– Det var vel egentlig flere som hadde en drøm. Men det stemmer at jeg tok tak i ønsket, sier Anders Tiltnes fra Tyrving.

Ønsket var at også Norge skulle ha en stor internasjonal orienteringsstafett.

– Det krever at noen setter i gang. Etter hvert har flere slengt seg på, sier Tiltnes.

Sverige har sin gigant-stafett med Tiomila. I Finland samler Jukola-stafetten 20.000 deltagere.

– De har vokst fra 50-tallet og til nå. I Norge har vi av en eller annen grunn ikke klart å bevare de store stafettene. For tre år siden la man ned den siste stafetten, forteller Tiltnes.

Det var da Tiltnes var blant dem som startet Night Hawk. 450 løpere deltok i den første utgaven som ble arrangert i Vestmarka, mens 900 deltok i Holmenkollen i fjor. I år kommer rundt 1.300 løpere fra 11 nasjoner til Dikemark.

Åpner marka for 50. gang

– Langt fra metningspunkt

– Jeg hadde kanskje trodd det skulle blitt enda litt flere, det er veldig mange som er interessert i arrangementet. Vi har langt fra nådd et metningspunkt, sier primus motor Tiltnes og fortsetter:

– Det er vanskelig å vite om det kan bli 3.000 eller 10.000. En ting er å få med løpere, men Orienterings-Norge må ha lyst til å ha et sånt arrangement i landet. Det er kanskje største utfordring, sier han.

– Nå har det blitt arrangert her i området tre ganger. Så langt er det ikke veldig mange som kommer fra Trøndelag, Sørlandet eller Vestlandet. Det tar tid å etablere. De som er med må ha det gøy og reise hjem og fortelle om det, slik at flere får lyst til å være med. Det er måten å gjøre det på.

I år har stafetten også ungdomsklasser.

– Ungdommer ned til 12 år skal løpe nattorientering. Vi har lyst til at dette skal være en sosial opplevelse i skogen, sier Tiltnes og påpeker at det ikke er natt- etapper i Tiomila og Jukola for kvinner og ungdom – slik det er i Night Hawk.

BILDESERIE: Ivar O-løpet

Asker og Tyrving arrangerer

Asker og Tyrving samarbeider om arrangementet. Vel 100 frivillige er i sving.

– Å arrangere o-løp er vanskelig. Mer utfordrende enn å lage gateløp eller motbakkeløp, sier Tiltnes som selv ikke får løpt i år, men kun er blant arrangørene.

– Det er gøy å arrangere og lage en opplevelse for sine venner, fastslår han.