Skip to main content

Best i gjørmehelvete

Caroline Pettersen fra Lommedalen imponerte under 24-timersløpet Gripendygnet.

Caroline Pettersen fra Lommedalen imponerte under 24-timersløpet Gripendygnet. 

Foto: THOMAS NORDSTRÖM

Caroline Pettersen (21) var dønn sliten etter at hun ble beste kvinne i Dakar-klassen i et 24-timersløp i enduro i Sverige.

– Planen vi hadde på forhånd fungerte som den skulle. Selv om det ble litt mindre kjøring enn det vi hadde forventet, forteller Caroline Pettersen fra Lommedalen. 

Lørdag, natt til søndag og søndag morgen gjennomført hun 24.-timersløpet «Gripendygnet». Løpet ble kjørt i Strängnäs, ved innsjøen Mälaren. Vanligvis kjører hun motocross, men denne helgen hadde hun valgt å kjøre i ekstremutgaven i enduro-klassen. Oppgaven var like enkel som den var vanskelig: Kjør så mange runder du klarer på 24 timer. 

– Jeg klarte ti runder som hver var på 18 kilometer. Det var et gjørmehelvete uten like, så jeg var ganske fornøyd med at jeg klarte så mange runder, sier hun.

Beste kvinne

21-åringen fra Lommedalen er ikke redd for utfordringer og satset i den tøffeste klassen. Dakar-klassen betyr at man kjører alene, og ikke på lag. De som kjører på lag kan bytte på å kjøre i løpet av døgnet. I Dakar-klassen er du overgitt til deg selv i de 24 timene.

– Da er det du som har skylden om det går galt og det er du som har gjort det bra hvis det går bra, sier hun.

I Dakar-klassen var det til sammen med tre kvinner. Pettersen var suverent best. I herreklassen var det 35 kjørere, og Caroline Pettersen endte på en imponerende 15. plass blant herrene.

Hun legger likevel ikke skjul på at hun hadde ambisjoner om å klare noen flere runder. Værgudene var nemlig ikke helt på arrangørenes side. Det regnet fra start og frem til klokken 23 lørdag kveld, og forholdene ble etter hvert ekstremt utfordrende.

– Vi hadde håpet på 19–20 timer med effektiv kjøring, men da skulle det vært en del lavere belastning på kroppen. Med så vanskelige forhold ble belastningen på kroppen veldig stor. Jeg kjørte vel med en puls på 180–190 hele tiden, og da klarer du ikke å kjøre så lenge.

Trekkes opp

Caroline Pettersen hadde en sovepause på rundt tre timer om natten. Rett før hun tok den pausen var fokus i ferd med å bli borte.

– Hvis du ikke er obs kan du treffe røtter, steiner og skli ut over alt. Hvis du ikke fulgte med, gikk du på trynet hele veien. Den leiren var ikke å leke med, sier hun.

– Den siste runden jeg kjørte måtte jeg trekkes opp tre ganger. Forholdene var svært vanskelige, forteller hun.

Om 14 dager skal hun kjøre EM i motocross i Danmark.

Men før det skal hun restituere – og sove.

– Jeg er forslått overalt. Det er vel ikke en muskel som ikke er støl. Jeg regner med at det blir 12–13 timers søvn etter dette løpet, smiler Caroline Pettersen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.