2. divisjon fenger ikke fotballtilskuerne

FENGER IKKE: Bærum og Asker utkjempet nok et lokaloppgjør på Sandvika stadion lørdag. Men oppgjøret fenger ikke publikum. Kun 200 tilskuere fant veien til oppgjøret – som Asker vant 3–2. FOTO: KARL BRAANAAS

FENGER IKKE: Bærum og Asker utkjempet nok et lokaloppgjør på Sandvika stadion lørdag. Men oppgjøret fenger ikke publikum. Kun 200 tilskuere fant veien til oppgjøret – som Asker vant 3–2. FOTO: KARL BRAANAAS

Den lokale 2. divisjonsfotballen sliter med å trekke til seg tilskuere. Da Bærum tapte hjemme for Asker lørdag var det kun 200 tilskuere på Sandvika stadion.

DEL

Bærum har aldri vært noen publikumsmagnet i fotballen i kommunen. Men i lokaloppgjørene mot erkerival Asker har setene vært jevnt besatt. Slik var det ikke på Sandvika stadion lørdag.

Til tross for at det var flere tusen mennesker i Sandvika lørdag i forbindelse med Byfesten, bare et innkast fra Sandvika stadion, var det svært så glissen inne på fotballarenaen. Bare 200 tilskuere hadde funnet veien til stadion som ligger mellom Sandvika sentrum og Kalvøya.

– Det er trist at vi ikke klarer å mobilisere flere tilhengere til en slik kamp, innrømmer styreleder i Bærums Sportsklubb, Sjur Aalvik. Han understreker at han selv var til stedet på kampen.

LES OGSÅ: Asker seiret i lokaloppgjøret

Bærum ligger ned mot bunnen i antall tilskuere i 2. divisjon avdeling 1. Antall tilskuere på kampene er ikke rapportert inn hos fotball.no, så det nøyaktige tallet er usikkert.

Ikke flinke nok

Henrik Dahl er daglig leder i Bærum Sportsklubb. Han synes det var kjedelig med så folk på lørdagens lokaloppgjør.

– Det var fullt av folk på Byfesten, kanskje vi ikke var flinke nok til å vise oss frem der. Kanskje vi ble for bekvemme, at vi trodde folk skulle komme fra Byfesten og ned på kampen.

Han forteller at de også hadde planlagt et samarbeid med Byfesten, men at det falt fordi en samarbeidspartner måtte trekke seg.

LES OGSÅ: Dette har skjedd i fotballens overgangsvindu

I vinter arrangerte Bærum såkalte «Superlørdager», der de inviterte aldersbestemte lag fra for eksempel Stabæk når de skulle spille treningskamp mot Stabæk.

– Kanskje vi burde gjort det samme mot Asker i lørdagens kamp? Vi forsøkte å få flyttet damekampen mellom Bærum og Asker (3. divisjon) til den dagen, men det fikk vi ikke til, sier Dahl.

– Får som fortjent

Espen Falck er sportslig leder i Asker og erkerivalen i nabobygda.

Han mener at jobben med trekke folk til kamper i andredivisjon er meget vanskelig. På det omvendte oppgjøret på Føyka i mai var det 506 betalende tilskuere.

– I 2. divisjon er man fortsatt på familie- og vennernivået når det gjelder tilskuere, i hvert fall her i Asker og Bærum, sier Falck.

LES OGSÅ: Nei til å bruke penger

– Dessuten er vi litt offer for omgivelsene. Det var Byfest i Sandvika og Hvalstrandfestivalen i Asker på lørdag.

Falck peker på at hverken Asker eller Bærum er under toppfotballparaplyen (eliteserien og 1. divisjonen).

– Derfor får man litt som fortjent når det gjelder tilskuere. Det er ofte ikke mer enn menigheten som kommer på 2. divisjon, sier han.

Stabile

Falck tror at Asker – og Bærum – må være et stabilt 1. divisjonslag over fire-fem år før tilskuerne virkelig trekker til kampene.

– Man må først bygge opp klubben og det sportslige. Så kommer omgivelsene rundt etter på. Husk på at det er et halvt århundre siden Asker hadde et lag i den øverste divisjonen, sier Espen Falck, sportslig leder i Asker Fotball.

LES OGSÅ: Idrettslag fortviler - sliter med å få inn medlemskontingenter

Steinhard jobbing

Stabæk har økt tilskuersnittet fra 3.808 i fjor til 3.991 i år.

– Marginal økning, men gledelig, sier Kjetil Ekeli som tror økningen kan skyldes lokale spillere, besøk på skoler og fotballskoler, klubbsamarbeid, aktiviteter i forbindelse med kamper, Fanzone som har trukket 120–170 mennesker på middag og gode sportslige resultater er blant årsakene.

LES OGSÅ:

– Det er mye jobbing, innrømmer Ekeli som forteller at toppklubbene innimellom gjør undersøkelser sammen med Norsk Toppfotball (toppklubbenes interesseorganisasjon).

LES OGSÅ: Derfor sender Bærum SK 150 spillere til Danmark

– Folk sier at de ønsker fasiliteter og et kampdagsprodukt.

Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold, sier mye har å gjøre med ressurser.

– Det krever så vanvittig mye å holde publikumsaktiviteter, kjøre kampanjer og være på skolebesøk. Jeg skjønner godt at en klubb som Bærum ikke har kapasitet til det. Jeg må berømme dem før å gjøre mye bra, sier Tunold.

Artikkeltags