Skip to main content

– En pionér blant våre kvinnelige alpinister

Inger Bjørnbakken ble fotografert ved Kirkerudbakken i anledning hennes 80-årsdag i 2013.

Inger Bjørnbakken ble fotografert ved Kirkerudbakken i anledning hennes 80-årsdag i 2013.

Foto: Johanne Thorseth

Det var den tidligere verdensmesteren i alpint, Inger Bjørnbakken (87), som omkom i boligbrannen på Skui lørdag. 

Det var sist lørdag at det begynte å brenne i Bjørnbakkens bolig på Skui, der hun har bodd i store deler av sitt liv. Et mannskap på 18 personer fra Asker og Bærum brann og redning, fordelt på seks brannbiler, brukte over to timer på å få kontroll over brannen. 

Kort tid etter kunne operasjonsleder i politiet bekrefte at én person var funnet omkommet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om Inger Bjørnbakkens dødsfall. Våre tanker går først og fremst til familie og nære venner. Hun var en pionér blant våre kvinnelige alpinister, skriver skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Inger Bjørnbakkens pårørende er kjent med at Budstikka omtaler dødsfallet.

Inger Bjørnbakken ble hentet ut av huset på Skui, men livet sto ikke til å redde.

Inger Bjørnbakken ble hentet ut av huset på Skui, men livet sto ikke til å redde.

Foto: KJETIL OLSEN VETHE


Debuterte som 19-åring

Inger Bjørnbakken fra Skui ble historisk da hun som første norske kvinne havnet øverst på seierspallen i Bad Gastein i 1958, seks år etter at hun som 19-åring bestemte seg for å satse på alpint. 

Blant venninnene på landslaget var Marit Haraldsen Foss, som Bjørnbakken holdt kontakt med frem til hun døde.

– Vi snakket sammen på fredag, og jeg husker at vi lo godt av mitt siste innkjøp, et par med varmestrømper. De mente Inger hun kunne hatt bruk for da hun sto aktivt på ski, sier Haraldsen Foss.

Hun beskriver venninnen gjennom mange år som et positivt, jordnært og til dels beskjedent menneske. Selv da hun ble verdensmester evnet venninnen å holde beina på jorda, hevder Haraldsen Foss. 

– Inger var et naturtalent, sier hun.

I et tidligere intervju har Bjørnbakken uttalt at hun ble inspirert til selv å sette utfor etter å ha sett slalåmrennet i OL i Oslo i 1952. 

Inger Bjørnbakken begynte som aktiv alpinist som 19-åring og kjørte for Bærums Skiklub.

Inger Bjørnbakken begynte som aktiv alpinist som 19-åring og kjørte for Bærums Skiklub.

FOTO: PRIVAT

– Det så veldig gøy ut. Så da begynte jeg å trene litt i Kirkerudbakken, fortalte hun til Budstikka i forbindelse med sin egen 80-årsdag.

Kort karriere

Den allsidige sportsutøveren hadde tidligere bemerket seg som en habil volleyballspiller. Bjørnbakken gikk på gymnastikkskolen da volleyball ble introdusert som fag, og hun var visstnok den eneste av elevene som visste hva det var for noe. 

Jutul-laget på Skui, som skal ha bestått av en sammensveiset gjeng av husmødre, gjorde rent bort i volleyballturneringer på 1950-tallet. Ingen kunne slå ballen over nettet som dem. På 1940- og 50-tallet var de uslåelige, heter det i en tidligere Budstikka-artikkel

Så lenge Bjørnbakken drev med idrett, var det Bærums Skiklub hun var medlem i. Styreformann Dag Rune Langehaug omtaler den tidligere alpinisten som en foregangskvinne.

– Både som kvinne på den tiden – og som utøver har Inger Bjørnbakken satt et permanent merke i historien vår, sier Langehaug.

Som alpinist varte Inger Bjørnbakkens karriere i syv år. Det siste rennet ble slalåm i OL i 1960 i Squaw Valley i USA. Der endte hun på 14. plass.

– Inger Bjørnbakken er en selvsagt del av Bærums Skiklubs historie og vil fortsette å være en viktig del av klubbens arv, sier styreleder Dag Rune Langehaug.

Inger Bjørnbakken i svevet for Jutuls andrelag under volleyball-NM i 1953.

Inger Bjørnbakken i svevet for Jutuls andrelag under volleyball-NM i 1953. 

FOTO: PRIVAT
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.