden 12. mars, ifølge Håndballforbundet.

Ca. 11.000 håndballspillere fra 2. divisjon og nedover har ikke trent med nærkontakt siden 12. mars, ifølge Håndballforbundet. 

Foto: KARL BRAANAAS

Frustrasjon

– Det er lite som minner om håndball her nå, sier Tobias Borthen, sportssjef i Øvrevoll Hosle håndball.

Også han understreker at å få i gang barne- og ungdomsaktivitet har vært det viktigste. Denne sesongen skulle klubben også ha et nystartet lag for herrer i 5. divisjon.

– Hva det blir av det, vet vi ikke. Det er mange her som har uttrykt sin frustrasjon, innrømmer Borthen.

Han sier de trente med en meters avstand en stund og hadde god vekst i antall spillere. Så ble det igjen stengt. 

– Nå vet vi ikke hvordan det ser ut på den andre siden.

Borthen opplever at klubben klarer å legge godt til rette for barn og unge, men at det er verre for breddeidretten for voksne.

Bare for gøy

ØHIL-lederen forteller med et skjevt smil at du får ikke samlet en håndballgjeng på spillere over 20 år til kun å drive løpetrening ute.

Spillerne på herrelaget skulle trene en gang i uken for gøy. Borthen sier rett ut at han ikke tror de er villige til å spille to-tre kamper i uken hvis det blir en komprimert utgave av seriespillet.

– Vi håper det blir noe spill, men i beste fall blir det kanskje en turnering mot sommeren, sier sportssjefen.

Klubben har også et veteranlag og Borthen opplever at også de er frustrerte over situasjonen. Samtidig legger han til at inntrykket er at de aller fleste er interesserte i å komme i gang med aktivitet igjen, mens noen har fått andre interesser.

Serien ryker

Håndballsjefen Langerud forteller at det med all sannsynlighet bare er å glemme å få til noe seriespill for breddeidretten for voksne i vinter.

– Det beste vi kan få til for 2. divisjon og nedover er enkle, regionale tiltak. Seriespill for 2. divisjon og nedover er kjørt for sesongen, sier han.

Langerud tror ikke spillerne over 20 år i breddehåndballen får spille for fullt på en stund.

Erik Langerud innrømmer at seriespill for bredden med all sannsynlighet ryker denne sesongen.

Erik Langerud innrømmer at seriespill for bredden med all sannsynlighet ryker denne sesongen. 

Foto: Hanna Eidshagen

Mister frivillighet

Generalsekretær i Basketballforbundet, Silje Særheim, deler håndballens bekymring.

– Senior bredde har ikke vært i aktivitet i det hele tatt. Mye av dugnaden baserer seg på voksne frivillige, sier hun.

Særheim legger til at de er bekymret for at også noe av frivillighetsånden blir borte når voksne spillere forsvinner ut av bredden.

– Vi er bekymret for hvordan det vil se ut når vi kommer ut av koronasituasjonen, sier hun.

Særheim sier de først vil vite mer om det reelle frafallet før sommeren – når påmeldingen til neste sesongs seriespill skal gjøres.

– Per nå kan vi ikke se alle som har sluttet.

Vaksine kan stenge haller

Basketballederen sier også at de støtter Kulturdepartementet i deres skepsis til å bruke idrettshaller som vaksinasjonslokaler.

– Hvis man nå stenger ned haller på måneders basis, er det en stor bekymring, sier Særheim og legger til at de ønsker at andre lokaler enn idrettshaller vurderes der det er mulig.

Det er håndballen helt enige i.

– Vi har vært tydelige overfor myndighetene på at det er viktig at de balanserer dette. Noen steder er idrettsanlegg eneste alternativ. Men det er viktig at man gjør en grundig vurdering når man velger sted for vaksinering og unngår idrettsanlegg så mye som mulig, sier Langerud.

Han legger til at de samtidig har stor respekt for at hele verden venter på vaksine.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.