Skip to main content

Med drømmen i sikte

GRUNDIG: Ida Njåtun sluntrer ikke unna med sommertreningen når OL er syv måneder unna. Et OL hvor hun vil være med å kjempe om medaljer.
GRUNDIG: Ida Njåtun sluntrer ikke unna med sommertreningen når OL er syv måneder unna. Et OL hvor hun vil være med å kjempe om medaljer.

Ida Njåtun ofrer mye for å nå drømmen om en medalje i OL. Hun bor fortsatt på pikerommet, og venninneturer til Ayia Napa er uaktuelt.

– Blir du aldri lei?

Vi sitter i bilen til Ida Njåtun. Det er torsdag morgen, og vi er absolutt ikke de eneste som er på vei mot Oslo i bil. Ida skal trene styrke på Olympiatoppen. Hun er Norges beste kvinnelige skøyteløper og medaljehåp i vinterens OL, men det er det ikke mange som bryr seg om.

– Nei, jeg blir ikke lei. Skøyteløp er ikke en idrett man velger for å tjene penger eller for å få masse oppmerksomhet i media, men det er dette jeg liker å gjøre. Jeg er glad i å gå på skøyter, og jeg har potensial til å få noe bra ut av det. Det trigger meg, og det er det som er drivkraften min, forteller 22-åringen.

– Men du bor fortsatt hjemme hos foreldrene dine. Du kunne ikke tenkt deg å bo for deg selv?

– Jo, jeg tenker på det iblant, men samtidig har jeg ikke noe valg. Jeg har noen personlige sponsorer i tillegg til støtten fra Olympiatoppen, men uten støtten fra mamma og pappa hadde det ikke gått rundt. Dessuten, med over 200 reisedøgn i løpet av et år, vil det å leie en leilighet føles som å betale for et hotellrom man ikke bruker, forklarer OL-håpet.

Helst hjemme i sommer

Idas sommer går med til å trene for å forberede seg til karrierens høydepunkt. Nylig var hun en uke i Bergen for å trene med Sverre Pedersen og samtidig få oppfølging fra landslagstrener Jarle Pedersen. Så fulgte noen dager hjemme i Asker før turen gikk til Pyreneene og et tre ukers høydeopphold.

– Tar du deg en uke med helt fri til, for eksempel, å reise på en tur til Ayia Napa med venninnene dine hvor du bare er Ida og ikke skøyteløperen Ida?

– Nei, noe Ayia Napa blir det ikke. Det blir mye trening på sommeren. Hvis jeg tar litt fri, er det maks to dager. Jeg kan selvfølgelig dra et sted og være der på ferie, men da må jeg trene uansett, og det er litt slitsomt. Da foretrekker jeg å være hjemme i stedet. Siden jeg er såpass mye på reisefot, er faktisk det ganske deilig.

VIDEO: Veien til Sotsji - Aleksander Aamodt Kilde

– I stand til å ta medalje

9. februar 2014 går startskuddet på 3.000-meteren. Uken etter går 1.500-meteren. Sist vinter ble hun nummer tre på 3.000 under VM allround i Vikingskipet, mens det beste resultatet fra verdenscupen (2. plass) kom på 1.500 meter, så Asker-jenta kan kjempe om medalje, både på 1.500 og 3.000 meter.

– Jeg ser på meg selv som en som er i stand til å ta medalje i OL. Jeg vet at jeg har muligheten dersom jeg er i form og får det til å klaffe. Det er det jeg jobber for hver dag.

– Hvordan er det å tenke på at du etter all sannsynlighet skal delta i OL til vinteren?

– Det er OL man drømmer om som liten, eller, det gjorde i hvert fall jeg. Da jeg ikke kom med til OL i Vancouver, bestemte jeg meg for at neste gang skulle jeg være med, og da skal jeg være god. Høydepunktene i karrieren så langt er 2.-plassen i verdenscupen og 3.-plassen fra VM allround sist vinter, men det kan ikke måle seg mot en medalje i OL. Det er det lite som kan.

LES OGSÅ: Flere sportsnyheter her
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.