– Det viktigste nå, er å få tilbake energien og engasjementet i Sykkel-Norge, sier Nesbru-mannen Stig Fjærli.

Mandag denne uken besluttet årsmøtet i Asker Cycleklubb å fremme 48-åringen som kandidat til vervet som ny sykkelpresident til sykkeltinget i Tønsberg 10. mars.

Harald Tiedemann Hansen er nå sykkelpresident, og er svært omstridt etter gigantunderskuddet på 55 millioner kroner etter sykkel-VM i Bergen i 2017. Selskapet Bergen 2017 AS, som driftet mesterskapet, er truet av konkurs.

Tiedemann Hansen har også varslet at han gir seg som president på tinget i mars, etter ti år som leder av NCF.

LES OGSÅ: Frykter velodrom ryker hvis han ryker

Sykkel-Norge foran UCI

Stig Fjærli sier at han er trist og lei seg over den situasjonen som Sykkel-Norge har kommet i.

– Det som har skjedd er trist og beklagelig, og den har fått mange uheldige konsekvenser for mange parter. Spesielt for leverandørene til VM, sier han.

– Det Internasjonale sykkelforbundet (UCI) har blant annet et krav på 13 millioner kroner til sykkel-VM?

– Det er selvfølgelig noe vi må diskutere med UCI. Men jeg kan si så mye at jeg setter Sykkel-Norge foran UCI. Jeg har ingen bindinger til UCI, sier han.

LES OGSÅ: – Et desperat og taktisk utspill

Folkehelse

Fjærli sier at norsk sykkelsport må se fremover, krumme nakken og arbeide for at idretten tiltrekker seg flere til idretten. Både aktive og som frivillige.

– Dette er ikke bare snakk om toppidrett. Dette er også folkehelse, sier han.

Han sier at han bred erfaring som leder i næringslivet og har ingen styreverv i Sykkel-Norge fra før av.

– Men jeg har gjort masse for grasroten, arrangert terrengsykkelskoler, og vært sportslig leder for Ringerike, Norges beste juniorlag.

LES OGSÅ: Kaos gir velodrom-frykt

Samlende

– Hva kan Sykkel-Norge forvente av deg som president?

– At jeg er en samlende president. En leder for alle. Jeg går på sak, ikke person.

– Du kan måtte ta upopulære avgjørelser?

– Det blir i så fall en del av jobben som president. Igjen er det sak, fremfor person. Jeg vil norsk sykkelsports beste.

LES OGSÅ: Slik kan velodromen i Asker bli

Velodrom kan ta lenger tid

– Et viktig spørsmål er velodrom i Asker. Blir den noe av?

– Det blir det. Men det kan ta litt lengre tid. Det skal være åpenhet rundt velodromen. Jeg mener at det ikke har vært det til nå. Økonomien rundt velodromen kan ikke påvirke økonomien i Norges Cykleforbund.

– Det er allerede et selskap som arbeider med velodromen i Asker. Vil de fortsette med deg som president?

– Det kan jeg ikke kommentere nå.

– Hvis du blir valgt. Hvordan ser du på det?

– Jeg er spent. Nei, jeg er kjempespent. Jeg har utrolig lyst til å gjøre denne jobben for norsk sykkelsport. Jeg grugleder meg, sier Stig Fjærli.

Han hevder at han fikk flere støtteerklæringer på det ekstraordinære tinget i januar, der han altså ikke ble valgt.

Valgkomiteen vil ikke kommentere

PS! Leder av valgkomiteen i Norges Cykleforbund, Øystein Lægreid, ønsket tidligere fredag ikke å kommeneter Stig Fjærlis kandidatur overfor Budstikka, men sier følgende i en SMS:

«Om det gjelder valgkomiteen har jeg ingen kommentar, valgkomiteens innstilling kunngjøres via NCF administrasjon.» og «Har fått en håndfull lederforslag, satser på å få ut info i ettermiddag.».

PS2!

Fredag ettermiddag ble det klart at  valgkomiteen foreslo Jan-Oddvar Sørnes som Harald Tiedemann Hansens etterfølger som sykkelpresident.

– Det har vært viktig for oss å sette sammen et helhetlig styre. Vi har forsøkt å sette sammen et forbundsstyre med kompletterende egenskaper og erfaring. I vårt forslag har vi både jurister, økonomer, rene ledere, prosjektledere og personer som innehar sykkelrelatert erfaring fra både utøver/trener- og arrangementssiden, sier leder i valgkomiteen Øystein Lægreid, ifølge NTB.

Stig Fjærli kommenterer inntillingen fra valgkomiteen slik:

 – Jeg stiller meg fortsatt tilgjengelig, det er nå det begynner. Jeg kan ikke spå utfallet ved et valg, sier Fjærli til Budstikka og utelukker ikke at han hans kandidatur kommer til å komme som et benkeforslag.

– Jeg følger utviklingen av saken, og stiller meg som sagt tilgjengelig, så vi får vi vurdere utifra hva som skjer, sier han.