Skip to main content

Nå skal bestefar (68) ri konkurranse på Øvrevoll

Finn Kristiansen (68) gjør comeback på hesteryggen etter nesten 40 år. Torsdag rir han V65-ritt på Øvrevoll. Her er han sammen med treneren sin Tollev Langvad (brun hjelm).
Finn Kristiansen (68) gjør comeback på hesteryggen etter nesten 40 år. Torsdag rir han V65-ritt på Øvrevoll. Her er han sammen med treneren sin Tollev Langvad (brun hjelm).
Foto: Joakim S. Enger

I en alder der de fleste tenker på pensjonsalderen, gjør Finn Kristiansen (68) comeback som jockey i et hesteveddeløp på Øvrevoll.

– Det er mange som tar planker (les ski) på beina og setter utfor når man er på min alder. Dette er ikke så mye farligere enn det, sier Finn Kristiansen.

Torsdag gjør 68-åringen comeback på hesteryggen som jockey i et totalisatorløp på Øvrevoll. På hesten med det treffende navnet «Punktum Finale». 

– Hehe. Det er jo litt spesielt at hesten har det navnet. Men jeg hadde ikke ridd hvis jeg ikke var god nok. Jeg hadde rett og slett ikke fått lisens, sier han.

Bestefar

Det er 37 år siden sist han satt på en hesterygg i et løp. Tidlig på 80-tallet red han og trente hester på Øvrevoll. Han red også litt i England og i Frankrike.

Men nå skal altså bestefaren fra Kolsås igjen opp i salen.

– Det var i august i fjor at jeg gikk rundt på Øvrevoll med hunden min. Jeg møtte mange gamle kjente. Utover høsten bestemte jeg meg for å kjøpe en hest. Jeg fikk også muligheten til å ri en hest oppe i Lommedalen, og da ble jeg etter hvert bitt av basillen igjen, forteller han.

– Det var rett og slett en aha-opplevelse for meg, sier 68-åringen som har både barn og barnebarn som skal se løpet torsdag.

– De er helt i ekstase over at jeg skal ri, sier han.

Trygt

Torsdag skal han altså kaste seg ut i et 1.100 meter langt dirt track-løp. Løpet er også en del av V65- og V4-spillet. Per nå er det syv hester som starter i amatørløpet.

Han legger ikke skjul på at nervene vil komme når løpet nærmer seg. Men han bedyrer at han ikke er redd når han skal gjøre alt han kan for å vinne fra hesteryggen. 

– Den dagen jeg føler redsel eller usikkerhet, ja da gir jeg meg. Men de opplevelsene jeg har hatt på hesteryggen så langt er bare kjempepositive. Alderen teller ikke noen ting.

– Hvis det blir suksess, hvor lenge kommer du til å fortsette med dette?

– Vi tar en dag av gangen. Jeg skal vel ikke akkurat sikte meg inn mot championatet med det første. Jeg gjør dette fordi jeg synes det er gøy, så får andre etter hvert vurdere om dette er bra nok. 

– Du kan jo eventuelt spe på litt på pensjonen?

– Haha. Jeg er amatør, og gjør ikke dette for pengene skyld. Jeg har ikke tenkt å ta opp konkurransen med NAV her. Så lenge jeg får være med disse fantastiske menneskene, er jeg fornøyd, sier Leif Kristiansen.

Tollef Langvad er Øvrevoll-treneren som gir 69-åringen muligheten torsdag. Han har tro på veteranen.

Finn Kristiansen mener alder ikke har noen betydning på hesteryggen.

Finn Kristiansen mener alder ikke har noen betydning på hesteryggen.

Foto: Joakim S. Enger

– Dette er jo trim for eldre, fleiper han før han blir mer alvorlig.

– Jeg synes han rir bra, og han har gjort jobber for meg tidligere. Jeg er ikke bekymret for hverken han eller spillerne. Og han rir selvfølgelig for å vinne, sier Langvad.

Må gi seg

Thomas Gjelsås er administrerende direktør på Øvrevoll galoppbane. Han sier at han ikke har hørt om jockeyer som er eldre enn Finn Kristiansen.

– Jeg har sjekket, og ikke funnet noen som er eldre. Jeg synes det er veldig kult med Finn, sier han. Nå kommer det neppe til å bli noen eldre som rir løp heller. Aldersgrensen for å ri er 69 år. Den er felles i hele Scandinavia.

Gjelsås har ingen problemer med å sende 68-åringen ut på Øvrevoll. Både med tanke på sikkerhet og pengespill.

– Selvfølgelig er det forsvarlig. Han har gjennomgått alle opptreningskurs og er godkjent etter gjeldende regler for å ri løp. Da er det forsvarlig, sier Gjelsås.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.