Skip to main content

15 år siden rekordhoppet til Romøren – men den største seieren kom i år

Slik jublet Bjørn Einar Romøren da han satte verdensrekord i Planica i 2005.

Slik jublet Bjørn Einar Romøren da han satte verdensrekord i Planica i 2005. 

FOTO: DIGITALSPORT

Denne helgen er det 15 år siden Bjørn Einar Romøren (38) satte den eventyrlige verdensrekorden på 239 meter. Den største seieren fikk han uansett i år. 

– Det er kanskje litt rart å være her på ferie nå. Men det er ikke noe koronahysteri her. Det er en og annen som går med munnbind, men ellers er det ikke stort som skjer rundt dette, sier Bjørn Einar Romøren på telefonen fra Thailand.

Han sier at han ikke er redd for å bli smittet av noe koronavirus i Thailand.

– Legen min sa også at det var greit at vi reiste. Jeg var ikke i risikogruppen, sier Bjørn Einar Romøren.

38-åringen fra Hosle i Bærum har lagt bak seg et år som har vært tøffere enn det han noen gang opplevde som en av verdens beste skihoppere. I våres 2019 fikk han konstatert en ondartet svulst i hoften. En sjelden krefttype, kalt Ewing sarkom. En lang og intens behandling er nå avsluttet, og Romøren er erklært fri for kreft.

Slik feiret Bjørn Einar Romøren at han var ferdig med cellegift i januar. Det ble feiret med kona Martine Remsøy Romøren og deres to barn Fiona og Fred) på armen til Bjørn Einar.

Slik feiret Bjørn Einar Romøren at han var ferdig med cellegift i januar. Det ble feiret med kona Martine Remsøy Romøren og deres to barn Fiona og Fred) på armen til Bjørn Einar. 

FOTO: @romoeren

– Det har selvfølgelig vært tøft å gå gjennom det jeg har gjort. Det er ikke for pingler å gå gjennom en cellegiftkur. Det har vært veldig tøft for kroppen og selvfølgelig for alle de rundt meg, sier han åpenhjertig.

Ble far igjen

Hosle-hopperen nektet å gi opp. Han kjempet, gråt og kjempet igjen. Midt i den verste sykdomsperioden ble han også far for andre gang. Da datteren Fiona ble født, lå han på en sykeseng ved siden av kona Martine Remsøy Romøren på fødeavdelingen. Selv om han egentlig burde vært på akutten.

Bjørn Einar Romøren hadde i fem år verdensrekorden på ski. 239 meter hoppet han, og det var også noe han markerte under skiene sine.

Bjørn Einar Romøren hadde i fem år verdensrekorden på ski. 239 meter hoppet han, og det var også noe han markerte under skiene sine. 

FOTO: EVA GROVEN

– Det var selvfølgelig fantastisk å få være med på det. Og kona og familien har betydd alt for meg i denne perioden. Det er Martine som har holdt hjulene i gang. Vi hadde en aktiv gutt på nesten to år, og en nyfødt som slet med å sove om natten. Det har vært ekstremt slitsomt for henne, sier Bjørn Einar Romøren.

– Hvordan er det å være småbarnsfar i din situasjon?

– Du glemmer jo at du er syk når du leker og er sammen med barna. Men du merker at du blir sliten etterpå. Men for barna er jo livet normalt uansett. De bryr seg ikke om du er syk, de vil jo bare ha en ny is, smiler han.

Dag for dag 

Han forteller at de levde dag for dag. Om det var mandag eller fredag var ikke så viktig.

– Du må ta vare på se små øyeblikkene. For meg er i hvert fall ikke det noen floskel. Vi så ikke på kalenderen. Det var liksom ikke det om det var mandag eller fredag som avgjorde hva vi skulle ha til middag. Ville vi ha noe godt, så laget vi det.

For Romøren selv var ikke dagen han ble erklært frisk og kreftfri, så spesiell. Han hadde troen hele tiden.

– Jeg var hele tiden 100 prosent sikker på at kreften skulle bli borte, selv om det naturlig nok var en stor lettelse. Men det var nok en større glede for alle de rundt meg. Jeg selv var mest opptatt av om jeg fikk noen senvirkninger etter sykdommen og behandlingen.

– Jeg skal ikke være høy og mørk rundt det ennå, men det ser veldig bra ut nå. Jeg må bare begynne å jobbe for å få kroppen i gang igjen, sier han.

Enorm støtte

Han forteller at han i løpet av sykdomsperioden har fått enormt med støtteerklæringer fra kjente og ukjente. Det har varmet den tidligere storhopperen.

– Støtte fra familie, venner og kolleger er selvfølgelig stort, men det er jo også litt som forventet. Men å få støtte fra alle du ikke kjenner, som hyller deg for det at man våger å stå frem, det var noe som jeg satte voldsomt stort pris på, sier 38-åringen.

Meldingene har også strømmet inn fra tidligere konkurrenter og venner fra skisirkuset.

– Jeg hoppet på ski fra jeg var tre år gammel, og har konkurrert med utrolig mange forskjellige. Det er alltid hyggelig å få slike meldinger fra tidligere konkurrenter, sier han.

Hopplegender som Janne Ahonen, Adam Malysz, Gregor Schlierenzauer og Noriaki Kasai er blant alle de som har sendt han lykkønskninger. 

– Du blir rørt av slikt. Da skjønner du at idretten ikke bare er gull og fjerdeplasser. Du har venner og kolleger fra hele verden, sier han.

Det er 15 år siden han gjennomført det legendariske skihoppet i Planica. Hoppet som sendte han 239 meter ned i bakken i Slovenia og langt inn i historiebøkene. I fem år var 239 meter verdens lengste hopp.

– Det er selvfølgelig en prestasjon som jeg er veldig stolt av. Den har satt store spor i livet mitt, sier Bjørn Einar Romøren.

Den største seieren er likevel det å bli kreftfri. 

 – Nå har jeg foreløpig ikke lagt noen andre planer enn at ungene og familien skal ha det fint i tiden fremover, avslutter Bjørn Einar Romøren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.