Skip to main content

Derfor klarer ØHIL å beholde fotballjentene: – Inspirerende å bli satset på

JENTESJEF: – Vi er i ferd med å klare å tilpasse lag på de ulike nivåene, sier Herman Berg.
JENTESJEF: – Vi er i ferd med å klare å tilpasse lag på de ulike nivåene, sier Herman Berg.

Jentesatsingen i Øvrevoll Hosle er hovedgrunnen til at Amanda Klepp og Emma Braanen fortsatt spiller fotball.

– Det er veldig inspirerende å bli satset på slik det blir gjort i Øvrevoll Hosle. For det er jo ikke mange klubber som gjør det, sier Amanda Klepp.

For fire år siden vant hun Norway Cup-finalen for Øvrevoll Hosle.

Men i motsetning til veldig mange jenter som spiller fotball i denne alderen, sluttet hun ikke da barneskolen ble byttet ut med ungdomsskolen.

– Mye av grunnen til det er det gode miljøet i klubben. Vi har alltid hatt gode trenere som har vært veldig flinke på kommunikasjon. Det har igjen ført til at mange har fortsatt nå opp i junioralder, påpeker Amanda.

Hun betrakter seg som en ambisiøs fotballspiller med klare mål om å bli så god som mulig.

LES OGSÅ:

Overfylte treningsanlegg presser ut uorganisert idrett, men her åpner de idrettsdørene

19 jenter fra samme skole spiller cupfinale i Telenor Arena 

– Tilbud på deres nivå

– Vårt utgangspunkt er godt, det er totalt 1.600 fotballspillere i Øvrevoll Hosle. Da bør det selvsagt være med mange jente-spillere oppover. Erfaringen er imidlertid at mange jenter i den alderen velger andre ting i stedet, eller rett og slett hopper av når de blir 15–16 år, sier jenteansvarlig, spillerutvikler og J19-trener i Øvrevoll Hosle, Herman Berg.

Han har holdt på med jente-fotball siden 2002, først i Fossum, siden i ØHIL.

– Vi har prøvd å finne ut hva som kan føre til at vi beholder spillere lengst mulig og gi alle et tilbud på deres nivå. Det er luksus å ha en klubb med så store ressurser. For å ha med flest mulig, lengst mulig, er det viktig at det ikke bare blir tomme ord – lagene må tilpasses etter det nivået hver enkelt er på (se undersak), kommenterer Berg.

– Det er en utfordring. Vi prøver å få til et så bredt tilbud at vi fanger opp både bredde og topp. Det tror jeg vi er i ferd med klare med lag tilpasset de ulike nivåene.

Trivsel ga kretsmesterskap til Øvrevoll Hosle 

– Vil bli så god som mulig

Samtidig som Amanda er ambisiøs og vil bli så god som mulig, har hun valgt å gå på vanlig videregående skole og ikke på NTG.

Det samme valget har lagvenninne Emma Braanen tatt. Hun går, akkurat som Amanda, i 2. klasse på Nadderud. 17-åringen var også med på ØHILs seirende lag i Norway Cup for drøyt fire år siden.

– Det fine med jentesatsingen til Øvrevoll Hosle er at det er plass til alle. Både de som er ambisiøse som meg, og de som bare spiller fordi det er gøy. Selv har jeg som mål å bli så god som mulig og spille på A-laget etter hvert. Men det trenger ikke å skje denne sesongen, sier Emma.

Berg forteller at ØHIL har luksusen av å ha så mange spillere at de kan stille lag på svært ulike nivåer.

– På seniornivå har vi fått til en ting veldig få andre klarer på damesiden, vi har et seniorlag bestående av veteraner i laveste divisjon. Et sånt tilbud er spesielt. De trener et par ganger i uken og har det bare gøy med fotballen. Jentene spiller sjelden på løkka, de gjør det kanskje på skolen, men når de kommer til videregående så er det ikke vanlig. Det er mye mer vanlig at guttene gjør det. Og det er kanskje der det største hullet i dame- og jentefotballen er; at å kose seg med fotball og ha det gøy har en egenverdi i seg selv.

Her er suksessformelen

 Øvrevoll Hosle mener de har funnet suksessformelen for å holde på flest mulig ungdommer. 

– Det som er aller viktigst er at vi prøver å satse mye på å gi spillerne oppmerksomhet og personlig oppfølging. De må bli sett og få en jevnlig tilbakemelding, slik at de føler de betyr noe og at de føler progresjon. Dette er kanskje det aller mest ressurskrevende, samtidig som det er veldig givende.

– Vi må ha nok trenere for å kunne differensiere. Mangelen på dette har ført til at de i toppen kanskje ikke har fått samme matching som de burde ha fått. Det har noe med hva som skjer på feltet, om du får differensiert nok, selv om det også er viktig med felles aktiviteter for hele gruppen. Differensiering har vi ikke fått helt til, og det må vi gjøre noe med neste år, sier Berg og legger til at ØHIL har etablert hospiteringsordninger, samt egen SUP og satsingsgruppe som består av flere årganger.

– De fleste i vår klubb gjør dette frivillig og legger ned en enorm innsats. Men det krever mye jobbing og mange timer hver uke. Kommunikasjon og åpenhet når det gjelder spillere og foreldre er helt vesentlig.

Berg ramser også opp mestring, følelsen av fremgang og ikke minst det sosiale som viktig.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.