Skip to main content

– Han er én av en million

KLINER TIL: Tomoe Zenimoto Hvas fra Bærumsvømmerne slo nylig en britisk rekord som hadde stått i 14 år. – Det er ingen i Norge på hans alder som har svømt på hans nivå tidligere, sier hovedtrener i Bærumsvømmerne, Sondre Solberg. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS
KLINER TIL: Tomoe Zenimoto Hvas fra Bærumsvømmerne slo nylig en britisk rekord som hadde stått i 14 år. – Det er ingen i Norge på hans alder som har svømt på hans nivå tidligere, sier hovedtrener i Bærumsvømmerne, Sondre Solberg. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

– Jeg føler at jeg ofrer mye. Men jeg synes det er verdt det for å bli best, sier Tomoe, en av verdens beste 14-åringer.

Tomoe Zenimoto Hvas går til sengs klokken 21.00 hver dag. Flere dager i uken ringer vekkerklokken klokken 04.50 – 14-åringen skal trene mot det store målet om seks år.

Frokosten består av frokostblanding og en smoothie klargjort av far. Med 14 forskjellige ingredienser, og et nøye oppmålt prosentinnhold nøtter og sjokolade.

– Han tar to-tre sånne hver dag. Han er veldig disiplinert. Jeg tror svømming passer for hans personlighet. Han har tunnelsyn, er god til å fokusere på en oppgave av gangen. For å bli best må du starte i tidlig alder å forberede deg. For det blir bare tøffere og tøffere. Han er en utrolig gutt, sier far Sverre Hvas.

Tidlig oppe

Tomoe Zenimoto Hvas har resultater i verdensklasse. Nylig slo han en britisk rekord som hadde stått i 14 år. Han har japansk mor og norsk far og lærte tidlig å svømme da han bodde i Japan. Tomoe går på den internasjonale skolen på Bekkestua. Han snakker norsk, men foretrekker å ta intervjuet på engelsk.

LES OGSÅ:

– Når du har begynt å stå opp tidlig så blir du vant til det. Det er ikke morsomt, men det går over etter ti minutter. Jeg går og legger meg klokken 21.00 om kvelden. Noen ganger før, bekrefter han.

Tomoe legger ikke skjul på at han vil bli best av de beste.

– Jeg startet med mange idretter og trente litt av hvert. Jeg forsto selv at jeg ikke var så god i fotball, så jeg bestemte meg for å kutte ned på det måned for måned og heller drive med mer svømming.

– Han er unik

Nå trener han svømming syv ganger i uken.

– Jeg har et par langtidsmål. Det store er OL i Tokyo 2020. 200 meter bryst og deretter 100 meter bryst, sier han og fortsetter:

– Jeg føler at jeg ofrer mye. Men jeg synes det er verdt det for å bli best. Far hjelper meg mye.

Hovedtrener i Bærumsvømmerne, Sondre Solberg, vet hva som skal til for å bli verdensmester.

– Man skal være forsiktig med å skryte for mye av unge utøvere. Det er mye som skal skje på veien, men man ser allerede at han er unik. Han er én av en million. Han svømmer veldig bra teknisk, har en bevissthet, modenhet, tilstedeværelse og dedikasjon som er veldig sterk.

– Det er ingen i Norge på hans alder som har svømt på hans nivå, selv om det finnes andre på hans alder som trener en god del mer når det gjelder meter i vannet, sier Solberg og understreker:

– Man vet aldri hva som skjer. Plutselig en dag finner man kanskje ut at nok er nok. Dessuten har det litt å si hvordan man vokser og mange andre faktorer.

– Han har forutsetninger til å prestere veldig bra. Han har en evne til å fokusere som jeg nesten bare har sett hos Alexander Dale Oen.

– Det er ikke mange i verden som er bedre enn Tomoe på hans alder. Han hadde vært på det japanske juniorlandslaget. Da er du i verdensklasse, sier Solberg.

Torsdag starter junior-NM og Ungdomsmesterskapet i Nadderudhallen. Tomoe skal svømme åtte individuelle distanser og noen stafetter.

– Jeg håper å komme til finalene. Der vil jeg få tøff konkurranse. Men jeg er i veldig god form, svømmer raskt om dagen og det føles veldig bra, sier Tomoe Zenimoto Hvas.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.