Skip to main content

Lotte Smiseth Sejersted var på vei tilbake mot toppen – nå må hun starte på nytt

TRENER SEG OPP: Lotte Smiseth Sejersted (24) må legge ned mange timer i Olympiatoppens treningssenter før hun kan operere korsbåndet. – Det er det her da, trening. Det er ikke så mye mer enn det, svarer hun på spørsmål om hvordan dagene brukes.

I vinter skulle Lotte Smiseth Sejersted slå tilbake etter skaden som satte henne ut nesten hele forrige sesong. Nå må hun isteden belage seg på nye måneder med opptrening.

Sist vinter holdt en hjernerystelse Stabæk-alpinisten Lotte Smiseth Sejersted (24) ute det meste av sesongen. I høst var hun tilbake, fast bestemt på å slå tilbake.

– Det føles veldig bra å være tilbake siden jeg var ute det meste av sesongen i fjor, sa hun til Budstikka i høst.

Før jul viste hun lovende takter, blant annet med en 5. plass i super-G.

Lørdag for snart to uker siden gikk det igjen galt for fartsfantomet. I utforrennet i østerrikske Altenmarkt-Zauchensee falt hun stygt, og både korsbånd og indre leddbånd i det venstre kneet røk.

Sejersted ble liggende med store smerter, før hun ble fraktet bort i helikopter.

– Jeg tenkte at nå er sesongen kjørt. Igjen. Det skjønte jeg egentlig med en gang da jeg falt, forteller hun mens hun tråkker rolig på en ergometersykkel i Olympiatoppens treningsrom i Oslo.

Sesongen er definitivt over. Man regner med at det normalt tar ni måneder fra man opereres i korsbåndet til man er tilbake for fullt. Og før hun opereres, må Sejersted gjennom uker med trening for å styrke muskulaturen i og rundt kneet.

– Det er det her da, trening. Det er ikke så mye mer enn det, svarer hun på spørsmål om hvordan dagene brukes.

LES OGSÅ: 19 fra Asker og Bærum får Olympiatopp-stipend – Victoria må regne på hver krone

– Lettere denne gangen

Lotte Smiseth Sejersted vet mye om det å være skadet. Hun har erfaring fra sin egen hodeskade, og lillebror Adrian (21) var i høst tilbake i alpinbakken etter en korsbåndskade.

– Det er kanskje lettere nå. Med hjernerystelsen visste jeg ikke hvor lenge jeg skulle være ute. Jeg trodde kanskje at jeg skulle være borte i to uker, og så tok det et år. Det var nok litt vanskeligere mentalt, sier hun.

Nå vet hun at hun tidligst er tilbake ved starten av neste sesong, eller så sent som i starten av året 2017. Hun er helt klar på akkurat det: Hun kommer tilbake.

LES OGSÅ: Disse representerer Asker og Bærum i Ungdoms-OL

To lange skadeavbrekk har på ingen måte fått henne til å vurdere om det er alpint hun virkelig vil holde på med.

– Det har blitt mye de siste årene, men jeg må prøve noen år til. Jeg må bare satse alt på det. Det er veldig mange som har hatt kneskader i alpint. Det er mange som kommer tilbake, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Ikke alene

TILBAKE TIL START: For snart to uker siden røk korsbåndet i det venstre kneet for Lotte Smiseth Sejersted (24). Nå er hun tilbake i styrkerommet hos Olympiatoppen, mens lagvenninnene konkurrerer i alpinløypene ute i verden.

Comebacket er likevel et godt stykke unna. Først må hun gjøre jobben som skal til på treningsrommet. På Olympiatoppen er hun heller ikke alene. Noen minutter ut i sykkeløkten kommer alpinist Mina Fürst Holtmann (20) og setter seg ved siden av henne.

Den tidligere juniorverdensmesteren fra Bærums Skiklub brakk benet for to måneder siden, men håper å kunne prøve seg på ski igjen i løpet av vinteren.

– Jeg skulle ønske vi ikke var her, men når vi først er skadet er det hyggelig å ha noen her, sier Sejersted.

– Det hjelper, skyter Fürst Holtmann inn.

Heldigvis går det fremover. Sejersted har allerede fått lov til å gå ti meter uten krykker, en enkel ting som utgjør en stor forskjell i hverdagen for den skadeplagede alpinisten.

Første halvdel av 2015 besto av gull i junior-VM og NM for Mina Fürst Holtmann (20). Men årets sesong var over før den kom i gang.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.