Skip to main content

Førte Norge til ungdoms-OL – skuffet over landslagsuttak

TRIVES: Nordstad Juul Møller er ikke med alle regler i RG-Norge. Men hun brenner for RG, og trives godt med de 30 timene hun trener i uken.

Josephine Nordstad Juul Møller (15) sørget for at Norge får delta i rytmisk gymnastikk i ungdoms-OL. Men søsterens situasjon med landslaget påvirker motivasjonen.

– Det er veldig gøy å klare OL-kvalifiseringen. Det er klart jeg er litt stolt, smiler Asker-gymnasten Nordstad Juul Møller fornøyd.

Hun er nå vel hjemme fra Moskva – der hun i forrige uke sikret Norge en plass i ungdoms-OL for første gang i RG-historien, etter å ha kommet foran tradisjonelt sterkere land som Polen, Portugal og Tsjekkia. Blant andre.

Norge kom med som 16. beste nasjon, og har nå én plass i ungdoms-OL – som i år er for dem født i 2003. Det er ikke avgjort hvem plassen tilfaller, men Nordstad Juul Møller, som er blant Norges beste, har absolutt sterke kort.

– Jeg håper jo det blir meg, sier hun.

Hovedtrener i RG-gruppen, Bente Bjanes, sier det slik:

– Sånn som det er nå, så er hun jo best – så hun ligger godt an til å komme dit. Det er en fra Norge som får være med, så da er det opp til Josephine å bevise at det må bli henne.

LES OGSÅ: Sjekk den vanvittige suksessen: – Asker er turnbygda

– Påvirket motivasjonen

Nordstad Juul Møller brenner virkelig for RG. Hun liker variasjonen, og mestringsfølelsen sporten gir.

Men det er ikke alt som gir like mye glede.

Som det tidligere har blitt omtalt både i Budstikka og VG, er Josephines lillesøster, Lotte, landets beste i sin årsklasse, men utelatt fra landslaget – selv om hun er gammel nok. Kun de på landslaget får være med individuelt i internasjonale konkurranser, og dermed går Lotte blant annet glipp av den individuelle delen av nordisk mesterskap, som går av stabelen om halvannen uke – i Askerhallen.

At ikke de utenfor landslaget får representere Norge selv om de er gode nok, er uheldig, synes Nordstad Juul Møller, som opplever at situasjonen har slitt på motivasjonen.

– Det har påvirket motivasjonen min, ja, og det var perioder jeg ikke hadde så lyst til å være en del av landslaget. Men jeg har aldri tenkt tanken på å gi meg med rytmisk gymnastikk, sier hun.

– Jeg synes det er trist at det er blitt sånn, at ikke de beste får stille. Det er ikke rettferdig.

Bjanes skryter av Nordstad Juul Møllers jobb med å motivere lillesøsteren – og sistnevnte får være med i duo-fremføring, som har egne kvalifiseringsregler, i det nordiske mesterskapet. Her skal søstrene fremføre sammen.

– Det blir moro. Det er veldig gøy å vise at vi er gode sammen, forteller Nordstad Juul Møller.

LES OGSÅ: RG-talent (18) vraket fra landslaget – uten noen begrunnelse

Hadde en plan

For gode, det er de. Josephine trener rundt 30 timer ukentlig. For å klare OL-kravet, måtte også annen læring til.

– I juni snakket vi om ungdoms-OL. Da hadde aldri Josephine hørt om det. Vi hadde et møte og diskuterte hva vi skulle gjøre for å ha muligheten til å nå et mål som dette. Så la vi en plan, sier Bjanes.

Denne planen gikk blant annet ut på at Josephine var en uke i Bulgaria i høst, i tillegg til å være med i noen internasjonale konkurranser før jul. For å trene opp den internasjonale rutinen, og for å bli vant til internasjonale forhold.

– Vi er stolte over å ha nådd det målet, så nå gjelder det å legge nye planer fremover, smiler Josephine Nordstad Juul Møller og Bente Bjanes.

LES OGSÅ: Viser seg for verdens beste

 

SPREK: Josephine Nordstad Juul Møller deltok i en kvalifiseringskonkurranse for ungdoms-OL i Moskva i helgen. Det gikk såpass bra at hun kvalifiserte Norge til ungdoms-OL i Buenos Aires. – Det er klart jeg er litt stolt, smiler Josephine. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

Forbundet: Forstår frustrasjon

Generalsekretær i turnforbundet, Øistein Leren, sier følgende om prestasjonen og landslagssituasjonen i en e-post til Budstikka:

Om at Josephine Nordstad Juul Møller klarte kravet og kvalifiserte Norge:

Det er svært gledelig, ikke bare på grunn av hvilke land som ikke har fått med utøvere til YOG, men mest på grunn av Josephines gode prestasjon. Josephine gjennomførte en flott konkurranse, og da er det ekstra gøy at hun hevdet seg blant de beste juniorene i Europa. Det er også grunn til å bemerke at den andre norske deltageren gjorde en så god innsats at hun ville vært kvalifisert dersom det ikke var en begrensning på kun en utøver pr. nasjon. Josephine presterte best av de norske, og det er veldig bra at det gir uttelling i form av deltagelse i YOG. Det blir spennende å følge henne videre utover i 2018. 

Om begrunnelse for at man velger å ikke la de utenfor landslaget representere Norge, og hvordan man skal holde deres motivasjon oppe: Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer spesifikt til dette ut over mine tidligere svar når det gjelder landslagsgruppen for perioden 01.12.17 – 01.10.28 (ekstern lenke). Det er imidlertid veldig gledelig for norsk RG at Josephine kvalifiserer seg til YOG-2018.

Kvalifiseringen til Nordisk er å finne på vår nettside, https://www.gymogturn.no/wp-content/uploads/2015/10/Infoskriv-TKRG-nr.2-2018.pdf Dette viser at de som skal representere Norge i nordisk mesterskap i Askerhallen er utøvere både innenfor den omtalte landslagsgruppen og utenfor landslagsgruppen. Landslagsgruppen utgjør den gruppen man velger utøvere fra til individuelle plasser i mesterskap, mens tropp og duo/trio har egne kvalifiseringsregler. Dette henger sammen med den vedtatte målsettingen om deltagelse med individuell utøver i Olympiske leker.

Om Nordstad Juul Møllers kommentar om at dette påvirker motivasjonen:

Med tanke på uttak er det ganske vanlig at noen kan oppleve frustrasjon og at det i noen tilfeller kan påvirke enkeltpersoners motivasjon. Nå har norsk RG opplevd at en utøver har kvalifisert seg til YOG for første gang i historien, og det er et nordisk mesterskap på hjemmebane hvor mange, både innenfor og utenfor landslagsgruppen får mulighet til å prestere. Dette er fakta og hendelser det er svært god grunn til å fokusere på og glede seg over. Det er grunn til å håpe på gode prestasjoner fra alle de norske deltagerne i det kommende nordiske mesterskapet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.