Skip to main content

«OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk»

ANSVARLIG REDAKTØR KJERSTI SORTLAND
ANSVARLIG REDAKTØR KJERSTI SORTLAND

Jeg vokste opp «i distriktene». Derfor tør jeg hevde at hovedgrunnen til at ski-glade Norge nå ikke vil søke om å ta sin tørn og arrangere vinter-OL 28 år etter forrige gang, er at det «i distriktene» bor for mange som elsker å hate «Oslofolk».

Det vil si, for mange med nissementalitet unner ikke halvannen million av Norges befolkning verken oppmerksomheten eller anleggene som kunne gitt tusener av barn og unge i hovedstadens omegn sårt tiltrengte arenaer – som garantert ville blitt brukt på en måte idrettsanlegg på Lillehammer eller i Tromsø ikke kan bli brukt, fordi det ikke bor nok ungdom der.

Motstanderne av OL har fremført særlig to argumenter: Kostnaden, og det at IOC er en udemokratisk, korrupt og snobbete rettighets-organisasjon. Jeg har respekt for kostnadsargumentet, selv om man kanskje ikke alltid bør måle alt i antall sykehjemsplasser.

Men jeg synes det er latterlig når finnmarkinger - som elsket hvert sekund da Vegard Ulvang gikk OL i Albertville - eller aviskommentatorer, som sluker hvert sekund av fotball-VM, holder seg for nesen og sier at dette kan da ikke Norge ta del i.

LES OGSÅ:

Hvis man virkelig mener dette, får vi vel holde utøverne våre hjemme fra både OL og fotball-VM (som ikke er noe mindre pampete) i årene som kommer – hvis vi ikke tror at den beste måten å påvirke på, er å gjøre det med noen maktkort på hånden, og fra innsiden, eksempelvis som arrangør.

Nei, jeg tror dessverre at hovedårsaken til dagens OL-nei, leder tilbake til dette:

Oslo og omegn – det folkerike, sammensatte og tolerante Stor-Oslo - er ikke et «Norge Godt Nok». Folk på Vestlandet og i Troms gir blanke i hvor vanskelig det er for idrettslag på det sentrale østland å finne en bane der de kan få treningstid.

Hvis ikke OL skal være i Tromsø, så skal det ikke være. Verken ordføreren i Tromsø eller redaktøren i Nordlys, som har raljert mot Oslo-OL, har klart å forklare meg hva som har endret seg i IOC siden Tromsø ønsket å være arrangør.

Jeg synes det er trist. Jeg trodde vi var kommet lengre. Jeg er skuffet over nivået på debatten hos kollegene mine landet rundt. Det er ikke slik at Oslo-området er favorisert på bekostning av andre landsdeler i dag.

Og jeg skulle så gjerne unnet barna våre opplevelsen av et nasjonalt løft for vinterglede, idrett og folkefest – slik jeg selv opplevde det på Lillehammer;

Der jeg var som VG-reporter, og sammen med kollega Ole Kr. Strøm skrev kritiske saker om IOC som gjorde at IOC-leder Samaranch ville snu og dra hjem åpningsdagen. Men som endte med at han ble overtalt av arrangøren til å bli, reflektere og svare for kritikken, i stedet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.