Skip to main content

Hans (44) er Norges beste - ofte sover han i bilen

HEKTISK: Hans Bauer rir hest 365 dager i året. Norges beste feltrytter jobber i familiens      klesbutikk i Asker – Vic Bauer – og underviser i ridning i tillegg.
HEKTISK: Hans Bauer rir hest 365 dager i året. Norges beste feltrytter jobber i familiens klesbutikk i Asker – Vic Bauer – og underviser i ridning i tillegg.

Hans Bauer rir hest hver eneste dag hele året. Norges beste feltrytter tar ekstrajobb for å kunne drive med sin lidenskap.

– Jeg har vel opp mot 100 reisedøgn i året. Jeg har ikke råd til å bo på hotell hele tiden og må finne rimeligere alternativer. Ofte sover jeg i bilen. Ellers har jeg venner og kjente jeg kan overnatte hos, og det finnes også vandrerhjem, sier Hans Bauer fra Asker.

Tre timer 365 dager i året rir han hest.

– Det blir tidlig om morgenen før jeg drar på jobb og ridning etter jobben. Det blir en livsstil. Jeg begynte å ri da jeg var åtte år gammel. I en periode manglet jeg hestemateriale, og jeg prøvde å slutte på begynnelsen av 2000-tallet. Men drivkraften var for stor.

LES OGSÅ: Hans Bauer og Prestegaardens Leopold med historisk seier

 

Sterke: Hans Bauer er nordisk mester med hesten Præstegårdens Leopold. I helgen ble de kun slått av en tysk verdensmester.FOTO: METTE SATTRUP
Sterke: Hans Bauer er nordisk mester med hesten Præstegårdens Leopold. I helgen ble de kun slått av en tysk verdensmester.FOTO: METTE SATTRUP

Jobber i klesbutikk

I helgen ble han nummer to i et internasjonalt stevne i Sverige, kun slått av en tidligere verdensmester fra Tyskland.

– Det var storslagent. Vi var absolutt den beste nordiske ekvipasjen. Jeg er veldig, veldig fornøyd med det. Jeg hadde et riv i sprangdelen den ene dagen. Det kostet meg førsteplassen og 2.500 kroner, sier Bauer.

Feltritt består av sprangridning, dressur og terrengritt. I fjor ble Hans Bauer nordisk mester. Ingen nordmann har hevdet seg på samme nivå som Bauer tidligere.

Har én hest

Hesten heter Præstegårdens Leopold og er en ti år gammel vallak.

– Jeg er ganske sårbar sammenlignet med konkurrenter. Jeg har bare en hest, mens mange av konkurrentene har flere å velge mellom. Mange av dem satser på heltid, for meg er dette en hobby. Jeg har vanlig jobb ved siden av, sier Hans Bauer som jobber i familiens klesbutikk i Asker – Vic Bauer.

– Når jeg ikke er på turné så jobber jeg der. Det blir hektisk, men sånn er det bare, sier han.

– Lønnen jeg har som vanlig arbeider, strekker ikke til. Derfor underviser jeg i ridning på kveldene for å ha penger til å drive med dette. Jeg har ikke turt å regne på det, men dette koster nok 250.000-300.000 kroner i året, kommenterer Bauer og takker for støtten fra samboeren og barn.

– Uten den hadde det vært vanskelig å drive med dette.

Lite støtte

Økonomisk er altså støtten liten.

Bauer forteller at han i fjor fikk 6.000 kroner fra Rytterforbundet til støtte for startavgifter.

– Forbundet ønsker heller å satse på bredden i sporten, sier han og fortsetter.

– 6.000 kroner var alt jeg fikk. Ellers må jeg tjene alle pengene til dette selv. Pengepremiene i feltritt er små, og penger er heller ikke drivkraften for noen som driver med dette.

Feltrytter Hans Bauer  

Topp internasjonalt nivå

Til konkurransene i utlandet kjører han selv.

– Det er bare å bite tennene sammen. Jeg kjører alltid selv.

Det blir ikke OL i Rio på Hans Bauer og Præstegårdens Leopold. I stedet sikter han mot EM i Polen neste år.

Ifølge Bauer holder forhåpentlig hesten på toppnivå i åtte år til.

– OL i Tokyo i 2020 er et mål på veien. Men det er mange andre mesterskap før det som nordmenn ikke vært med på tidligere. Det er faktisk en ganske sterk prestasjon å komme fra Norge og hevde seg. Jeg er ydmyk for det hesten har gitt meg av resultater.

 

- Snur på hver eneste krone

– Med de budsjettene vi har er det vanskelig å følge opp enkelt-ryttere, sier generalsekretæren i Rytterforbundet.

– Det er utfordrende sammenlignet med de største forbundene. Vi er det 13. største forbundet. Det er kostnadskrevende å drive med ryttersport, vi ser på fremtidige budsjetter om vi kan klare å skaffe midler for utøvere som reiser utenlands. Men det er tøft, vi må ivareta bredden og snur hele tiden på hver krone, sier generalsekretær Ellen Karoline Damhaug Scheel.

Hun påpeker at forbundet bidrar for utøvere på vei opp – blant annet med treningssamlinger. I øyeblikket har ingen ryttere i feltritt, dressur eller sprangridning stipend fra Olympiatoppen. 

– Der er det resultat først og midler etterpå. Det er ekstra slitasje å skaffe midler først, deretter sportslige resultater for å få støtte. 

Damhaug Scheel påpeker at flere funksjonshemmede ryttere har støtte fra Olympiatoppen.

Rytterforbundet har fått tilsagn til å sende et lag til Paralympics i Rio de Janeiro i år.

Hvilke fire ryttere det blir er foreløpig ikke besluttet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.