Skip to main content

Kong Harald åpnet idrettens æresgalleri på Høvik

Kong Harald sto for den offisielle åpningen av det nye digitalgalleriet på Veritas. Her med Atle Sundelin (til venstre) og Remi Eriksen, konsernsjef i DNV RL.

Foto: Eva Groven

Flere store norske sportshelter ble tirsdag innlemmet i idrettens «Hall of Fame» under en tilstelning på Høvik.

I Norsk Idretts Æresgalleri, «The Norwegian Sports Hall of Fame», inngår om lag 220 av Norges fremste idrettsutøvere og lag – fra kunstløper og skøyteløper Axel Paulsen til golfer Suzann Pettersen. Mellom disse finner en store idrettsutøvere som har beveget det sportselskende norske folk gjennom mer enn 100 år. 

Tirsdag sto Kong Harald, som selv er verdensmester i seiling, for den offisielle åpningen av det nye galleriet hos DNV GL (Veritas) på Høvik. Galleriet vil nå ikke lenger eksistere som fysiske bilder på Lillehammer, men som et digitalt format tilgjengelig for alle.

Totalt ble 38 nye utøvere og seks nye lag lagt til i æresgalleriet tirsdag. Noen av dem var til stede under den høytidelige åpningen, som Karoline Dyhre Breivang fra Hosle, tidligere landslagsspiller i håndball.

– Jeg er veldig stolt over at de har funnet meg verdig, kommenterer Breivang. 

Også golfspiller Suzann Pettersen og langrennsløper Odd Bjørn Hjelmeset var til stede.

Karoline Dyhre Breivang pryder et av bildene som tirsdag ble innlemmet i Idrettens Æresgalleri.

Foto: Eva Groven

Det digitale Æresgalleriet er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV) og NTB. NTBs journalister og fotografer har fulgt norske idrettsutøvere i over hundre år. Ut fra en samling bestående av 3 millioner sportsbilder og enorme mengder tekst, har de nøysomt foreslått de beste bildene til Æresgalleriet.

Prosjektleder fra Asker

Norsk Idretts Æresgalleri ble første gang lansert i 1991. Det holdt først til i Oslo Spektrum, før det fikk plass sammen med OL-museet på Lillehammer. Nye navn er kommet til i årene som har fulgt. I påvente av overgang fra gammel til ny tid har galleriet ikke blitt fornyet de siste årene.

Petter Riiser fra Asker var landslagsspiller og dommer i basketball. Nå har han ledet prosjektet med å digitalisere æresgalleriet.

Foto: EVA GROVEN

Den tidligere basketballspilleren og -dommeren Petter Riiser fra Asker har vært prosjektleder for digitaliseringen av bildene. De er nå å finne på nettstedet æresgalleriet.no.

– Vi lever i en verden som stadig utvikler seg, og vi må følge med. Det er ikke så mange ungdommer som går på et fysisk galleri, de bruker nettet, sier Riiser. 

Den nylig pensjonerte Stabæk- og landslagskeeperen i fotball, Ingrid Hjelmseth, var også til stede under den høytidelige seansen i Veritas-lokalene – som også er hennes arbeidssted til daglig.

Foto: Eva Groven
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.