Skip to main content

Den ene idretten er over fem ganger dyrere enn den billigste

Å ha én hardtsatsende alpinist i huset koster. Familien Henni har to, men måler ikke barnas aktivitet i kroner og øre.

Med to barn som er aktive i Stabæk Alpint, betyr det at familien Henni må ut med opp mot 200.000 kroner i året. For en gjennomsnittlig familie er det liten tvil om at det utgjør en stor del av budsjettet.

(Se hvor mye hver enkelt idrett koster i faktaboksen til høyre og hvordan vi har kommet frem til prisene).

– At alpint er dyrt er ikke noe tema hos oss. Jeg ser ikke noe poeng i å begynne å regne på det. Vi har valgt å bruke penger på det, og så får vi heller kutte ned på andre ting. Jeg føler at vi får masse igjen for at ungene våre er med i en idrett vi foreldrene kan delta i sammen med dem, og som vi synes er morsom. Det var tross alt vi som introduserte dem for alpint, forteller Karianne Henni, som ikke er i tvil om at hun føler det er penger vel anvendt.

LES OGSÅ: – Foreldre kvier seg når de hører 150.000 kroner

Kjøper brukt utstyr

– Det er absolutt verdt det. Barna får så mye igjen for å være med i alpint. Det er en allsidig idrett, med mye variert trening. I tillegg er det veldig sosialt. Alle skjønner at å kjøpe et par joggesko og sende barna på friidrettsbanen er rimeligere, men for oss er det viktigere at barna synes det er morsomt, ikke hva det koster, sier hun.

Henni forteller at de aldri, bortsett fra ved én anledning, har kjøpt nye ski til sine barn.

– Vi kjøper alltid brukt, og det er vi ikke alene om. I en stor klubb som Stabæk, er det lett å finne noen i årsklassen over som man kan overta skiene etter. Mitt inntrykk er at det ikke er noe stort press på hva slags utstyr ungene har, sier Henni.

– De voksne har skylden

I prissammenligningen Budstikka har gjennomført, ser man at langrenn og skiskyting definitivt ikke er blant de rimeligste idrettene.

I forbindelse med sesongåpningen på Beitostølen i november var TV2s langrennsekspert ute med en brannfakkel om utstyrshysteri i langrenn, og han får støtte fra Holmen-trener Henrik Pay, som rister på hodet hver gang han ser en 14-åring med ski preparert med Cera-pulver, som gjerne koster 1.500 kroner.

Og han er ikke i tvil om hvem som har skylden for dette.

– Å legge Cera-pulver under skiene til en 13-14-åring er bare tull, og er en ukultur som har begynt å bre seg i langrennsmiljøet. I den alderen er det viktigere å jobbe med ferdigheten oppå skiene enn hva slags glid og feste man har, sier Pay.

– Det er ikke vanskelig å finne syndebukker her. Dette er desidert foreldrestyrt. Det er de som smører skiene, og det blir tydeligvis aldri godt nok, sier fortsetter Pay, som er hovedtrener for ungdomsgruppen i Holmen, og tydelig har lite til overs for dyre produkter.

– I den alderen går ungene 3 kilometer når de konkurrerer. Det er latterlig å bruke en glider til 1.500 kroner. Det har blitt et hysteri uten like, og det er et problem.

Lærer barna å smøre skiene selv

Han forteller at i Holmen forsøker de å ligge på en moderat linje, men samtidig kan de ikke bestemme hva barna til enhver tid har under skiene.

– I denne aldersgruppen forsøker man å favne så bredt som mulig. Legger man opp til en kultur hvor det forventes at man bruker masse penger på utstyr og tilbehør, vil mange falle utenfor, for det er mange som ikke har råd. I enkelte klubber er det kanskje mer fokus på glid og smurning, men vi oppfordrer i hvert fall til å være nøkterne. En kubbe med LF-glider til 300–400 kroner holder i massevis i løpet av en sesong, påpeker han.

Som et ledd i å holde de dyre produktene unna ungenes ski, skal Holmen denne vinteren arrangere smørekurs for utøverne.

– Vi vet at det kan ta av når foreldrene smører. Da er det bedre at ungene tar eierskap til denne jobben selv.

At ungene skal ha nye ski foran hver sesong er han heller ikke glad i.

– Vi oppfordrer til å kjøpe brukt utstyr, blant annet har Holmen en egen konto på Finn.no hvor man kan finne utstyr som selges av andre medlemmer. Kjøper man nytt hvert år, kommer man fort opp i store summer, som igjen er med på å ekskludere mange, sier Holmen-trener.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.