Skip to main content

Markus Fjørtoft gjør ikke som pappa Jan Åge

OVER DAMMEN: Markus Fjørtoft velger bort karrieren i Norge til fordel for studier og fotball på college i USA. Noe av det han kommer til å savne, er muligheten til å spille 1. divisjonsfotball for Bærum. foto: tore Guriby
OVER DAMMEN: Markus Fjørtoft velger bort karrieren i Norge til fordel for studier og fotball på college i USA. Noe av det han kommer til å savne, er muligheten til å spille 1. divisjonsfotball for Bærum. foto: tore Guriby

– Det pappa gjorde som fotballspiller var latterlig bra, sier Markus Fjørtoft (20). Han velger en annen fotballvei enn faren Jan Åge Fjørtoft.

2014 var egentlig sesongen da Markus Fjørtoft skulle ta det virkelige fotballsteget. Kanskje etablere seg på 1. divisjonslaget til Bærum som midtstopper, og etter hvert ta opp familiearven etter sin mer berømte far, Jan Åge Fjørtoft.47-åringen som begynte sin eventyrlige karriere i lille Gursken, endte opp med spille fotball i noen av de beste ligaene i Europa. Skulle vi nevne alle klubbene han har spilt for, ville denne artikkelen bli fryktelig lang. Men han fikk med seg 71 kamper (og 20 mål) med flagget på brystet, og ble en av Egil «Drillo» Olsen mest betrodde menn i norsk fotballs glansdager.

LIVE: Følg Bærum-Hønefoss her fra kl. 18.00

– Det pappa gjorde som fotballspiller var latterlig bra. Jeg tror ikke det er mange av dagens proffer som kommer til gjøre det like bra. Skulle jeg bli noe i nærheten, må jeg bli mye bedre, smiler Markus Fjørtoft om faren, som nå blant annet er programleder i Viasat og fotballekspert i Sky i Tyskland.

Men der Fjørtoft senior valgte å satse alt på fotball, velger sønnen en litt annen vinkel på karrieren. Han velger nemlig bort norsk 1. divisjonsfotball i Bærum til fordel for studier – og fotball – i USA.

– Jeg har fått tilbud fra et college i USA, der jeg får stipend og kan spille fotball og studere. Det er en fantastisk mulighet som jeg ikke kan si nei til. Foreldre i USA sparer i mange år for å sende barna sine på college, så får jeg denne muligheten til å studere nesten gratis, sier 20-åringen. Han kan fortsatt ikke si noe om hvilket college han skal til, da de siste avtalene ikke er signert.

Han kan heller ikke si hvor stor verdi stipendet har, men etter det Budstikka erfarer kan stipendet være verdt flere hundre tusen kroner.

VIDEO: Pellegrino mener han er Bæums stjerne #1

Nei til 1. divisjon

Det er likevel én ulempe for unge Fjørtoft, for studiene begynner til høsten. Amerikansk college-idrett har et innfløkt regelverk, noe som enkelt sagt betyr at han ikke kan spille profesjonell fotball før han setter sine føtter på campus og amerikansk gress.

Dermed kan han se langt etter 1. divisjonsfotball i Bærum denne våren. Skal man spille i norsk 1. divisjonsfotball, må man nemlig har proffkontrakt.

– Det er klart at det er litt bittert. Vi lette etter alle muligheter, søkte om dispensasjon og alt. Det er noe dritt, for å si det mildt, for jeg har veldig lyst til å spille for Bærum denne våren. Men det gikk ikke, og jeg måtte ta et valg. Og det står jeg for, sier han.

VIDEO: Se andre program av #BudstikkaFotball

– Noen vil si at det er et skritt tilbake som fotballspiller å spille collegefotball i USA?

– Jeg ser det ikke slik. Jeg velger bare alternativ rute. Fotballen kommer ikke i andre rekke, og alt er veldig tilrettelagt. Selv om treningshverdagen i Bærum sikkert er bedre enn på et college, mener jeg at jeg gjør det rette valget. Og jeg hadde angret hele livet om jeg ikke hadde grepet denne muligheten, sier Markus Fjørtoft.

– Og det kanskje mest hårete målet mitt vil bli å få spille i Major League Soccer (MLS) en gang i fremtiden, sier han.

– Jeg har alltid ment at utdannelse gjør deg til en bedre fotballspiller. Det blir feil at unge gutter skal slippe alt for å bli fotballspillere, sier Jan Åge Fjørtoft.

– Men det er selvfølgelig trist for ham at han ikke får spilt 1. divisjonsfotball for Bærum i vår, sier pappa Fjørtoft.

Les flere sportsnyheter fra Budstikka.no her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.