Skip to main content

En ny Magnus Carlsen? Aleksander (13) vant det første Asker-mesterskapet i sjakk

MESTER: Aleksander Stolp (13, t.h.), som går i 8. klasse på Vollen ungdomsskole, vant det første Asker-mesterskapet i sjakk. Her spiller han sitt siste parti, mot Spikkestads Jonathan Ski.

Drøyt halvannet år før det blir "rokade" mellom landets kommuner, ble et av de første sammenslåingstrekkene gjort på Slemmestad ungdomsskole.

Der ble nemlig det første "Asker-mesterskapet" i sjakk holdt for 8.-10.-klassinger fra Asker, Røyken og Hurum onsdag.

Målet er å øke sjakkinteressen, men det er ikke det eneste som gjør at et sjakknavn som Simen Agdestein er involvert.

Samtidig skal turneringen la ungdommer bli kjent på tvers av kommunegrensene, før disse forsvinner, når nye Asker kommune ser dagens lys i 2020.

106 ungdommer fra tolv ungdomsskoler samlet i en gymsal for å spille lynsjakk? Da blir det fort hett om ørene.

FYLT TIL RANDEN: Asker-mesterskapet i gymsalen på Slemmestad ungdomsskole trakk over 100 ungdommer til sjakkbordene.

– Puh. Hva er klokka? Den på veggen er feil, ser du. Jeg trodde vi var langt på overtid, men nå ser jeg at vi klarte oss fint innenfor tidsskjema, sier Agdestein.

– Dette var utrolig gøy. Å se så mange ungdommer fra så mange skoler komme sammen og spille sjakk, med skolenes hjelp og alt - utrolig kult, sier han.

– Så langt har det vært mange møter om den nye storkommunen, men det er disse ungdommene som skal bo der og vokse opp der. Derfor er det så viktig å samle dem, slik som dette. Det gir ungdommene noe å samles rundt, og bli kjent gjennom, sier rektor ved Røyken ungdomsskole, Janita Flem.

LES OGSÅ: Sjakksuksess på Henie Onstad – utsolgt hver dag

Vinneren: – Spiller litt likt som Magnus Carlsen

Samtlige deltakere fikk diplom for deltakelsen, men som Agdestein varslet i innkallingen til finalen, måtte det også kåres noen vinnere.

Det ble kåret mestre på hvert skoletrinn, og andre- og tredjeplassutøvere fikk også medalje.

Når poeng var talt opp, var det ingen som kunne hamle opp med Aleksander Stolp (13), som vant samtlige sju partier som eneste deltaker.

PRIMUS MOTOR: Simen Agdestein, hovedtrener for sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas, presenterer her førstepremien i Asker-mesterskapet til Aleksander Stolp (13).

– Jeg spiller i Asker sjakklubb til vanlig. Egentlig var det ikke så mye forskjell på å spille for klubben, og å spille her. Det gikk bra, og jeg er fornøyd med det, sier Stolp, som går i 8. klasse på Vollen ungdomsskole.

– Hva er ambisjonene dine som sjakkspiller?

– Jeg vil bli så god som mulig, og gå på sjakklinjen på NTG i Bærum, sier han - nyheter som trolig er som musikk i ørene til hovedtrener på sjakklinjen, Simen Agdestein.

– Både Agdestein og Magnus Carlsen er forbilder for meg. Jeg spiller nokså likt som Carlsen, fordi jeg også liker å forsøke å vinne sluttspill, sier Stolp.

Den store pokalen til beste skole totalt gikk til Spikkestad ungdomsskole, som hadde 10. klassingen Frede Andersen som vinner av den eldste klassen.

Solvang ungdomsskoles Laurits Waage Alstad vant klassen for 9. klassinger. Både Andersen og Waage Alstad oppnådde 6 poeng i Asker-mesterskapet.

– Det store håpet er at dette blir en årlig happening. Både Magnus (Carlsen) og jeg startet med skolesjakk, så dette er en viktig arena, sier Agdestein.

LES OGSÅ: Han håper at hovedkontoret for Norges største fylke kan bygges i Asker

SJAKK-TREKK: – Jeg bruker solbriller når jeg spiller. Egentlig var det ikke planlagt, men jeg tror det blir vanskeligere for motspillerne å lese meg, sier Frede Andersen (t.h.) fra Spikkestad ungdomsskole. Han ble nummer to i Asker-mesterskapet, og Spikkestad ble beste skole.

Ble utfordret - vant på 19 sekunder

Når turneringen var vel overstått, sto Agdestein igjen og snakket noen minutter med Budstikka.

Willy Engebretsen, som jobber ved Slemmestad ungdomsskole, klarte ikke dy seg.

Han bare måtte utfordre Agdestein til lynsjakk-duell.

– Du får fem minutter, du da. Jeg kan ta meg 30 sekunder, sier Agdestein.

Med tre minutter og 25 sekunder igjen på Engebretsens klokke - og 11 sekunder igjen på Agdesteins - var sistnevntes seier et faktum.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen bytter sjakklubb

DUELL: Her sitter Simen Agdestein (t.v.) og medarbeider ved Slemmestad ungdomsskole, Willy Engebretsen, og tar et parti lynsjakk etter Asker-mesterskapet.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.