– Det er morsomt å løpe med mamma. Men det er jeg som bestemmer, sier Ola Myklatun og kikker bort på mamma Silje Myklatun.

De to har akkurat fullført den 1,5 kilometer lange løypen i Askerløpet på Solli gård søndag. Eller, det er Ola som har konkurrert. Mamma Silje har bare «skygget» sønnen slik at han ikke roter seg bort i skogen.

– Det beste er jo at han klarer å løpe og å orientere seg selv, uten å få hjelp. Men enn så lenge trenger han litt veiledning, og at vi kan rette litt på ham underveis, forteller Silje Myklatun. Hun forteller at hun ligger litt bak sønnen under løpet.

– Av og til trenger han kanskje en liten korrigering hvis han løper helt i feil retning. Da sier jeg: «Skal vi se på kartet en gang til?» Så gjør han det, og så velger han som oftest riktig, forteller 38-åringen fra Billingstad.

LES OGSÅ: Asker-gutt ble europamester i orientering

Hindrer frafall

Torstein Kvaale var arenasjef på Askerløpet søndag. Han sier at «skygging» er noe som har eksistert i O-sporten i flere år.

Han tror ikke at det får flere til å begynne med orientering.

– Men jeg tror at det hindrer frafall i idretten, og det er kanskje det viktigste. Orientering har alltid vært en familieidrett, og «skygging» gjør at det er enklere å utøve idretten sammen, sier han.

– Det er sjeldent at det er foreldre som bare står og ser på når man holder på med orientering, sier Kvaale.

Arne Fossheim er løypelegger og trener i orienteringsgruppen i Asker Skiklubb.

– Det er ikke slik at ungene ikke skal «bomme» på noen poster av og til. Det bare lærer de av. Men det er hvis de roter seg helt bort at «skyggen» skal komme inn og veilede litt, sier Fossheim.

LES OGSÅ: Andre seier på rad i Hovedløpet 

– Diskuterer etterpå

Silje Myklatun sier at også hun har begynt med orientering som følge av at ungene holder på.

– Det er jo egentlig mannen min som er ivrig. Men jeg mener at det er dette som er så fantastisk med orientering. Alle kan løpe. Uavhengig om du er erfaren eller ikke, sier hun.

– Og etter løpet kan vi sette oss ned sammen og diskutere om hva som var det rette veivalget og slikt. For meg er det i hvert fall mye hyggeligere enn bare å se på, sier hun.

For unge Ola var det i hvert fall morsomt å løpe sammen med moren. De siste meterne inn mot mål distanserte han også opphavet.

– Jeg tok henne jo i innspurten, ler seksåringen.

LES OGSÅ: Til helgen skal over 2500 O-løpere løpe i Bærum

289 deltagere

Til sammen 289 deltagere fra de aller minste til seniorer var med på Askerløpet ved Solli gård søndag. Det var også det nest siste løpet i Trimtex cup for ungdom i alderen 13 til 16 år.

I klassen jenter 13 til 14 år endte Signe Holo fra Fossum på 6. plass. I gutteklassen i 13 til 14 år løp Mikael Birkelund fra Asker Skiklubb raskest av alle, og vant med to minutter og 47 sekunder ned til nærmeste konkurrent.

I klassen 15 til 16 år kom Sondre Ytterbø fra Asker på en 2. plass, ett minutt og 19 sekunder bak Cornelius Bjørk fra Sandefjord.

Bildeserie

Askerløpet i orientering