Skip to main content

Dette er ikke fikset på et par minutter

Jan Jönsson klarte ikke å skape magi på Nadderud i comebacket mandag kveld. Istedet er han trener for bunnlaget i eliteserien og må innse at her er en jobb som må gjøres. 

Første kamp med tidligere suksesstrener var vel nærmere et gufs fra nær fortid, enn et glimt fra fjern gulltid.

«Verdens beste Jönsson» runget over høytalerne og mannen, myten og gulltreneren spaserte over gresset for å lede Stabæk på Nadderud igjen for første gang siden gullfesten i 2008.

Det var litt magisk å ha ham tilbake. Det tok to minutter å gjenkjenne måten å spille på fra forrige Jan Jönsson-periode. 4-4-2-organisering. Oscar Aga i Veigar Pall Gunnarssons mellomromsrolle mellom motstanderens forsvar og angrep, kantspillere som trekker inn i banen når ballen er på motsatt side for å åpne plass for sidebacken.

Hjemmetap for bunnlaget

Men å løfte Stabæk betydelig var ikke gjort på et par minutter. Istedet for Jönsson-effekt og kjærkommen seier, spilte Stabæk seg til bunnplass i eliteserien. Svensken måtte i sitt comeback konstatere at her er en betydelig jobb som må gjøres.

Stabæks manglende poengfangst var ikke noe kvikk fiks, selv ikke for en tidligere gulltrener.

De blå hadde ett lag bak seg før mandagens kamp. Det var nettopp Tromsø. I møtet med bunnlaget klarte ikke Stabæk å skape annet enn et par langskudd før i en febrilsk sluttspurt de siste minuttene. Antagelig var Luc Kassis straffespark over målstreken og skulle vært godkjent mål og Stabæk skulle hatt ett poeng. Men jeg tror ikke vi skal begynne å gnage på den om Stabæk skal oppover på tabellen – her er mer som gnager.

Har utviklet seg

Stabæk virker å ha lite eget spill – i alle fall fikk de veldig lite til. Det var igjen lite aggressivitet i midtbanen og laget ga tidvis bort alt for mye rom. Et tiår etter at Jönsson var her sist så har motstanderne blitt mye bedre på å spille seg gjennom ledd og hardt og brutalt så skal Stabæk være glade for at de ikke møtte et bedre lag enn Tromsø mandag.

Fotballen har utviklet seg det siste tiåret, det har helt sikkert Jönsson også. Det blir spennende å se hvordan han kan utvikle dette fra mandagens kamp. For det må han.

Noe av det første han har fått spørsmål om er om det blir forsterkninger til sommeren. Jönsson vil ikke fokusere for mye på det, han har det han har, men han har også ønsker. Men det er heller ikke sikkert at han får beholde alle han har, det kan fort bli salg til sommeren.

Ingen hvilepute

Det eneste som er sikkert er at dette kommer til å bli tøft. Rutinerte Vadim Demidov har helt rett i at det er lang tid igjen å snu det på - hele 21 kamper. 

Men det må i alle fall ikke bli noen hvilepute at det er nesten et halvt år igjen til eliteserien avsluttes 30. november. 

Det er like greit å innrømme først som sist at det brenner på dass nå. Det må brettes opp ermer og gis noen ekstra prosent hver eneste dag for å snu dette. Jeg tror vi begynner der, og ikke med å diskutere om mållinjeteknologi hadde reddet et poeng mot Tromsø.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.