– Alle sier at det er et comeback. Men vi får se hva som skjer. Jeg har i hvert fall lyst til å forsøke, og så får vi se hva som skjer, sier Yvonne Durant.

I kveld stiller hun nemlig til start på landets eneste galoppbane. Og det er ikke hvilken som helst jockey som klyver opp på hesten «Cool as ice» i det femte løpet. 48-åringen har vunnet hele 354 (!) løp på Øvrevoll, frem til hun ga seg i 2011. Hun har vunnet jockey-championatet på Øvrevoll hele fire ganger (1993, 1994, 1995 og 1997).

– Jeg vil heller si det slik at jeg aldri har sluttet. Årsaken til at jeg ga meg i 2011, var at jeg flyttet til Sør-Afrika, og der var jeg i fire år, sier Durant til Budstikka.

LES OGSÅ: – Jeg lever den store drømmen

Ble trener

Men i 2017 begynte det å skje ting. Hun løste trenerlisens, og startet med fire hester på gården i Drammen. I forkant av 2018-sesongen hadde det økt til 17 hester. Hun har også tidligere vært trener.

Så løste hun også lisens som jockey.

– Jeg begynte vel å tenke på dette allerede i fjor, det å begynne å ri løp igjen. For meg ble det litt rart å ha masse hester i trening, men ikke å kunne ri dem i konkurranser, sier hun.

– Hvordan blir det å konkurrere igjen?

– Jeg kan ikke se at det blir noe annet enn helt normalt for meg. Det blir nesten som om det var i går. Men det er selvfølgelig mulig jeg tar feil, smiler hun.

Det er syv år siden hun sist red løp på Øvrevoll. Hun er ikke redd for at hun har mistet mye på veien.

– Jeg tror jeg fortsatt har det i meg. Jeg har kanskje ikke blitt en bedre jockey, og jeg kommer nok til å bli ganske sliten. Men jeg vil bare forsøke å gjøre det beste ut av det, sier hun.

Likevel, 354 seiere i løpet av karrieren gjør at man aldri kan avskrive Yvonne Durant som jockey.

– Jeg har alltid vært en vinnerskalle. Det har jeg vært siden jeg red ponniløp som syvåring. Det har vært litt av min indre styrke som jockey.

LES OGSÅ: Durant og Neuroth slår seg sammen

Døtrene eier hesten

Det er på hesten «Cool as Ice» Yvonne Durant gjør konkurransecomeback med torsdag. Den hesten eies av døtrene Demi og Daniella.

– Det er jo litt spesielt. Men det hele er et familieprosjekt, og det er selvfølgelig best å begynne med en hest som vi eier selv og som jeg kjenner godt, sier Durant.

– Du 48 år. Har du noen refleksjoner rundt det?

– Bare det at det er mange av de jockeyene som jeg konkurrerte mot som nå har gitt seg, og at det er mange nye som har kommet opp. Jockeyer kan holde på til de er godt over 50 år. Alderen er jeg ikke bekymret for, sier hun.

– Kan dette bli et mer permanent comeback?

– Det er det altfor tidlig å si noe om. Jeg gjør jo dette for min egen del, ikke fordi andre forteller meg at jeg skal gjøre det, sier Yvonne Durant.

Hun er usikker på om hun kommer til å kunne plusse på enda en seier på den imponerende seierslisten etter torsdagens løp på Øvrevoll.

– «Cool as ice» bruker jo å ende en lengde bak vinneren, men den har muligheter, helt klart, sier Yvonne Durant.

Kjempekult

Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås legger ikke skjul på at han synes det er gjevt at Durant gjør comeback på hesteryggen i torsdagens løp på landets eneste galoppbane.

– Det er kjempekult. Hvis du spør folk om de kjenner noen i galoppsporten, så vil nok mange svare at Yvonne Durant er en de har hørt om. Hun har vært en av de mest kjente jockeyene på Øvrevoll gjennom moderne historie, sier Gjelsås.

– Hun gjorde jo comeback som trener. Hun skulle jo ikke satse så hardt der, men nå har hun jo mange hester i trening, sier Gjelsås.

– Tror du hun har noen muligheter til å vinne løpet allerede torsdag?

– Hun er skikkelig godt trent og hun er en konkurranseinstinkt som er helt ellevilt. Hvis hun synes dette er moro igjen, skal vi ikke se bort ifra at hun kommer til å fortsette som jockey, tror Thomas Gjelsås.