Skip to main content

Flyttet til Sverige som 16-åring for å bli best i bandy

KLAR TIL DYST: Jesper Wilhelmsen Tho er klar til å gå på nok en sesong som bandyspiller i Stabæk. Onsdag møter de Ullern borte. Guttelaget til Stabæk heier selvsagt på treneren sin.
KLAR TIL DYST: Jesper Wilhelmsen Tho er klar til å gå på nok en sesong som bandyspiller i Stabæk. Onsdag møter de Ullern borte. Guttelaget til Stabæk heier selvsagt på treneren sin.

Jesper Wilhelmsen Tho (21) tok et oppsiktsvekkende valg da han var 16 år: Han flyttet alene til Sverige for å ta videregående og spille bandy.

– På laget vårt er det leger, advokater og studenter. Jeg tror vi nok er et av de best utdannede bandylagene i Norge, sier Stabæk Bandyspilleren Jesper Wilhelmsen Tho før han fordyper seg i lærebøkene på BI på Nydalen i Oslo.

21-åringen fra Bærums Verk trenger ikke utdannelsen sin for å forstå at det lønner seg å ha mer enn skøyter å stå på som bandyspiller på toppnivå i Norge. Pengene renner ikke akkurat inn på kontoen selv om han spiller på det som er Norges beste bandylag.

– Du blir ikke rik av å spille bandy. Derfor må du ha en ordentlig jobb ved siden av. Det skjønner de fleste. Jeg har en drøm om å bli fysioterapeut, men foreløpig har jeg altså begynt her på BI. Det er en utdannelse man kan bruke til mye, sier 21-åringen.

LES OGSÅ: Klubbene har talt: Stabæk bandy er storfavoritt

Arvelig belastet

Onsdag er det serieåpning i bandyens eliteserie. Stabæk åpner mot Ullern borte. For 21-åringen fra Bærums Verk er idretten noe han har fått inn i blodet.

Faren, Espen Tho (47), har vært landslagstrener, har vunnet hele ni NM-gull og seriemesterskap med Stabæk, og kan smykke seg med 36 landskamper. Bestefar Svein Olav Tho (76) var også en habil Stabæk-spiller. Det samme var onkel Egil.

– Pappa har alltid støttet meg og vært treneren min. Men det var jeg selv som tok valget om å satse på bandy. Jeg holdt på med håndball, fotball og bandy. Til slutt var det bare bandy.

LES OGSÅ: Bærums-jenter herjet i verdenscupen i bandy

Kjöttbullar og pizza

Da han var ferdig med ungdomsskolen, bestemte han seg for å satse enda mer. Han pakket like godt treningsbagen, og flyttet til Vänersborg i Sverige for å gå på videregående skole, med bandy som valgfag. Det var drøyt 20 minutter nord for Göteborg. I tre år byttet han ut norske gloser med svenske, og mors kjøttkaker med svenske kjöttbullar. Og en del pizza.

– Jeg fikk en telefon hjemmefra da de så at kortet mitt var brukt på pizzeriaen tre dager på rad, ler 21-åringen.

– Men etter hvert ble også kostholdet bedre, smiler han.

Det første året bodde han på internatskole, de to siste årene delte han leilighet sammen med Norges beste kvinnelige bandyspiller, Charlotte Selbekk.

– Vi har kjent hverandre siden vi var seks år gamle, forteller han.

– Det var selvfølgelig tøft å bo hjemmefra i begynnelsen, men det var kort vei hjem og jeg fikk ofte besøk av familien.

– Er det noe du vil anbefale andre i din situasjon å gjøre?

– Man må tenke seg nøye gjennom. Det er ikke bare og bare å reise så ung. Men er du klar, er det bare å dra. Du lærer mye om deg selv som menneske – og som bandyspiller.

Nå bor han hjemme i Bærum.

LES OGSÅ: Endelig er bandysesongen i gang - se bildene fra første dag av Kosa Open her

Universiaden

Han er fortsatt et lite stykke unna landslaget, men skal trolig være med i Universiaden i Russland neste år, som bandyspiller. Det er et mini-OL for universitetsstudenter.

– Stabæk i årets sesong?

– Vi bør vinne det meste. Det er i hvert fall målet, sier Jesper Wilhelmsen Tho.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.