Skip to main content

Kan vinne 100 millioner kroner

PÅ GULLJAKT: William Buick vant storløpet Sheema Classic på hesten Hawkbill i fjor. Lørdag rir han favoritten Old Persian i det samme løpet. Førstepremien er velvoksne 32 millioner norske kroner. Ringside på Meydan er pappa Walter som vant hele 844 løp på Øvrevoll i sin karriere.

Lørdagens galopp-begivenhet er stor; «The Richest Day in Racing». William Buick fra Eiksmarka kan ri inn 100 millioner kroner.

Det er ikke årets høydepunkt for William Buick, men det ligner.  Stedet er den mektige Meydan-banen i Dubai. 

– Dette blir spennende. Jeg gleder meg , sier William til Budstikka.

300 millioner norske kroner ligger i den samlede premiepotten som fordeles på ni løp. Lørdag ettermiddag rir 30-åringen fra Eiksmarka  i fem av dem. Han er favoritt i fire. Med en usannsynlig flyt, altså fem Buick-gevinster, rir han inn svimlende 100 millioner norske kroner.
Marginene er imidlertid små i de stores selskap. Det er også mulig å bomme; det vet både Johannes Thingnes Bø og William Buick.

LES OGSÅ: Red inn 2,3 millioner kroner

Internasjonal toppjockey

10 prosent av premiepengene tilfaller mannen i salen, altså jockeyen. Det er med andre ord både lønningsdag og galoppfest på Meydan denne siste lørdagen i mars.
- Dette handler ikke om penger, sier William bestemt, og gjentar det han alltid har sagt.
Da han ryddet skolepulten på Eikeli som 15-åring og flyttet til England, hadde han drøm om å bli en internasjonal toppjockey. Nå er han der – eller rettere: Han har vært der siden gjennombruddet i 2010.
På ryggen av Da Re Mi, eid av musikalkomponisten Andrew Lloyd-Webber som navnet kan antyde, vant han storløpet Sheema Classic.
LES OGSÅ: Sensasjon i engelsk derby - karrierebeste for William Buick
 

Knallhard bransje

Resten er galopphistorie. Talent, hardt arbeid og litt flaks har ført ham til verdenstoppen i en sport og en bransje som er knallhard. Verken mer eller mindre.
Barkrakkene på pubene i Newmarket,  Englands galoppby, er fylt opp med talenter som aldri tok det neste steget.
I 2018-sesongen red William Buick inn 150 millioner kroner i premiepenger. Han vant Gruppe 1-løp, vi snakker om galoppens Formel 1-klasse, i syv forskjellige land: England, Irland, Frankrike, Hong Kong, Japan, USA og Australia. 
«The Magnificent Seven» - engelske aviser var raskt ute med en talende tittel.

LES OGSÅ:

Gode sjanser

- Hvor mange jeg kan vinne lørdag? Jeg tar ett løp av gangen. Prøver å gi hver hest et best mulig løp. Så må marginene være med. Jeg har hva jeg vil kalle fire gode vinnersjanser. Den beste av dem er Blue Point i Al Quoz Sprint (førstepremie 18 millioner kroner, red. anm.) som har vært imponerende. Møter bedre hester enn tidligere, men får vi et bra løp, blir han vanskelig å slå.  Det er klart det er lite press, men forventninger er jeg vant til å leve med . Når du rir favoritter, er du uansett i en god posisjon. Det er jo enhver jockeys drøm å ri topphester, sier William og smaker litt på sin egen uttalelse.
Han sitter nå bokstavelig talt på sin høye og attraktive hest som førstejockey for Godolphin, verdens største hesteeier.  Mannen bak; Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, «The Ruler of Dubai».
 

Nybakt pappa

Engelske Charlie Appleby trener hestene William rir.
Duoen har vært dynamitt i vinterens galoppmåneder. Etter seks ukers utestengelse for «reckless riding» i Hong Kong har alt gått Williams vei: Den nybakte pappaen har tatt 12 seire på 25 løp hvilket gir 48 i seiersprosent. Det er et tall å lene seg tilbake på alle dager i uken.
Men ganske unge Buick, han er i sin klart beste jockeyalder, lener seg verken på tall eller suksess. Det siste er ferskvare i en sport der jockeyen kan være et fall unna karrierens sluttstrek.
–  2018 var et godt år. Jeg pleier imidlertid ikke å sammenligne sesonger. Men det er klart, seieren i Engelsk Derby på Masar var «the missing one». Det er ikke alle jockeyer som opplever å vinne dette løpet, uttaler William.
For den nevnte triumfen ble han hyllet med Årets Bragd-pris i norsk galopp. Han ble bokstavelig talt satt pris på av sine egne.  

 

- Du er vår Solskjær

– Denne prisen betyr mye for meg. Det er jo Norge som er hjemmet mitt, sa en stolt William i etterkant. Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås sparte ikke på rosen.
– Du er vår Solskjær, sa Gjelsås til Liverpool-supporter William Buick….
I 2017 var sistnevnte en tilsvarende stolt mottager av Sølvstikka. Siden den gang har han klatret ytterligere et steg opp på stjernejockeyenes rankingliste. Lørdag skal 30-åringen, som engang var en veldig liten ponnirytter på Øvrevoll, igjen vise at han duger på galoppens hovedscene.
Pengene er nevnt. Men prestisjen er viktigere for de ridende menn på Meydan. Hele verdenseliten er samlet, de 
beste jockeyene fra England, Frankrike, USA, Australia og Japan. Og en 30-åring fra Bærum. Hvem blir lørdagens triumfator?
William har ikke ritt  i hovedløpet, Dubai World Cup,  som han vant i 2015.
Men han kan uansett være mannen alle snakker om når kruttrøyken har lagt seg i Dubai lørdag ettermiddag.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.