– Dette kan bli en showkamp mellom to av sjakkens største profiler, sier Høyre-politikeren Morten Skauge.

Tirsdag vedtok et enstemmig formannskap i Bærum kommune å bevilge 1,5 millioner kommunale kroner til en mulig showkamp mellom Bærums egen verdensmester, Magnus Carlsen, og amerikaneren Hikaru Nakamura i februar neste år. Kampen er tenkt spilt på Henie Onstad Kunstsenter, og er en kamp som spilles i et format som kalles «Fischer Random sjakk», en spesiell måte å spille sjakk på. Turneringsformen ble funnet opp av den eksentriske og legendariske sjakkspilleren Bobby Fischer.

LES OGSÅ: Millionene triller inn i Magnus Carlsen-selskap

– Spennende idé

Det er tidligere sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson og kunstneren Dag Alveng som er initiativtagere til kampen. Alveng skal ha en utstilling på Henie Onstad i den samme perioden som kampen spilles. Kunsten har elementer av sjakk i seg

– Vi synes dette er en spennende idé. Magnus Carlsen er litt vår egen, og det å kunne ha denne kampen på hjemmebane er et poeng i seg selv, sier Morten Skauge.

NRK skal også være interessert i å vise kampen som trolig kommer til å gå over fem, seks dager.

LES OGSÅ: Magnus prises til 200 millioner kroner

– God Bærum-reklame

Høyre-politikeren mener at det er en god investering å bruke 1,5 millioner kroner av kommunens  midler på en sjakkamp mellom Carlsen og Nakamura.

– Det er alltid et godt spørsmål om det er riktig å bruke fellesskapets midler på denne typen ting. I dette tilfellet mener vi det er det. Det er et relativt beskjedent beløp, og vi mener at dette vil være en god måte å markedsføre Bærum kommune og Henie Onstad Kunstsenter på, sier Skauge.

Skauge er også opptatt av kommunen – hvis kampen blir noe av – bruker denne muligheten til å bringe sjakk ut til folket i en enda større grad.

LES OGSÅ: Kjendismøte på tennisbanen: Game, sett – sjakkmatt

– Vi håper å involvere barnehager, skoler, sykehjem og eldresentre, sier han.

Ingen risiko

Sjakk-kampen mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura har et totalbudsjett på 3 millioner kroner.

– Denne kampen vil ikke ha noen økonomisk risiko for Bærum kommune utover de 1,5 millioner som vi bevilger. Og det er selvfølgelig også en forutsetning at kampen blir noe av for at vi skal utbetale pengene, sier Morten Skauge.

Carlsen positiv

Espen Agdestein er manager for sjakkverdensmester Magnus Carlsen, og sier at sjakkspilleren er positiv til opplegget.

– Jeg har ikke diskutert denne saken med Magnus på en stund, men vi vet at det jobbes med å få det til, og vi er positive til dette, sier Espen Agdestein.

Han sier at kampen – hvis den blir noe av – passer godt inn i Magnus Carlsens tidsskjema.

– Han skal spille i en turnering i januar, og Magnus liker å spille mye sjakk, så dette passer bra tidsmessig, sier Agdestein.

– Det å spille i Bærum, betyr det noe for ham?

– Jeg har ikke snakket med ham om akkurat det, men han liker å spille på norsk jord, så jeg tipper at han synes dette er bra, sier Agdestein.

Langt steg nærmere kamp

Tidligere sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson er en av initiativtagerne til kampen, og sier han er glad for at Bærum kommune sa ja til å støtte prosjektet.

– Nå er vi et langt steg nærmere å få til matchen, sier han.

Totalrammen på kampen er 3 millioner kroner. En god slump av budsjettet går til spillerne.

– Det er ingen kontrakter som er signert ennå, men vinneren blir ikke fattig, innrømmer Aulin-Jansson.

Ikke kommunale prispenger

Han understreker at pengene fra Bærum kommune ikke skal brukes som prispenger til spillerne.

– Det var en klar forutsetning fra kommunen. Prispengene vil finansieres gjennom sponsorer, sier Jøran Aulin-Jansson.

Presseansvarlig ved Henie Onstad Kunstsenter, Gunhild Varvin, sier at de i utgangspunktet er positive til sjakkampen.

–Vi synes dette høres veldig spennende ut, men vi kjenner fortsatt ikke godt nok til prosjektet. Det er en del praktiske detaljer som må ordnes. Vi vet for eksempel ikke hvor stort dette arrangementet blir, og hva som kreves. Men ideen er strålende, sier Gunhild Varvin.