Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Martin satser alt mot OL, men hater å konkurrere

LIKER TRENING BEst: Martin Thiblin legger ikke skjul på at livet som toppidrettsutøver er bra, men konkurransene har vært en utfordring for Jar-mannen. Nå bruker han psykolog for ikke å grue seg for mye. Klarer han det, håper han på deltagelse i OL neste sommer.

Konkurranser har vært det verste Martin Thiblin vet om. Nå må han overvinne den sperren for å komme seg til OL i Rio.

– Før konkurranser har jeg mobilisert på grunn av frykt. En judokamp har vært som en krig, og ikke noe jeg har sett på som gøy. Jeg kunne grue meg uker i forveien. Da jeg bestemte meg for å gjøre comeback, var denne frykten for å konkurrere noe som trigget meg. Jeg ønsket å bryte dette mønsteret, forteller Martin Thiblin (34) fra Jar.

LES OGSÅ: – Trist å miste støtte

Frykten for å konkurrere påvirket ham på forskjellige måter.

– Før konkurranser hadde jeg lyst til å trekke meg. Ble jeg forhindret på grunn av skade, ble jeg lettet. Dette gjorde meg veldig defensiv, og påvirket resultatene, selv om jeg også hadde gode konkurranser til tider. I tillegg kunne jeg bli helt nummen i kroppen. Det ble vanskelig å registrere det som skjedde rundt meg, og jeg mistet overblikket. Da er det ikke enkelt å gå judokamp, forklarer Jar-mannen.

La opp

Nå har det gått litt over et år siden han bestemte seg for å gjøre comeback på judomatten. Da han ikke kvalifiserte seg til OL i 2012, valgte han nemlig å legge opp.

– På grunn av denne frykten for å konkurrere, har jeg ikke fått ut potensialet mitt. Etter å ha gått noen runder med familien, bestemte jeg meg for å satse alt på å kvalifisere meg til OL i 2016. Det blir knallhardt, for nivået i internasjonal judo er skyhøyt, men jeg går «all in» for dette.

Mange om beinet

For å snu frykt til glede har Thiblin tatt flere grep. Blant annet går han til psykolog.

– Vi jobber for at det å konkurrere skal bli gøy, at jeg ser på det nærmest som en lek, og at jeg skal ha lyst til å konkurrere. Da hjelper det å prate om det. Det er viktig å ufarliggjøre det. I tillegg har jeg en del teknikker som roer meg ned, for eksempel pusteøvelser.

LES OGSÅ:  – Har fått troen tilbake

– Hvor langt er du kommet nå?

– Hvis man kan si at jeg startet på 0 prosent, vil jeg si at jeg er på 60 prosent nå. Jeg gleder meg mer enn jeg gruer meg, selv om jeg fortsatt har en vei å gå, smiler Thiblin.

LES OGSÅ: - Jeg er altfor stolt til å gi opp

Han har en vei å gå for å komme seg til OL om halvannet år, også på andre områder enn det mentale. Sportslig må han være blant de 22 best rankede utøverne i sin vektklasse (73 kg).

– Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at det er 200 utøvere i verden som er gode nok til å kvalifisere seg til OL, men jeg har stor tro på at jeg skal bli en av dem. Det betyr at jeg må konkurrere veldig mye det kommende året for å få nok poeng, sier Thiblin, som ikke anser sitt sportslige nivå som det største hinderet mellom han og en plass i den norske OL-troppen neste sommer.

Sponsor trakk seg

– Jeg er avhengig av økonomisk støtte. Det koster å reise på konkurranser og treningsleirer. Jeg hadde en sponsor fra oljebransjen som hadde sagt seg villig til å dekke alt, men da oljeprisen begynte å falle, måtte han trekke seg. Det så litt dårlig ut en periode, men nå ser det ut til at det løser seg. I tillegg må jeg ha hodet på rett plass. Jeg kommer til å møte motgang, men da er det viktig å fortsette utviklingen og tenke på at det er gøy å konkurrere, poengterer Thiblin.

Første mulighet til å vise det får han neste helg. Da er det verdenscupstevne i Polen.

LES FLERE SPORTSNYHETER FRA BUDSTIKKA

Les flere artikler