Skip to main content

Frida (24) er første norske rytter

FULL KONSENTRASJON: Frida har fullt fokus på å gjennomføre dressurprogrammet. I Special Olympics konkurrerer hun i dressur og working trail, en slags hinderbane.
FULL KONSENTRASJON: Frida har fullt fokus på å gjennomføre dressurprogrammet. I Special Olympics konkurrerer hun i dressur og working trail, en slags hinderbane.

For første gang sender Norge ryttere til Special Olympics for å delta. Frida Gjellum Winther (24) fra Bærums Verk er én av to som skal representere Norge.

Hestene traver rundt og rundt inne på Østern Brug ridesenter på Grini. Dette er Fridas siste trening før hun setter seg på flyet til Abu Dhabi. Hun har ridd i hele 15 år, men aldri før konkurrert.

– Jeg vil gjøre mitt beste, og har selvfølgelig lyst på medalje.

Gjellum Winther, som til daglig jobber i en klesbutikk på Rykkinn, har en lett utviklingshemming.

Nye utfordringer

Grenene hun skal konkurrere i, er dressur og working trial.

– Med dressur får du testet deg veldig som rytter. Det er et kort program med avanserte elementer, sier Gjellum Winther.

Siden jul har hun øvd på dressurprogrammet. Som hun selv sier, det er avansert og krever full konsentrasjon. I tillegg har hun også måttet forberede seg på å ri på ulike hester.

Utøverne får tildelt hester i Abu Dhabi og må belage seg på å få hester som er langt mer følsomme enn rideskolehester.

Ridefysioterapi

24-åringen reiser til Abu Dhabi sammen med treneren sin gjennom 15 år, Kari Liavåg. Liavåg har jobbet som ridefysioterapeut i over 20 år.

Ridefysioterapi går ut på at hesten er grunnlaget for terapien. Denne terapiformen er svært gunstig for å trene balanse, styrke muskulatur og forbedre koordinasjon og symmetrisk muskelarbeid.

De som benytter seg av denne formen for terapi, kan for eksempel ha en medfødt funksjonshemning som kan gi bevegelse-, balanse- eller koordinasjonsvansker.

LES OGSÅ: Møter ordføreren i håp om å redde VIVIL-leker

Noe å jobbe mot

Norge sender nå to ryttere og Liavåg håper de får fortsette å sende utøvere til Special Olympics når det arrangeres neste gang.

– Jeg ser at formen Special Olympics er organisert på er en bra og morsom måte. At de med utviklingshemming får konkurrere og vist seg frem, og ikke minst noe å trene mot, sier hun.

Under konkurransen får Liavåg stå på banen og lese programmet, men ikke komme med noen annen form for hjelpende kommentarer.

Gjellum Winther rir fast en gang i uken, men har i det siste hatt en ekstra time i tillegg. Dressuropplegget er krevende og i løpet av timen roper Liavåg ut instrukser.

LES MER: For et medaljerush i Special Olympics: – Dette er stort

Tett timeplan

– Når jeg kommer inn på banen, er jeg helt i bobla, sier 24-åringen.

I to uker skal hun være i Abu Dhabi. Så langt fra Norge har hun aldri vært før, noe rytteren er spent på. Både mamma og pappa kommer for å se på, resten av familie og venner skal hun oppdatere hyppig.

Når de kommer ned til Abu Dhabi, går det to fulle dager til å prøve hester. Om Frida ikke liker hesten hun får utdelt, kan hun bytte én gang. Hun er likevel ikke bekymret. Neste lørdag og søndag skal hun konkurrere i working trail, tirsdag er det klart for dressur. Working trail er en slags hinderbane.

– Jeg har ikke så store forventninger til meg selv, men vil gjøre mitt beste.

 

Gode råd: Ridefysioterapeut Kari Liavåg kommer med tips og hjelpende ord gjennom hele treningen.
Gode råd: Ridefysioterapeut Kari Liavåg kommer med tips og hjelpende ord gjennom hele treningen.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.