– Det finnes ingen snarveier om du vil nå toppen som norsk langrennsløper. Det er en vei, og den er ganske lang. Men den er jeg villig til å ta, sier Høvik-jenta Kristin Austgulen Fosnæs (17).

I slutten av forrige uke ble det klart at hun fikk en plass på det norske juniorlandslaget i langrenn – et tydelig tegn på at Norges Skiforbund mener at 17-åringen fra Høvik er å regne som et av Norges aller største skitalenter. Og det betyr at det åpner seg langt bedre muligheter for langrennsløperen, som går for Fossum IF.

– Det å bli tatt ut på juniorlandslaget gir meg en veldig god mulighet til å utvikle meg videre som langrennsløper. De har et veldig bra opplegg, og det gir meg flere treningssamlinger med god matching og muligheter til å bruke tester og slikt på Olympiatoppen, sier hun.

LES OGSÅ: Fikk fornyet landslagstillit i langrenn

Satser alt

Men det er ikke noen tvil om at det koster tid og krefter hvis man skal bli en av Norges, og verdens, beste langrennsløper.

Kristin Austgulen Fosnæs forteller litt om hvordan en vanlig dag er for henne, som idrettsutøver og elev ved Wang videregående skole i Oslo.

– Nå kan jeg starte med trening i Holmenkollen klokken 08.00, der vi går på rulleski til vi er ferdig ca. 09.45. Skolen starter 10.45, der jeg er til 15.30. Hjem klokken 16.15, spise middag og så er det ofte trening igjen klokken 18.00. I mellomtiden skal jeg forsøke å gjøre litt lekser, forteller hun.

Dessuten skal hun forsøke å hvile så mye som mulig.

– Jeg legger meg mellom klokken 21.00 og 21.45 og sover mellom ni og ti timer hver natt. Hvile og søvn er en veldig viktig del av det hele. Heldigvis er jeg glad i å sove, ler hun.

– Du ofrer mye?

– Jeg drar ikke på fest hver helg, nei. Dette er et valg jeg har tatt, og jeg føler ikke at jeg går glipp av så mye. Jeg får masse igjen, og har mange venner innen skimiljøet.

LES MER: NM-sølv til Fossum-jente

– Stort talent

Drømmen er, ikke uventet, å bli en av verdens beste skiløpere.

– Det er en nesten umulig oppgave, men jeg er villig til å gjøre et forsøk, sier 17-åringen.

– Men det skal være gøy. Det er umulig å trene så mye hvis du ikke koser deg med det du holder på med.

Juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn mener hun kan nå langt.

– Kristin er et stort talent. Hun har den spennende kombinasjonen av utholdenhet og er samtidig veldig rask, sier Rogn.

LES OGSÅ: Kristin (17) får sin internasjonale rulleskidebut