Skip to main content

– Fluorforbud bør gjelde for alle

MOT FELLES FORBUD: Langrennsklubber i Asker og Bærum gikk foran i kampanjen «Tøffest uten fluor» for å få vekk bruk av skismurning med fluor i langrennssporten. I oktober vedtok langrenn å forby fluorsmurning for barn og unge opp til 16 år. Nå følger flere skiidretter etter.BILDEMONTASJE: 8TORIL S. TØRMOEN

Skipresidenten mener fluorforbudet som er vedtatt i langrenn bør gjelde i samtlige skidisipliner.

BAKGRUNN: Nå er det ikke lenger lov med fluor under skiene for barn og unge

I høst vedtok langrenn at det ikke lenger er lov å bruke skismurning med fluor for barn og unge opp til 16 år. For en drøy uke siden fulgte skiskyting etter og gjorde det samme vedtaket. Forbudet gjelder fra denne sesongen.

Leder i alpinkomiteen, Ola Evjen, sier de også er enige om å innføre fluorforbud for barn og unge, men at de ikke har formelt vedtatt og publisert det ennå. Han etterlyste samtidig en felles politikk for bruk av fluorprodukter under skiene i samtlige skiidretter.

LES OGSÅ: Nå følger de andre skiidrettene etter – flere vil ha fluorforbud

Utfordret de andre disiplinene

Skipresident Erik Røste sier det definitivt er aktuelt å gjøre noe felles for alle skiidrettene. Han forteller at etter at langrennskomiteen gjorde sitt vedtak i slutten av oktober, har skistyret kun rukket å ha ett styremøte. Der ba Røste representantene fra de andre skidisiplinene om å diskutere hvordan de vil forholde seg til vedtaket om fluorforbud som ble gjort i langrenn.

Skipresidenten sier han avventer rapport fra de andre skidisiplinene.

– Så får vi ta det derfra. Om det kommer i alle grener nå, er jeg ikke helt sikker på. Men min holdning er klar på at det bør gjelde i samtlige skidisipliner.

Røste roser diskusjonen og prosessen om fluor i skismurning, som startet i langrenn.

– Jeg synes det har vært en veldig god prosess i langrenn. De gjorde vedtaket etter en klar anbefaling fra Langrenns-Norge. Det er like mye et verdivedtak for å ta ansvar, sier Røste.

 

TYDELIG: Skipresident Erik Røste mener samtlige skidisipliner bør følge etter fluorforbudet i langrenn.Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

– Handler om holdninger

Skipresidenten legger til at fluordebatten handler om mer enn det helsemessige og at kostnader og miljø også er viktig.

– Jeg ble veldig fornøyd da jeg ble informert om diskusjonen på fagmøtet i langrenn. For meg handler dette like mye om ta et standpunkt og vise holdninger, sier Erik Røste.

Han håper og tror forbudet vil bli fulgt.

– Det er så mye fokus på det og jeg oppfatter at tilbakemeldingene bare er positive.

Han påpeker at det foreløpig er vanskelig å kontrollere om det brukes fluor under skiene.

– Jeg tror man må føle seg litt frem før vi kan konkludere helt med hvordan dette blir. Vi er avhengige av at det blir fulgt opp, dette handler om holdningsånd og verdivalg, sier Røste.

Han sier kombinertsporten har ligget spesielt langt fremme.

– De har gjort ulike tiltak, blant annet smurt skiene til alle som er med i en konkurranse. Det er ulike modeller som testes ut nå, kommenterer skipresidenten.

LES OGSÅ: Slik vil Asker stoppe fluorbruk i langrenn

Dette er saken  

Støttes av kombinert

Leder i kombinertkomiteen, Edgar Fossheim, bekrefter at i norgescupen kombinert leveres alle ski inn, deretter smøres de likt og leveres ut før utøverne skal gå langrennsdelen i kombinertkonkurransen.

Også under NM på Beitostølen for kort tid siden fikk alle utdelt ski som var smurt likt og fluorfritt. Han sier dette fungerte bra.

Kombinertlederen sier også at er veldig positiv til å diskutere felles fluorforbud i skistyret.

– Vi kan ikke drive utbredt bruk av farlige midler. Vi er på langt nær i mål i kombinert, men diskuterer temaet. Min holdning er at vi først tar tak i bredden og deretter eliten, sier Edgar Fossheim.

LES OGSÅ: Mistet kone og mamma, nå er familien glad for fluorforbud

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.