Skip to main content

Nærmere 30.000 medlemmer har forsvunnet siden 2004: Prisras og medlemsflukt på 15 år

SLO TIL FRA START: Ragnhild Bøhn skaffet seg tidlig aksje for spill på Haga Golfklubb. Gjennom 15 år har verdien stupt. FOTO: SIMEN SOLUM WAAGSETHER
SLO TIL FRA START: Ragnhild Bøhn skaffet seg tidlig aksje for spill på Haga Golfklubb. Gjennom 15 år har verdien stupt. FOTO: SIMEN SOLUM WAAGSETHER

De fleste lokale golfklubbene har blitt betydelig billigere siden 2004, viser Budstikkas oversikt.

Før sesongen 2004 presenterte Budstikka oversikten over prisene til de lokale golfklubbene.

Den gang var hverdagen i ferd med å skylle over sporten etter en voldsom opptur i starten av 2000-tallet, men prisene var stadig på et tilnærmet toppnivå.

Mener «snobbestempel» forsvant da golfprisene stupte

LES OGSÅ: Millionbeløp i vente for golfklubber

Solgte aksje for 150.000 kr

Der Haga Golfklubb under åpningen i 2003 kunne selge eksklusive medlemsaksjer for opptil 150.000 kroner, solgte de for drøyt 4.000 kroner under en kampanje de hadde i vinter.

Blant dem som kjøpte på topp, var Ragnhild Bøhn, som denne helgen koste seg med åpningsturnering på banen. Hun rister på hodet når hun hører verdiene som har forsvunnet, men smiler likevel.

– Dette var uansett aksjer jeg ikke skulle selge, og jeg har fått mye glede av banen gjennom disse årene, sier Bøhn.

Aksjen gir, sammen med årsavgiften på 11.150 kroner, mulighet til fritt spill på banen – samt tilgang til egen medlemssløyfe og spill på nabobanen Nordhaug GK.

LES OGSÅ: 1 av 13 golfere bor i Asker og Bærum

Saken fortsetter under faktaboksen:

Golfklubber i Asker og Bærum  

Billigere inngangsbillett

Selv om årsavgiften har økt fra 6.700 til 11.500, er det likevel langt rimeligere for lommeboken nå – når inngangsbilletten, verdien på aksjene i klubben, har gått fra 150.000 til tilnærmet null.

– På det høyeste, da banen åpnet i 2003, solgte aksjene for mellom 120.000 til 150.000 kroner. Vårt arbeid fremover er selvfølgelig å øke verdien av disse aksjene, sier daglig leder i Haga Golfklubb, Erik Solberg.

Det finnes andre golfklubber i landet som driver på samme måte, men ingen andre i Asker og Bærum. Det foreligger ingen umiddelbare planer om å skrote aksjeordningen, til fordel for en langt vanligere medlemsordning.

– Foreløpig holder vi på denne modellen, men vi har gjort justeringer. For tre år siden var aksjen en evig forpliktelse, mens man nå kan levere den tilbake til selskapet etter et år dersom man ønsker det, sier Solberg.

Asker Golfklubb er også blant klubbene som har sett seg nødt til å lempe på den årlige medlemsavgiften. I 2004 kostet det medlemmene 20.000 kroner i året å spille, mens medlemskapet i år ligger på 7.500.

– De siste årene har vi regulert prisen litt opp igjen, og samtidig jobbet med modeller for å tilpasse pris til utøver, sier Matthias Gullberg i Asker GK, som har merket en økning i antall medlemmer de siste årene.

LES OGSÅ: – Kom som du er

Saken fortsetter under bildet:

 

Kutter kostnader

Lavere priser betyr mindre penger til vedlikehold av banene, utgiftsposten som er klubbenes største.

Norges Golfforbund anslår at klubbene bruker i snitt 11.000 kroner på å fikse ett hull etter skadene den norske vinteren påfører. I Asker har man forsøkt å kutte kostnader, ved å teste nye metoder for bevaring av greenene gjennom vinteren, og fått belønning for det.

– At prisene har gått ned tror jeg i det store bildet er positivt. Det har bidratt til å åpne sporten for nye grupper, spesielt unge, og det er veldig viktig at vi får rekruttert nye spillere inn til sporten, sier Gullberg.

Golfpriser i Asker og Bærum  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.