– Det kan være alt fra å ta med matpakke på flyet til ferien. Det kan bety 460 kroner for en familie, sier Lise Vermelid Kristoffersen.

– En ting er denne renteoppgangen, men renten skal videre oppover. Vi må begynne å forberede oss på at renten kan være dobbelt så høy neste år som i dag, sier hun

Vermelid Kristoffersen er kjent for podkasten og bloggen Pengesnakk der det dreier seg om hvordan folk kan spare penger.

Ikke minst nå er det aktuelt for torsdag satte sentralbanken opp renten med 0,5 prosentpoeng, til totalt 1,25 prosent.

LES OGSÅ: Nominert til Årets stjerneskudd

– Mitt råd er å gå inn på boligkalkulatoren og se hva det vil koste med høyere rente. For de med trang økonomi som må selge boligen hvis renten kommer på fem prosent kan rentebinding være noe, sier hun.

– Lag lister

Hun anbefaler folk å sette opp en liste over hva man bruker penger på.

– Vi drar ofte kortet uten å reflektere noe særlig over det. Mange små beløp blir til mye. Så en oversikt gjør at man blir mer bevisst på hva man bruker penger på og kan kutte ut ting, sier hun.

– Lag også en liste over hva du skal handle av mat for en to-tre dager fremover. Da går du ikke så ofte i butikken, handler mindre, spiser sunnere, kaster ikke så mye mat og sparer penger. Begynn i tillegg å sette av litt penger på en konto. Da har man til krisetider og kan eventuelt betale ned på huslånet, sier Vermelid Kristoffersen.

Bekymret for unge og renteoppgang

– Jeg er redd for at noen av de unge ikke vil klare høyere renter, sier Silje Sandmæl (43), forbrukerøkonom i DNB fra Tanum

– Økt leie vil føre til at de fleste vil få en strammere økonomi fremover, for nesten alle nordmenn har lån. Unge mennesker, som aldri tidligere har følt en leieoppgang på kroppen, kan oppleve dette som en skikkelig kalddusj. De har handlet i et skyhøyt boligmarked og har store lån, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er Ida Wolden Baches rentbeskjed

– Det er særlig unge mennesker som ikke klarer å endre forbruksvanene sine. Det er mange som ikke klare å styre impulsene sine når det gjelder pengebruk, sier hun.

Sandmæl understreker at Norges Banks formål med å sette opp renten er for å bremse forbruket og få ned prisene på varer og tjenester.

– Men effekten av dette kommer ikke over natten. Vi vil få en periode med både høyere boligrenter og fortsatt høye priser, sier hun.

Har flere gode tips

– Hvilke råd vil du gi folk som merker at det strammer seg til økonomisk?

– Lag din egen fastrente, altså betal litt mer ned på lånet enn du må. Da klarer du å justere forbruket ditt til et høyere rentenivå. For prognosen fra Norges Bank viser at renten skal opp til tre prosent neste år, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen anbefaler å utnytte ordninger der man kan få låne ting gratis, som BUA for sportsutstyr i Bærum. Man kan også låne eller bytte ting med venner, istedenfor å kjøpe nytt.

– Undervurder heller aldri å sette opp et budsjett. Nå er det på tide å lage det kjedelige budsjettet som egentlig ikke er kjedelig. Da skaffer man seg en oversikt over økonomien og vil klare å prioritere pengene sine. Heller enn å kjøpe mat i kantinen hver dag, kan man bruke pengene man sparer på en ferie. Og trenger man alle de abonnementene man har, spør Sandmæl.

– Manglende oversikt over egen økonomi kan gå ut over den psykiske helsen – så det er viktig at du har det, sier hun.