Skip to main content

ME-rammede Weltzien tilbake for fullt

KJEMPET SEG TILBAKE: Ingunn Hultgreen Weltzien fra Tyrving ble nummer fire under helgens NM i nattorientering. 27-åringen hadde mye motgang og led av kronisk utmattelsessyndrom i perioden 2008–2010. FOTO: ERIK BORG
KJEMPET SEG TILBAKE: Ingunn Hultgreen Weltzien fra Tyrving ble nummer fire under helgens NM i nattorientering. 27-åringen hadde mye motgang og led av kronisk utmattelsessyndrom i perioden 2008–2010. FOTO: ERIK BORG

I over to år hadde Ingunn Hultgreen Weltzien (27) stort sett nok med å gå 15 minutter lange turer, annenhver dag.

Kontrasten kunne neppe vært større for en utøver som før dette ble verdensmester i både orientering og langrenn.

– Det er så gøy å kjenne at kroppen igjen fungerer, og at jeg ikke blir mer sliten enn normalt. Verken i kroppen og hodepinen etter øktene er borte, stråler Ingunn Hultgreen Weltzien etter at hun løp inn til fjerdeplass under NM i nattorientering i Ås sist helg, og med tanke på historien hennes, er det ganske imponerende.

– Jeg er blitt så overrasket over nytten av fysisk og o-teknisk trening fra tidligere år, sier hun.

I 2005 ble hun norgesmester i orientering. Som sisteårsjunior i 2006 ble hun verdensmester i både langrenn og orientering, og ble hyllet i Bærum rådhus.

Som førsteårssenior var hun med og tok bronse på stafetten under VM i Ukraina og fikk sjetteplass på sprinten. Men i 2008 ble det bråstopp.

Mange motbakker

Tyrving-utøveren har vært vant til å ha høy fart på alt. Nettopp det har skapt problemer. Som 19-åring slet hun med stive lår etter for mye hard trening. Så gikk det siste junioråret og de to første seniorårene bra, men i september 2008 stoppet det helt opp.

Jeg hadde hatt for stor totalbelastning i flere år. Kroppen fikk aldri tid til å ta seg helt inn igjen.

– Jeg hadde hatt for stor totalbelastning i flere år. Kroppen fikk aldri tid til å ta seg helt inn igjen. I 2010 fikk jeg diagnosen kronisk utmattelsessyndrom. Jeg hadde stort sett nok med å klare hverdagen. Kanskje gikk jeg 15 minutter hver andre dag. Skole eller arbeid hadde jeg ikke ork til, forteller 27-åringen.

Lege Peer H. Staff, som hjelper mange med ME, og idrettspsykolog Åsa Matsson har hjulpet henne med faglige råd på veien tilbake.

De nye tidene

Nå er Weltzien fulltidsstudent i hydrologi på Blindern og har deltidsjobb hos Norges vassdrags- og energidirektorat.

– De siste månedene har jeg hatt mer overskudd og føler at det mangler noe i hverdagen hvis jeg ikke trener, sier hun.

Hun er samboer med den svenske orienterings- og langrennsløperen Martin Johansson. Han håper på å etablere seg på det svenske verdenscuplaget i langrenn og kjempe om verdenscuppoeng denne vinteren. Og nå føler Ingunn Hultgreen Weltzien seg moden for større oppgaver også.

– Jeg vil gi idretten en ny sjanse og se hvor det bærer. Det er så utrolig gøy å kunne løpe igjen, sier Tyrving-utøveren, som har bosatt seg i Holmenkollen.

Skal hun lykkes med satsingen, må det jobbes godt, og hun er på god vei. Siden vårparten har det vært tre–fire treningsøkter i uka. Nå er hun meget motivert for mye mer aktivitet.

Jeg vil gi idretten en ny sjanse og se hvor det bærer.

– Jeg har bedre muligheter til å trives med trening og kanskje også lykkes enn tidligere med all erfaringen, sier hun.

At hun er godt med, viste Ingunn med en forbløffende god fjerdeplass på mellomdistansen under NM-uka, bare 2.10 minutter bak vinner og verdenstopp Anne Margrethe Hausken Nordberg. Også på NM-stafetten og nå senest på natt-NM da hun ble nummer seks, har det vært lovende fart.

– Du tør å ta sjansen på en ny satsing til tross for det du opplevde i 2008?

– Ja, jeg er helt frisk igjen, bedyrer Ingunn Hultgreen Weltzien.

Og bare så det er nevnt: Neste års VM arrangeres i Italia i første del av juli. EM går i Portugal i april.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.