Skip to main content

Hanche-Olsen benket da Norges VM-sjanser minsket

Andreas Hanche-Olsen fikk ikke spille for Norge mot Latvia.

Andreas Hanche-Olsen fikk ikke spille for Norge mot Latvia. 

Foto: André Strømnes

Nadderud-gutten Andreas Hanche-Olsen var iskald på benken da Norge ikke klarte jobben mot Latvia. Nå henger VM-håpet i en tynn tråd. 

Norge – Latvia 0–0

Til tross for et voldsomt trykk klarte Norge bare 0–0 mot Latvia. Hvis Nederland slår Montenegro senere lørdag kveld er nederlenderne VM-klare og Norge kan som best håpe på playoff. Ettersom Tyrkia slo Gibraltar 6–0 passerte de Norge på VM-kvalifiseringstabellen. Det betyr at Norge må ha et bedre resultat mot Nederland i Rotterdam tirsdag, enn Tyrkia får mot Montenegro for å passere tyrkerne. 

– Vi setter oss selv i en mye vanskeligere situasjon nå. Alt er mulig fortsatt. Vi skal dra til Nederland og prøve å vinne, kommenterte Norges lagkaptein Martin Ødegaard etter kampen. 

De tre tidligere Stabæk-spillerne Birger Meling, Morten Thorsby og Kristian Thorstvedt spilte mot Latvia. Men Nadderud-gutten Andreas Hanche-Olsen var vraket til fordel for Marius Lode, som kom inn i Norges midtforsvar.

Dominerte kampen

Latvia hadde kampens første sjanse da Alvis Jaunzems skjøt via Birger Meling og til corner da det var spilt fem minutter. 

Fem minutter senere brøt tidligere Stabæk-spiller Morten Thorsby fint og Martin Ødegaard fikk en kontringsmulighet. Skuddet hans gikk utenfor. 

Etter et kvarter begynte Norge å koble mer og mer grepet om kampen. Etter 23 minutter kom Norges første store sjanse. Mohamed Elyounoussi dro seg innover i banen. Kristian Thorstvedt overtok ballen og klinket til med venstrebeinet like utenfor. 

Rett før pause var den tidligere Stabæk-spilleren Thorstvedt enda nærmere da han stanget et innlegg fra Ødegaard i stolpen og ut. 

Presset voldsomt

Landslagssjef Ståle Solbakken byttet ut Thorsby og satte innpå Joshua King i pausen. Norge eide kampen fullstendig i 2. omgang og Kristian Thorstvedt hadde en eventyrlig mulighet etter ni minutter av omgangen. Skuddet med venstrebeinet ble for svakt og Latvia fikk reddet til corner. Den nikket Alexander Sørloth like over. 

En strålende vending og et gjennomspill fra samme Sørloth sendte Elyounoussi helt alene med Latvias keeper. Bortelagets målvakt Roberts Ozols var strålende og reddet den norske gigantmuligheten. I situasjonen fikk han et kutt under det ene øyet og måtte lappes sammen. 

Gjestene hadde ingenting som helst fremover i 2. omgang og Norge jaget målet som ville holde liv i drømmen om direkte kvalifisering til VM. 

I det 80. minutt kom målet. Mohamed Elyounoussi sendte Ullevaal til himmels, men målet ble annullert for offside. 

I siste minutt av ordinær spilletid nikket Sørloth rett på Latvias keeper. Dommeren la til åtte minutter. Norge trykket voldsomt på å tilleggstiden. I det 97. minutt nikket Sørloth på ny utenfor. Det var kampens siste sjanse og dermed endte det 0–0 på Ullevaal. 

– Alt kan skje

Ødegaard mener Norge spilte en dårlig 1. omgang, men la om i pausen og styrte 2. omgang.

– Vi klarte ikke score og det er blytungt nå, sukket han på pressekonferansen etter kampen. 

Landslagssjef Ståle Solbakken mener Norge kastet bort den første halvtimen av kampen. 

– 2. omgang var en av de dagene hvor ballen ikke ville i mål. Når man skaper ti sjanser så skal man vinne, kommenterte Solbakken og la til at Norge ikke skulle sittet igjen med 0–0 selv om de kastet bort den første halvtimen. 

– Vi bombarderte dem i en omgang. Normalt vinner man 2–0 ut ifra de sjansene.

Landslagssjefen forsikret om at han fortsatt har troen på at det kan bli VM-sluttspill til tross for at det nå ser vanskeligere ut. 

– Alt kan skje, uttalte Solbakken på pressekonferansen etter kampen. 

Han vil ikke høre snakk om noen forbannelse og at de norske landslagsspillerne er preget over at Norge ikke har vært i mesterskap siden 2000. 

– Det må vi tåle. Før vi kommer til det sluttspillet vil det henge over oss. Dette er toppidrett, ikke barneidrett hvor alle skal få være med.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.