Skip to main content

I seks år har han gått alene i NM: – Vanskelig

Sondre Oddvoll Bøe viste frem sine kunster i Askerhallen i helgen. Han skulle ønske flere gutter også gjorde det.

Foto: TRINE JØDAL

Det var stor stemning i hallen da Asker Kunstløpklubb arrangerte NM i helgen. Men en norgesmester ønsker seg tøffere konkurranse.

– Løpet var ikke veldig bra. Jeg synes det er vanskelig å konkurrere alene, sier Sondre Oddvoll Bøe (fyller 22 mandag) fra Asker Kunstløpklubb.

Han leverte fantastisk forrige sesong, med gull i nordisk mesterskap og 18. plass i EM - Norges beste plassering på 21 år.

Denne helgen var han i aksjon under NM på hjemmebane i Askerhallen. Oddvoll Bøe - som tok sitt første NM-gull i 2014 -  forteller at han trives med å gå foran venner og kjente, selv om han gjerne skulle gått et bedre løp når så mange så på. Samtidig er NM en viktig forberedelse for EM, som starter 20. januar. Målet er å gå like bra som i fjor.

Det ble en ny gullmedalje på Asker-gutten i NM. Men han skulle gjerne kjempet hardere for den.

Oddvoll Bøe var nemlig eneste aktive utøver i herreklassen.

– Vanskelig

– Det har vært sånn for meg hele livet, så jeg er jo vant til det. Men samtidig er jeg et konkurransemenneske. Det er mye vanskeligere for meg å konkurrere mot meg selv, sier Oddvoll Bøe.

– Det er en veldig annen mental jobb som må gjøres. Noen vil kanskje tenke at jeg er heldig som får NM-gull uansett, men jeg synes det er vanskelig å gå alene. Jeg vil helst ha så mye konkurranse som mulig.

En annen gutt deltok i NM - i klassen novice, fra Trondhjems Skøiteklub. Ifølge Hans Christian Fossum, styreleder i Asker Kunstløpklubb, er det 10 unge gutter aktive i kunstløp-Norge, i tillegg til Oddvoll Bøe.

Han kaller Oddvoll Bøe unik som kan konkurrere alene, og sier klubben kontinuerlig jobber med å tiltrekke seg flere gutter.

– Vi prøver å være aktive i sosiale medier, og være synlig. Samtidig er Sondre et forbilde, sier Fossum.

Gutteløft

Tidligere kunstløper Mona Adolfsen er nå skøytepresident. Hun var dommer under NM i helgen.

– Dette er et problem kunstløp har hatt så lenge jeg har vært med, og det nærmer seg 50 år, smiler Adolfsen.

– Vi har lagt om på konkurranseformen for på beholde guttene som allerede er med. I nasjonale stevner kjører vi gutteklassene sammen, så de ser de ikke er alene.

Skøyteforbundet har også satt i gang et «gutteløft».

– Veldig mye av jobben ligger hos klubbene, men vi forsøker å støtte opp og kjøre felles samlinger hvor vi inviterer alle guttene. Vi har også invitert naboland til å sende gutter til oss, sier Adolfsen.

Et av hennes ønsker som skøytepresident er at man kan ha skøyteskoler på tvers av isidrettene. Oddvoll Bøe forteller at noe lignende fikk han inn i sporten. Foreldrene var opptatt av at han skulle kunne gå på ski, skøyter og svømme da han var barn.

– Det var sånn det begynte. Jeg prøvde alt. Jeg begynte på hockey, men alle skjønte at det ikke var noe for meg, for jeg bare sto i hjørnet og danset, ler han.

Viktig for klubben

Men selv om Oddvoll Bøe er eneste aktive mann, hyller han miljøet i Asker. Han flyttet hjem fra Tyskland for to år siden, og sier det ikke er aktuelt å flytte utenlands igjen.

– Det er et veldig høyt nivå i Asker. Det er flere her som gjør trippelhopp, og vi motiverer hverandre, sier Oddvoll Bøe.

Det gode miljøet var også synlig under helgens NM. Hver gang en Asker-løper kom på isen var det egne heiarop fra tilskuerne.

– Dette betyr enormt mye for klubben å arrangere NM. Sammen med juleshowet er dette det viktigste arrangementet for klubben, sier Fossum.

Klubben har budsjettert med å gå i null, men styrelederen sier det er ekstra stas med et norgesmesterskap.

– Det betyr mye med tanke på motivasjon for utøverne, og viktig med tanke på rekruttering – vi blir veldig synlige og får mye oppmerksomhet. Og så er det gøy med så mange fantastisk gode løpere.

Frida Turiddotter Berge vant gull i juniorklassen under NM i kunstløp.

Foto: KARL BRAANAAS

Mange medaljer

Det ble mange medaljer på lokale løpere i helgen. Foruten Oddvoll Bøe, vant Frida Turiddotter Berge gull i juniorklassen. Pernille With fra Asker vant foran lagvenninne Tuva Olstad i debs, mens Ida Vamnes fra Asker vant novice. Marianne Stålen tok bronse i seniorklassen.

Les mer om NM i tirsdagens UngSport.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.