Skip to main content

Barn ned i 10 år har rådyre glidprodukter under skiene: Full jubel for fluor-forbud

AKTIVITETSGLEDE: Holmen langrenn kommer denne sesongen til å ha en egen barnesmøring som barna selv skal smøre skiene sine med under enkle forhold, ifølge sportslig leder Henrik Pay. I går var det terrengløp på Holmen for vel 250 barn. FOTO: KARL BRAANAAS

– Fluorbruk er en uting, sier langrennsleder. Klubber i Asker og Bærum applauderer at det kan bli slutt på å legge rådyrt fluorpulver under skiene.

– Jeg vet at det brukes fluorpulver under skiene til barn helt ned i 10-11-årsklassene. Det hører ingensteds hjemme, sier sportslig leder i Holmen langrenn, Henrik Pay.

Tidligere denne uken kom nyheten om at nye EU-direktiver vil forby bruk av fluor i skismøring. Under en pressekonferanse på Beitostølen i forbindelse med sesongåpningen i langrenn leste landslagssjef Vidar Løfshus opp fakta om forbudet.

Han sa ifølge NRK at direktivet vil gjelde fra 1. januar 2016. Ifølge langrenn.com sier Swix-direktør Ulf Bjerknes at direktivet tidligst kan iverksettes om tre år. Fluor brukes både i feste- og glidprodukter under skiene.

Fluorpulver som skal gi bedre glid, koster om lag 1.500 kroner for en boks som holder til fire-fem skipar. Dampen som oppstår idet pulveret varmes inn i skiene, skal være helseskadelig, ifølge blant annet Kreftforeningen.

- Kan forbys i barneidrett

Pay i Holmen mener et forbud mot bruk av rådyre fluorprodukter vil være nyttig, spesielt overfor langrennsbarn.

– Det er foreldre som styrer hva barna har under skiene og ikke barna selv. Hvis et slikt forbud kan smitte over til mer fornuftige retningslinjer for idrett for barn, så tror jeg det kan være veldig sunt, sier Pay.

– På generell basis mener jeg at fluorpulver kan forbys i barneidrett – da mener jeg helt opp til juniornivå. Men at det skal ramme voksne, synes jeg er på kanten. Hvis årsaken er helsemessig, så mener jeg man må jobbe med sikkerhetstiltak. Da går det på dårlige rutiner og HMS, mer enn på regelverk, sier han.

Pay påpeker at det lenge har vært en debatt i miljøet om utstyrshysteri.

– Det er ofte sammenheng mellom hvor mye penger man bruker på utstyr og hvor mye man bruker på glidprodukter, sier Pay.

«Barnesmøring»

– Jeg savner aller mest at barna blir involvert i prosessen med å smøre ski. Jeg blir sjokkert når jeg hører om 13-14-åringer som ikke kan smøre ski. Det viser at de ikke selv har kontroll på hva de har under skiene. Parallelt med direktivet tror jeg klubbene kan skape en kultur med at barna i 10–11 årsalderen lærer å smøre skiene sine selv, sier han. Pay opplyser at Holmen langrenn diskuterte dette i hovedtrenermøte onsdag. Til vinteren kommer klubben til å ha en egen «barnesmøring». Når det er nysnø og minus 5 grader skal barna prøve å smøre skiene sine selv.

– Vi kommer til å legge inn det som oppvarming til trening, sier han og legger til:

– Det er litt ekskluderende at det er forskjell på hva man har under skiene. Snakker man med eliteutøvere tror jeg de er ganske enige om at hva du har under skiene har mindre betydning enn skiløperen som går på skiene.

Leder Haslum langrenn, Geir Atle Helgheim applauderer også et forbud på vegne av de yngste.

– Jeg har ikke inntrykk av at bruk av fluorpulver er veldig utbredt i de yngre klassene, men kan ikke se bort fra at folk gjør det. Og det er noe vi i Haslum ikke oppfordrer til i det hele tatt. Det er først når de blir 13–14 år og skal gå renn som Hovedlandsrennet at de kan begynne å tenke på det.

Nå er lysløypen fra Skui klar til bruk igjen

Klar, ferdig, rulleski 

- Trening er viktigere

– Trening er mye viktigere enn hvor mange tusenlapper man bruker under skiene, sier Sindre Bjørnestad Skar.

Juniorverdensmesteren fra Bærums Verk hadde ikke fluorpulver under skiene før han gikk Hovedlandsrennet som 15-16-åring.

– Da jeg gikk KM eller vanlige skirenn, gikk jeg ikke med sånt under skiene. Dessuten gikk jeg lenge på brukte eller arvede ski. Men det er nok litt annet nå. Jeg har inntrykk av at man skal ha bedre og bedre utstyr blant de yngste, sier Bjørnestad Skar.

Styreleder i langrennsgruppen i Asker Skiklubb, Knut Karper Bjørgaas, er klar på at smøring med fluor er unødvendig for de yngste utøverne. Det gir klubben klar beskjed om til foreldrene.

– Vi vil ikke at langrenn skal bli en sport foreldre ikke vil la barna drive med fordi det er for dyrt, sier han.

Klubben mener de yngste barna klarer seg mer enn godt nok med ett par ski og ett par staver.

– Men hva enkeltforeldre har under skiene til barna sine hverken kan eller skal jeg kontrollere.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.