Fransk vinter for Norges beste galopptrener

FRANSK ÅPNING: Niels Petersen skuer utover galoppbanen i franske Lamorlaye. Her ser han Derby-vinner Our Last Summer dundre forbi med Carloz Lopez på ryggen. – Det er fantastisk å være her, sier Hvalstad-mannen Niels Petersen. ALLE FOTO: EIRIK STENSHAUG/EQUUS

FRANSK ÅPNING: Niels Petersen skuer utover galoppbanen i franske Lamorlaye. Her ser han Derby-vinner Our Last Summer dundre forbi med Carloz Lopez på ryggen. – Det er fantastisk å være her, sier Hvalstad-mannen Niels Petersen. ALLE FOTO: EIRIK STENSHAUG/EQUUS

Av

Øvrevoll-champion Niels Petersen (45) kan ikke fransk. Likevel har han flyttet hestene sine til Lamorlaye i Frankrike.

DEL

– Man kommer langt med fingerspråket, påpeker Niels Petersen fra Hvalstad i Asker, mens han speider ut av stallborgen og ser fjorårets Derby-vinner Our Last Summer sette i vei i viril stil på treningsbanen utenfor herregården i Chantilly. Dubai er faset ut til fordel for Frankrike og Chantilly, fem-seks mil utenfor Paris. Niels Petersen kan slå seg på brystet. Karrieren er fullstappet med suksess og berømmelse i Norden.

– Dubai var bra, understreker Petersen.

LES OGSÅ:

Norske galopphester tjente 17 millioner utenlands

Red inn nesten 2 millioner kroner 

I tre-fire vintere ble hester fra stallen på Øvrevoll flydd til Dubai, til overdådighet, rikdom og luksus. Nå er det slutt på sand og varme. Årsaken?

– Jeg har en indre kraft, suget etter å prøve noe nytt. Og under vinteroppholdet i Dubai var det dessuten krav som måtte oppfylles. Hestene var tvunget til å starte. Minst et par ganger. Økonomi er også en del av forklaringen. I fjor betalte hestenes eiere for omtrent alt, tidligere ble de gitt gratistjenester.

Mekka

Han tier i det Our Last Summer dundrer forbi

– Det er en enorm hest, kanskje den beste jeg har hatt i karrieren som trener.

Uttrykket Mekka er ofte brukt. Nærmere himmelen kommer man ikke. Chantilly er et mekka.

– Jeg har aldri opplevd maken. Vi har treningsforhold som er tatt ut av en drøm.

LES OGSÅ:

– I dag skal jeg ri lett. Jeg har bare spist ett egg og en nektarin. 

Petersen har leid seg inn på en av mange lekre stallgårder i Lamorlaye, en liten landsby preget av galopp og atter galopp. Avstanden til den superlekre Chantilly-banen over åsen er kort.

– Myrian Bollnach Badel eier stallen vi har leid, hun er profesjonell trener. Sønnen rir i Dubai, og er en av toppene i Frankrike. Uten Myrians ivrige hjelpende hånd ville jeg fått problemer, hun er fantastisk, understreker han.

LES OGSÅ:

Øvrevoll-direktør debuterer på Derby – venter 6.000 mennesker innenfor portene

Superjockey Espen Ski: - Livet har vært litt grumsete 

Niels Petersen innrømmer at å prate fransk er et viktig neste skritt.

– Skolebenken blir det ikke, jeg snapper opp ett og annet ord hver dag. Om litt tid er ting på stell. Om fem, seks år, satser jeg kanskje hele året her nede.

Satsingen på staller i to land virker krevende.

Savner familien

– Familien er i sentrum. Camilla (kona) gjør en enorm innsats hjemme i Norge. Mens jeg ligger i sengen og drar meg, kan telefonen ringe med beskjed om full fart, barn som skal i vei på skolen, og hverdagslige problemer. Ja, jeg er heldig. Ja, jeg har litt dårlig samvittighet.

Den danske nordmannen er åpen og ærlig. Og inkluderende. Galoppsportens rykte om snobberi ryker i samme sekund.

Selv om Hvalstad-mannen er i galoppsportens mekka, holder han beina godt plantet på jorda. Han smører brødskiver og drikker pulverkaffe. Og bor på ett innleid lite rom under dagene i sør.

FORNØYD: Niels Petersen legger ikke skjul på at han trives i Frankrike.

FORNØYD: Niels Petersen legger ikke skjul på at han trives i Frankrike.

– Kanskje kjøper jeg en leilighet, familien og venner vil dukke opp. De skal ha plass.

LES OGSÅ:

Neuroth vil gjenta Derby-suksessen i Sverige 

Øvrevolls sjeftrener ankom Frankrike for et par uker siden. Et par trailere fraktet flere av Norges største galoppstjerner på fire bein til Chantilly etter ett døgns stopp i Tyskland.

Our Last Summer er i mål med treningen. Den norske Derby-vinneren er uanstrengt, og spenstig. En fransk vinter kan være veien til mer gull og glede.

Vil ikke at de flagger ut

Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås liker at trenerne reiser utenlands – så lenge de er tilbake til sesongstart.

– For vår del er det positivt at noen trenere drar utenlands i vintersesongen og henter impulser og kompetanse fra andre miljøer. De treffer de beste miljøene i verden, og det kan de bli enda bedre trenere av, sier administrerende direktør i Øvervoll galopp, Thomas Gjelsås om at Øvrevoll-treneren Niels Petersen har tatt med seg 18 hester til Frankrike denne vinteren.

VAKKERT: Omgivelsene i Lamorlaye i Frankrike er fantastiske for galoppsporten.

VAKKERT: Omgivelsene i Lamorlaye i Frankrike er fantastiske for galoppsporten.

I hovedsaken under antyder Niels Petersen – på sikt – at han vurderer å flytte ned til Frankrike på permanent basis. Det liker Øvrevoll-direktøren dårlig.

– Den tanken har jeg ikke lyst til å tenke. Hadde Niels Petersen forsvunnet nå, ville det vært et stort tap for norsk galoppsport. Vi ønsker selvfølgelig å beholde våre beste trenere her på Øvrevoll. Vi vil ikke at de flagger ut.

– Vi håper at betingelsene vi har her hjemme er så gode at de blir, sier han.

LES OGSÅ:

Klar for fest med hest og elektronika 

I tillegg til at Petersen er i Frankrike, er trener Rune Haugen i England denne vinteren.

– Hvis de beste forsvinner ville det forhåpentlig åpne for nye trenerprofiler som kommer opp og frem. Men jeg må få understreke at vi ønsker at våre beste Øvrevoll-trenere er i Norge når sesongen er her hjemme, sier Gjelsås.

Artikkeltags