Først tok vallaken Our Last Summer hjem seieren under Marit Sveaas Minneløp – og 800.000 kroner i pengepremie.

Men mye vil ha mer. For en drøy time etter at Our Last Summer hadde vunnet, etter et nokså jevnt ritt, satt vinnerjockey Rafael Schistl seg på en ny hest – nemlig Square de Luynes – og vant Norsk Derby.

Denne gang var seieren knusende overlegen.

Trener Niels Petersen måtte dermed opp og hente nok en favn med blomster og rosende ord.

– Dette må vel føles litt overveldende?

– Det er klart ... jeg blir tom for ord. Vi vet at det bor mye kvalitet i hestene, men det skal klaffe. Når vi lykkes slik som i dag, er det helt fantastisk, sier Petersen.

– Square De Luynes kunne hvem som helst ha vunnet med. Jeg satt bare på, strålte den Brasil-fødte toppjockeyen Rafael Schistl.

Bildeserie

Norsk Derby på Øvrevoll

Slo hans egen favoritt

47-åringen Petersen fra Hvalstad har vært den beste norske galopptreneren de syv siste årene. Søndag hadde han svært gode kort på hånden, da Norsk Derby gikk av stabelen.

Han trener nemlig fire av hestene som sto på startstreken. Nordic Defense, Sir Zelmer, Square de Luynes og New Man er alle hester som trenes av Niels Petersen.

– Har enten Nordic Defense eller Square dagen, skal de være vanskelige å slå. Men jeg tror nok Nordic Defense er favoritten, sa Petersen til Budstikka før løpet.

Nordic Defense vant også Svensk Derby tidligere i sommer – men på Øvrevoll måtte hesten se seg slått.

– Nordic Defense vant i Sverige, mens min hest (Square de Luynes) ikke fikk nok tid til å klargjøre seg og tapte. Vi brukte det svenske derbyet til å se om Square kunne holde formen han hadde vist tidligere i år, og deretter vinne det norske derbyet. Det gikk helt inn, og vi er alle så glade, sier jockey Schistl etter derbyseieren.

For ordens skyld kan det nevnes at Nordic Defense ble nummer to i løpet, og sikret dobbeltseier for Petersen-trente hester i Norsk Derby 2018.

Først vant altså Our Last Summer det mest innbringende løpet for dagen, Marit Sveaas Minneløp. Our Last Summer ledet fra start, men måtte i kjelleren for å hente krefter for å slå Fearless Hunter, som også var i storform under minneløpet denne søndags-ettermiddagen.

Hesten Coprah ledet lenge, men Our Last Summer var først i mål, foran Fearless Hunter og Coprah.

– Det var en litt spesiell seier. Det ligger så utrolig mye jobb bak det den hesten presterer i dag. Det betyr veldig mye at vi lykkes med måten vår å jobbe med Our Last Summer på, sier Petersen, som var motvillig til å sole seg i glansen etter den første av de to seirene søndag.

Gledet seg til å feire

For dobbeltseier ble det. Med fem kvinnelige eiere av Square de Luynes, måtte rytter Schistl ta noen fotorunder før han fikk slappet av.

– Hvordan skal dere feire dette?

– Oi, oi, oi. Det blir heftig. Jeg skal ta meg en flaske med champagne og kose meg, det kan jeg saktens love, sier Schistl og ler hjertelig.

– Dette var bare kjempegøy, og helt utrolig, sier Camilla Erichsen, en av eierne til Square de Luynes, til Budstikka.

Hun er også samboer med Niels Petersen, som trener både Derbyvinner Square de Luynes og minneløpvinner Our Last Summer.

Eriksen eier Square de Luynes sammen med Wibecke Nagell-Erichsen, Ann Kristin Selmer, Marianne Kjernli Fossum og Hanne Øveraas.

– Jeg ble mektig imponert over at han vant så lett. Alle sa til oss at han var en av favorittene før løpet, men jeg turte ikke tro at han skulle være så god. I dag var han bare helt enestående, sier Eriksen.

– Jo flere vi er, jo morsommere er det. Vi er jo koner av eierne av Nordic Defense, for eksempel, som vant Svensk Derby. Det er gøy når det er vi som kan skryte, smiler hun.

Bildeserie

Hatteparaden på Øvrevoll galoppbane