Skip to main content

Nå fosser barna til svømmekursene

Til sammen 400 barn er på svømmekurs hos Bærumsvømmerne. Her har instruktør Nora Tjugum intensivkurs i den nye svømmehallen på Rud.

Til sammen 400 barn er på svømmekurs hos Bærumsvømmerne. Her har instruktør Nora Tjugum intensivkurs i den nye svømmehallen på Rud.

Foto: Joakim S. Enger

Rekordmange barn i Bærum får nå intensivkurs i svømming. I Norge er fire av ti 10-åringer svømmedyktige. I Bærum når nesten syv av ti kompetansemålene. 

– Trenerne gjør morsomme ting. Vi får lekt veldig mye, sier Mathias Letting Madsen og legger til:

– Jeg føler meg helt trygg og har det helt gøy.

– Før sommeren skal alt skje. Vi er egentlig over alt om dagen, sier ansvarlig for svømmekursene i Bærumsvømmerne, Audun Eiriksson.

400 på kurs

For første gang arrangerer de et tilbud hvor alle barn fra 3. til 10. klasse i Bærum, som trenger et intensivkurs før sommeren, får tilbud om gratis svømmeopplæring.

– Dette er barn og ungdom som enten har gått glipp av svømmeopplæring på grunn av korona eller som trenger ekstra tid for å bli svømmedyktige, forklarer Eiriksson.

– Alle som trenger ekstra hjelp for svømmedyktighet har fått tilbud. Det var ikke noe tak på antall deltagere. Heldigvis stoppet det på 245, ellers hadde kapasiteten blitt sprengt, sier Eiriksson som har syv instruktører i sving i den nye svømmehallen på Rud.

Barna får undervisning en time hver dag denne uken.

Denne uken har det vært gratis intensivkurs i svømmehallen på Rud hver eneste dag. Her instruerer Ingrid Brandt.

Denne uken har det vært gratis intensivkurs i svømmehallen på Rud hver eneste dag. Her instruerer Ingrid Brandt. 

Foto: Joakim S. Enger

I tillegg har Bærumsvømmerne 120 personer på intensivkurs på ettermiddagene. 140 barnehagebarn får også intensiv opplæring i disse dager og 30 ungdommer er på svømmecamp. Til sammen 400 barn og ungdommer er på kurs og 20 instruktører tråkker til i inngangen til sommerferien. 

Både i mars og april i år og i fjor var det ikke mulig å drive svømmeopplæring.

– De som gikk glipp av svømmeundervisning i fjor, fikk ekstra timer i år. Det samme kommer sikkert til å skje kommende vinter, tipper Eiriksson.

– Står dårlig til

Generalsekretær Norges Svømmeforbund, Bjørn Soleng, sier ferske undersøkelser viser at kun 41 prosent av norske 10-åringer er svømmedyktige. 

– Det står dårlig til, sier Soleng. 

Han forteller at tilsvarende undersøkelse er gjort en rekke ganger og at de ferskeste tallene er de svakeste som er målt. I 2013 var 50 prosent av barna svømmedyktige.

Ifølge skolesjef i Bærum, Siv Herikstad, oppfyller 68 prosent av 10-åringene i Bærum kompetansemålene i år.   

– Større og større andel lærer å svømme i svømmeklubbene. Viktigheten av at barn lærer å svømme tidlig blir mer og mer prekært. Det er for sent om de begynner med svømmeundervisning for 9- og 10-åringer, det gir mye større utfordringer enn om de lærer tidligere. Vi mener dette bør prioriteres i 1.- og 2.-klasse, sier Soleng i Svømmeforbundet. 

Audun Eiriksson (til høyre) og Marcin Fijalkowski fra Bærumsvømmerne har full kontroll på svømmekursene.

Audun Eiriksson (til høyre) og Marcin Fijalkowski fra Bærumsvømmerne har full kontroll på svømmekursene. 

Foto: Joakim S. Enger

Generalsekretæren bekrefter at tallene i Bærum er bedre enn landsgjennomsnittet. Han sier også at barn med ikke-vestlig bakgrunn ligger svakere enn landsgjennomsnittet. 

– Det skjer en del ting, mye bra og all honnør til kommunene. Men det må nok gjøres noe med kvaliteten på svømmeundervisningen, vi ser at den blir svakere og svakere.

Soleng antyder at man bør prøve å få til kompetansesamarbeid mellom svømmeklubber og skolene. 

– Det viktigste er at barn lærer å svømme.

– Livsviktig opplæring

Skolesjef, Herikstad, sier de har søkt om og fått nasjonale midler for å gi et tilbud til dem som trenger mer svømmeopplæring enn den obligatoriske svømmeundervisningen.

Herikstad sier de i løpet av kort tid håper å få satt intensivopplæring i system.

Kommunen har dessuten iverksatt systematisk opplæring innen selvberging og livredning utendørs.

– De fleste klarer etter hvert å svømme i oppvarmet vann. Det er derfor viktig å få lagt deler av opplæringen i de rammene hvor vi vet ulykker inntreffer. Satsingen er et samarbeid med NTNU for at barna skal ha bedre ferdigheter i vann og livberging utendørs.

Hun sier også at alle kroppsøvingslærere i Bærum er sertifisert til slike utendørskurs.

– Mye av opplæringen vi driver med er viktig – men dette vil jeg si er livsviktig.

Herikstad legger også til at hun mener skolens svømmeopplæring er ekstra viktig for å utjevne forskjeller.

Både i fjor og i år har altså svømmehallene vært stengt på grunn av koronapandemien. Herikstad sier det har gitt et etterslep i svømmeopplæringen.

– Åpningen av svømmehallen på Rud kom som en gavepakke. Ingen barn i Bærum kommer til å miste svømmeundervisning totalt sett, lover Herikstad.

Hun mener også at selv om svømmeferdighetene til barn i Bærum er bedre enn landsgjennomsnittet, må det tas skikkelig grep.

– Vi er veldig opptatt av at barna skal ha samme trygghet ute.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.